Polslippet – de ok kjøpene

Det er mange ok kjøp i Vinmonopolets oktoberslipp, øl du normalt ikke får tak i ellers.

Polslippet – de ok kjøpene

Ølene er smakt på Vinmonopolets pressesmaking, og jeg har rangert de etter hva slags øltype det er (i forhold til Norbryggs typedefinisjoner), der jeg selvsagt har prøvd å utvise skjønn i forhold til crossovers og artige stilkrasj. Usmaker som DMS og diacetyl slår jeg derimot hardt ned på – bryggeriene skal ikke kunne snike seg unna med dårlig håndverk selv om det er et øl som allikevel blir utsolgt pga. tickerne.

Listen inneholder de ølene som generelt er OK kjøp – ikke rock ‘n’ roll-øl man må gå mann av huse for å kjøpe, men øl som allikevel er artige å smake og litt tricky å få tak i ellers. Poengsummen for aroma, smak, utseende, typeriktig og overall «likbarhet» går opp til 30.

En del av de er artige å smake opp mot hverandre – prøv f.eks. To Øl sin Sort Mælk og Sur Mælk mot hverandre, eller Alaskan Brewing Cos Smoked Porter 2013 mot 2008.

Hvis du lurer på hvor du får kjøpt ølene er det bare å ta en kikk på oversikten vår.

 

NB! Vurderingen tar seg ikke av alle slippene i testen, jeg rakk bare å smake 52 av de på en formiddag…
Følg med i morgen for de virkelig gode kjøpene!

 

Produsent Produktnavn Aroma   Utseende   Smak   Fylde   Kommentar   Sum (30)
Jolly Pumkin Calabaza Blanca Brett, frisk, sitrus. 5 5 Uklar gul 2 Frisk syre, tørket frukt, søtlig. 7 Middels Fyldig, middels karbonert 5 Bra typeriktighet. 5 24
Brasserie Fantome Saison Lett kjellerpreg, fruktig, syre, appelsin, koriander 5 Tåket rav 2 Frisk syre, karamell, fruktig, noe krydret, urter, appelsin. 7 Middels Fyldig, middels karbonert 5 Bra typeriktighet 5 24
Brasserie Fantome de tous les d’iâpes Fruktig, kjeller, einerbær, krydder, urter, stall, brett 5 uklar rav 2 Frisk syre, koriander, litt diacetyl, oksidert sitrus, noe astringens 7 Middels Fyldig, middels karbonert 5 Spennende krydret. 4 23
Brasserie Fantome La Dalmatienne Fenoler, diacetyl, noe fruktig, karamell, appelsin, kjellerpreg 5 Uklar kobber, lett skum. 2 Frisk fruktighet, bær, karamell, flott kompleksistet 8 Middels Fyldig, middels karbonert 5 Spennende kompleksitet 5 25
Prearis Grand Cru Cognac Eik, karamell, noe vanilje, krydret, urter, lett diacetyl. 4 Klar brun 2 Fruktig, eik, alkohol, cognac, karamell, anis, krydret. 7 Fyldig, middels karbonert 5 Lagret på cognacfat fra Remy Martin i 12 måneder. Er blitt bedre på fat. 4 22
Buxton Brewery/To ØL Sky Mountain Granbar, melkesyre, karamell. 5 Lett tåket rav, lett skum. 2 Syrlig, melkesyre, karamell, noe korn. 7 Middels fylde, middels karbonert 5 Lett brett, tørrhumlet. Søtlig, syrlig og artig humlet for typen. Må smakes. 5 24
Ale Mania Gose Mania DMS, karamell, lett fruktighet, noe syre. 5 Lett tåket gylden,bra skum. 2 Bra syre, frisk, melkesyre, lett karamell, fruktig, salt. 7 Middels Fyldig, middels karbonertK 5 Mye saltpreg, skal være der. 5 24
Amarcord/Brooklyn Brewery Riserva Speciale Fenoler, karamel, fruktig, honning, bær. 6 Tåket rav, lett skum. 2 Fruktig, en del bitterhet, karamell, honning, ettersmak av bær. 6 Middels fylde, middels karbonert 5 Sure kirsebør, honning og slåpetorn. Italiensk gjærpreg. 4 23
Lost Abby Red Poppy Fenoler, eik, vanilje, lett kirsebær, karamell, nellik, brett. 5 Uklar brun, en del skum. 2 Syrlig, karamell, fruktig, lett kirsebær. 7 Middels fylde, middels karbonert 5 Surøl med artig preg. 5 24
Palm Breweries Rodenbach Caractere Rouge Sour Syrlig karamell, lett brett, fenoler, eik, vanilje, nellik, tertiærpreg. 6 Lett tåket brun, bra skum. 2 Frisk syre, eik, umaltet korn, bygg, karamell. 7 Middels fylde, middels karbonert 5 Bra syre og kornpreg. 5 25
Kissmeyer Dark Side Of The Moon Røstet malt, kaffe, karamell, vanilje, eik. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Søt, fyldig, noe alkoholisk, røstet malt, kaffe, bitter sjokolade. Egentlig Impstout 8 Fyldig, middels karbonert 5 Fatlagret og fyldig impstout. 5 25
Lervig Barley Wine 2013 Røstet malt, karamell, vinøs, vingummi, tørket frukt, sherry, rosin 5 Mørk brun, lett skum. 2 Søt, eik, vanilje, tørket frukt, sherry, smørkaramell, anis. 8 Fyldig, lett karbonert 5 Ble egentlig lansert i fjor, men distributøren rotet bort noe på lageret til i år. Lagret på Makers Mark-fat. 5 25
Amager Bryghus King of Kentucky Røstet malt, karamell, kaffe, bitter kaffe. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Søtlig, mørk brent, en del karamell, bitter kaffe, sjokolade. 8 Fyldig, middels karbonert 5 Bourbonfatlagret. 5 25
Amager Bryghus/ Cigar City Xiquic & The Hero Twins Sedertre, røstet og brent malt, karamell, fenoler, noe lagret, tørket frukt, pepper. 5 Svart, lett skum. 2 Mørk malt, brent, søtlig, en del bitterhet i humle, tørket frukt, trepreg. 7 Fyldig, middels karbonert 5 Samarbeidsbrygg med Cigar City, brygget med sedertre og pepper. 5 24
Boulevard Smokestack Series Rye on Rye Røstet, karamell, rug, lett fruktighet, vinøs, syrlig, fenoler. 5 Lett tåket kobber, lett skum. 2 Fruktig, en del karamell, noe bitterhet, tørket frukt, kjellerpreg, lett eik, rug. 7 Fyldig, middels karbonert 5 Fruktig med rug. 4 23
Alaskan Brewing Co. Smoked Porter 2013 Torvrøyk, røstet malt, karamell, bitter sjokolade. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Søtlig, lett bitterhet, fruktig ettersmak med bær, estere. 7 Middel fylde, lett karbonert 6 Kjøp og sammenligne. 5 25
Naparbier / Nøgne Ø Black Rain En del humle med urter, kvae, røstet malt, lett fruktighet. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Søt, fruktig, noe bitterhet, noe karamell. Ettersmak av mye humle med urter, mynte, kvae. 7 Middels fylde, middels karbonert 5 Ok BIPA. 5 24
To Øl Sort Mælk Brent malt, noe eik, vanilje, kaffe, bitterhet. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Søtlig, bitter malt, karamell, sjokolade, en del humle, melkesødme. 7 Fyldig, middels karbonert 5 God og kraftig milkstout. Må smakes. 5 24
To Øl Sur Mælk Brent malt, kaffe, urter, vanilje. 5 Brunsvart, lett skum. 2 Syrlig, en del sødme, melk, bitter malt, karamell, sjokolade, kaffe. 7 Fyldig, middels karbonert 5 Artig surmelksøl, smak sammen med broren. Må smakes. 5 24
Evil Twin/Prairie Artisanal Bible belt Sjokolade, kaffe, lett røstet malt, kaffe, malt. 6 Svart, lett skum. 2 Sjokolade, bitter kaffe, alkohol, noe fruktig, paprika. En del sødme, fenoler. 7 Fyldig, middels karbonert 5 Brygget med kaffe, kakao og chili. Godt balansert, artig sak. 5 25

