Polslippet – de gode kjøpene
Det kommende polslippet har stor variasjon, og det er en del godsaker der som man bør få med seg. Jeg har smakt meg gjennom en del av de og sortert litt.
Ølene er smakt på Vinmonopolets pressesmaking, og jeg har rangert de etter hva slags øltype det er (i forhold til Norbryggs typedefinisjoner) der jeg selvsagt har prøvd å utvise skjønn i forhold til crossovers og artige stilkrasj. Usmaker som DMS og diacetyl slår jeg derimot hardt ned på – bryggeriene skal ikke kunne snike seg unna med dårlig håndverk selv om det er et øl som allikevel blir utsolgt.
Listen inneholder de ølene som generelt er gode håndverk – spennende smaker og kombinasjoner, og gjerne prakteksempler på ølstilen de står for. Poengsummen for aroma, smak, utseende, typeriktig og overall «likbarhet» går opp til 30.
Noen kjøp er spesielt artige. St. Bernardus bruker f.eks. den originale Westvleterengjæren (Westvleteren ble brygget hos de fram til ca. 1995), og det er mange artige surøl av typen gose og berliner weisse man sjelden får tak i ellers.
Legg merke til at noen av ølene har korkfeil – siden dette er flasker som har kork kan det skje (akkurat som med vin, der ca. 1/20 av flaskene er ødelagt), merker du korkproblemer er det bare å levere flasken inn igjen på Vinmonopolet slik at du får pengene tilbake. De er allikevel tatt med i listen siden de normalt er veldig gode kjøp.
Hvis du lurer på hvor du får kjøpt ølene er det bare å ta en kikk på oversikten vår.
NB! Vurderingen tar seg ikke av alle slippene i testen, vi rakk bare å smake 52 av de på en formiddag…
Produsent | Produktnavn | Aroma | Utseende | Smak | Fylde | Kommentar | Sum (30) | |||||
St. Bernardus | Prior 8 Abby Ale | Fenoler, nellik, karamell, fruktig, noe kaffe | 6 | Klar brun | 2 | Marsipan, fruktig, karamell, lett fenoler, anis, røstet malt, kaffe. | 8 | Fyldig, middels karbonert | 5 | Mye karamell og fruktghet. Veldig fersk. | 5 | 26 |
St. Bernardus | Abt 12 Abby Ale | Fenoler, karamell, tørket frukt, lett lagret preg | 6 | Klar brun | 2 | Fruktig, en del syre, karamell, malt, noe anis, urter, lett humlepreg | 9 | Fyldig, søtlig balansert, middels karbonert. | 6 | Frisk og fyldig utgave | 5 | 28 |
Alesmith | Grand Cru | Fenoler, karamell, fruktig, kjeller, tertiærpreg, tørket frukt, anis. | 5 | Klar brun | 2 | Søt, fruktig, lett bitterhet, røstet malt, karamell, noe knekk | 8 | Fyldig, middels karbonert | 6 | Bra fylde og kompleksitet, lagret. | 5 | 26 |
Fanø Bryghus/Brown Paper Bag | Gøse | Melkesyre, sitrus, fruktig, | 7 | Lett tåket gylden,bra skum. | 2 | Syrlig, frisk, melkesyre, noe sødme med karamell. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 5 | Flott typeriktighet. | 5 | 27 |
N.V. Brouwerij Boon | Mariage Perfeit Geuze 2010 | Fruktig, brett, tørket frukt, stall. | 6 | tåket rav, bra skum. | 2 | Frisk syre, karamell, tørket frukt, lett eik, vanilje, krydder. | 8 | Lett fylde, middels karbonert | 6 | Flott typeriktighet. | 5 | 27 |
Cantillon | Gueuze | Korket. | – | – | – | – | – | – | – | Få flasker. Korkfeil på flaske, er egentlig knallgod. | – | – |
Mikkeller/Three Floyds | Blå Spøgelse Spontan Blueberries | Eik, blåbær, aceton, noe fruktighet, brett | 6 | Rødsvart, bra skum. | 2 | Bær, fruktig, en del syre, lett astringens, krydret. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 5 | Antageligvis nordiske blåbær. Prøv til søte brownies. | 5 | 26 |
