Lanserte IPA med gjenoppdaget polsk humle

Nøgne Ø og polske AleBrowar har brukt den glemte humlen Iunga for å skape en India Pale Ale med polsk vri. Resultatet, Chmiel Iunga, ble denne uken lansert på Dr. Jekylls.

Lanserte IPA med gjenoppdaget polsk humle

I overkant av 30 ølinteresserte møtte opp på Dr. Jekylls i Oslo sentrum da Nøgne Ø lanserte sitt nye samarbeidsbrygg, Chmiel Iunga, tirsdag kveld. Ølet er brygget i samarbeid med det polske mikrobryggeriet Alebrowar. Det er en India Pale Ale (IPA) som er brygget med den polske humlevarianten Iunga. Ølet blir å finne på puber og restauranter fremover, men det vil ikke komme på Vinmonopolet på denne siden av nyttår.

På lanseringen var det representanter både fra Nøgne Ø og Alebrowar, inkludert bryggerne Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø og Michal Saks fra Alebrowar. De hadde også fått med seg humledyrkeren Pavel Pilat som bryggeriene har samarbeidet med for å fremskaffe humlen til det nye ølet. Iunga er en tradisjonell polsk humlesort, men den har tapt i kampen mor «renere» humlesorter. Lenge har Iunga derfor vært en glemt humle frem til Pilat gjenoppdaget den og introduserte den for Alebrowar og Nøgne Ø.

Polsk IPA

Ideen bak ølet var å brygge en IPA enten i polsk stil eller med polske råvarer. – Vi ville vise at det er mulig å bruke polsk humle i en IPA, forteller Saks til Ølportalen. Det tok imidlertid litt tid før bryggerne fant den riktige løsningen for samarbeidsbrygget.

– Det var lange bare en god ide, men da vi traff Pavel og fikk høre om hans oppdagelser om glemte polske humlesorter, så gikk det fra ide til virkelighet, forklarer Jikiun. Det var imidlertid en utfordring å få humlen til Norge for brygging. – Vi sendte humlen til Norge en og en halv måned før vi skulle brygge ølet sammen. Men humlen kom først frem samme dag som oss, forteller Saks.

Jikiun tror Iunga-humlen kan ha flere bruksområder i fremtiden. – Dette er en spesiell humlevariant. Den har en god fruktighet og aroma av blant annet gress. Den kan ha en rekke bruksområder. For eksempel kan den bli brukt i både lager, stout og porter uten problemer, sier Jikiun.

Humle i sentrum

Humle stod sentralt under lanseringen på Dr. Jekylls. Gjestene fikk sammenligne Chmiel Iunga med andre kjente IPAer fra sørlandsbryggeriet, inkludert deres standard-IPA, Vic Secret, Two Captains og #500. At Two Captains også var på menyen var ikke tilfeldig. Two Captains er favorittølet til Michal Saks, og det var dette ølet som fikk Saks til å erstatte sin pilsner med mikrobrygget øl og utvide sine horisonter til nye ølsorter. Det var også dette ølet som gjorde at Alebrowar og Nøgne Ø kom i kontakt med hverandre og startet sitt samarbeid.

Nøgne Ø har for tiden mange jern i ilden. Lanseringen av Chmiel Iunga er bare en av flere nyheter denne høsten. Allerede førstkommende tirsdag er det ny lansering fra Nøgne Ø. Markedsansvarlig i Nøgne Ø, Tom Young, lover at det også kommer flere nyheter i løpet av vinterhalvåret.

Kjetil Jikiun i Nøgne Ø forteller om det nye samarbeidsølet til fremmøtte på Dr. Jekylls i Oslo.

Kjetil Jikiun i Nøgne Ø forteller om det nye samarbeidsølet til fremmøtte på Dr. Jekylls i Oslo.

Skriv en kommentar