Vis 8 kommentarer

 1. Dette her, ølportalen, er bloggmat. Subjektiv svada som ikke passer inn her. Det sier vel litt når vedkommende smaker 52 øl på en formiddag tror at paletten er i tipp topp stand.

  Mange av de omtalte ølene i begge polslippartiklene er vanvittig gode og jeg gleder meg stort over at de kommer på polet.

 2. Fantome = Bra typeriktighet! Fantome er fantastisk, men typeriktig, ville jeg aldri kommet på å si…

  1. Kunne du si noe om hvorfor du mener den ikke er typeriktig?

   1. Ja klart det, la oss først se på Norbrygg sin definisjon:

    10D. SAISON
    OG FG vol% IBU EBC
    1050-1070 1004-1015 5,0-7,0 20-50 7-25
    En kompleks og frisk belgisk gårdsøl, hvor den krydrede karakter overveiende stammer fra gjæren.
    Aroma: Fraværende til svak maltaroma, som kan ha karakter av lyst brød eller karamell. Svak til kraftig humlearoma, som kan ha karakter av gress, krydderurter eller blomster. Middels til kraftig nivå av fruktestere og fenoler, som har karakter av ananas, appelsin og pepper, mens også f.eks. banan, koriander, vanilje eller nellik kan forekomme. Fraværende til svakt nivå av alkohol. Diacetyl skal ikke forekomme.
    Farge/utseende: Halmgul til ravfarget. Kraftig hvitt skum. Klar til medium tåkete.
    Smak: Fraværende til svak maltsmak, som kan ha karakter av lyst brød eller karamell. Svak til kraftig humlesmak, som kan ha karakter av gress, krydderurter eller blomster. Middels til kraftig humlebitterhet. Middels til kraftig nivå av fruktestere og fenoler, som har karakter av ananas, appelsin og pepper, mens også f.eks. banan, koriander, vanilje eller nellik kan forekomme. Fraværende til svakt nivå av alkohol.
    Kropp: Medium kropp. Kraftig karbonering.
    Eksempler: Kinn Slåtteøl, Nøgne Ø Saison, Saison Dupont, Silly Saison.

    Mange av disse tingene stemmer med Fantome, men det som er grunnen til at jeg synes de skiller seg ut og ikke gjør de typeriktig er de helt spesielle smakene fra gjæren, som da fra øl til øl er en mix mellom tarty, funky og lactobasillicus. Sånn ellers så ser jeg referansen, men uten tvil Fantome er unik!

 3. To bra artikler fra Arnesen. Bryter litt med det som har vært vanlig på Ølportalen. At øl som egentlig har vært middelmådige har vært vurdert som gode, interessante, innovative, spennende osv. Godt med «subjektive» smaksopplevelser fra skribentene. Det er vel dette som kan skape gode meningsutvekslinger i kommentarfeltet. Men da er det viktig å diskutere øllet og ikke mannen bak innlegget.

   1. ps. Smakte i helga eit par Sagene produkt (velkomne i markedet til dei også!) men for meg svikta dei på mitt hovedkrav til ei stor smaksoppleving for ganen.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.