Mikkeller/Frederiksdal | BA Spontancherry malaga Ed | Kirsebær, karamell, lagret preg, vanilje, eik | 7 | Rødsvart, lett skum. | 2 | Eik, fruktig kirsebær, kompleks sødme, noe korn, karamell, lett bitterhet og kirsebærstein i ettersmak. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 5 | Lagret på Malagafat. | 5 | 27 |
N.V. Brouwerij Boon | Mariage Perfeit Kriek | Korket. | – | – | – | – | – | – | – | Korket | – | – |
Cantillon | Kriek | Kirsebær, vanilje, karamell, lett fenoler, fruktig. | 7 | Lett tåket rød, bra skum. | 2 | Frisk syre, kirsebær, karamell, fruktig. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 5 | En av malene for stilen. Veldig få flasker. | 5 | 27 |
Brouwers Verzet | Oud Bruin | Karamell, kjellerpreg, fruktig, noe syre, vanilje. | 5 | Tåket brun | 2 | Karamell, lett bitterhet, balsamico, fruktig, tørket frukt. Tørr. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 6 | Samarbeid med De Ranke. Sånn ble de laget på 50-tallet. | 5 | 26 |
Palm Breweries | Rodenbach Vintage 2012 | Korket. | – | – | – | – | – | – | – | Står 2013 i listen, 2012 er levert. Korket. | – | – |
Buxton Brewery | Tsar Bomba Imperial Stout Generation 4 | Røstet malt, kaffe, bitter sjokolade, brett, tørket frukt. | 6 | Svart, lett skum. | 2 | Sjokolade, bitter, kaffe, mye sødme, karamell, røstet og brent malt, bittert preg fra humle, brettanomyces. Alkoholisk. | 8 | Fyldig, lett karbonert | 6 | Impstout ettergjæret på gjær fra the Courage brewery fra 70-tallet. Gjæren er så gjenbrukt, dette er 4. generasjon. Dette må smakes. | 5 | 27 |
Bierwerk | Renosterbos | Fenoler, karamell, lett eik, vanilje, nellik, noe fruktig. | 5 | Tåket kobber, lett skum. | 2 | Fruktig karamell, en del syre, eik, vanilje, druestein, tørket frukt. | 8 | Middels fylde, middels karbonert | 6 | Lagret på rødvinsfat, brett. Flott matøl. | 5 | 26 |
Buxton Brewery | The Living End Islay Whisky Stout | Ardbeg, røstet malt, kaffe, bitter sjokolade. | 6 | Svart, lett skum. | 2 | Søtlig malt, karamell, fruktig, malt, tørket frukt, noe alkohol, vanilje, eik. | 8 | Fyldig, lett karbonert | 6 | Flott whiskylagret øl for de som liker Ardbeg | 5 | 27 |
Alaskan Brewing Co. | Smoked Porter 2008 | Røstet malt, karamell, bitter sjokolade, noe røyk, lett tertiærpreg | 6 | Brunsvart, lett skum. | 2 | Fruktig, tørket frukt, tertiærpreg, lagret, en del karamell, korn, fruktig. | 8 | Middel fylde, lett karbonert | 6 | Sjeldent å se lagret øl, må kjøpes. | 5 | 27 |
BrewDog | Tactical Nuclear Penguin | Bitter sjokolade, kaffe, noe alkoholisk, en del humle. | 6 | Svart, ikke skum. | 2 | Søtlig, frisk fruktighet, mye sødme, tørket frukt, mye syre. | 8 | Fyldig, lett karbonert | 6 | Frysedestillert, øl-likør. Denne blir det krig om. | 5 | 27 |
Vis 5 kommentarer
Skjul kommentarer
hein
gjelder det alle cantillion og rodenbach flaskene eller kun de på smaking? sa de noe om det?
Haffy
Jeg tror ikke du vil merke noe Hein…
the dude
ifølge Kjetil Jikiun kan ikke Cantillon være korket..
Badiola Svar til the dude
Skulle det være fordi TCA ikke er i stand til å etablere seg i den ekstreme mikrobefloraen som er i en lambic eller fordi Cantillon bruker unormalt mye penger på å kjøpe de beste naturkorker som kan skaffes, eller tester samtlige før bruk?
Jikiun burde nesten kvalifisere en sånn uttalelse fordi alle forslag over virker ganske usannsynlige.
Erik
https://beerscout.files.wordpress.com/2013/11/dsc_0244-1.jpg
Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.