Surere og rødere

Årets Kriek of Telemark er både surere og rødere enn fjorårets variant. Ølet ble godt tatt i mot på lanseringen på Håndverkerstuene. Det ble også informasjonen om andre spennende øl som er på vei fra sørlandsbryggeriet.

Surere og rødere

Det var god stemning på Håndverkerstuene i Oslo da Nøgne Ø lanserte årets Kriek of Telemark. 35 ølinteresserte hadde tatt turen til Håndverkerstuene i Oslo for å få med seg lanseringen.

Glass og flaske med Kriek of Telemark 2014

Årets Kriek of Telemark er egentlig fra Buskerud, og er enda rødere og surere enn fjorårets utgave.

Årets Kriek of Telemark er både surere og rødere enn fjorårets variant – men bærene er ikke fra Telemark. I år kommer de fra Bagestadvold Gård i Buskerud. Bærene er valgt ut på bakgrunn av smak og at sluttproduktet skal bli rødere og renere i glasset. Totalt er det brukt 1,2 tonn med kirsebær på en batch på totalt 4.200 liter.

– Årets utgave er syrnet på en høyere temperatur enn i fjor. Det skal hindre smaken av smør som noen mente fjorårets utgave hadde. I tillegg er ølet tørrere enn i fjor, forteller markedsansvarlig i Nøgne Ø Tom Young.

Eksklusive øl

I tillegg til å smake årets utgave, fikk gjestene også muligheten til å smake noen unike fra Nøgne Ø. Bryggeriet hadde tatt med seg Skog & Mark, et øl brygget med brennesle, løpstikke, lavendel og granskudd. Ølet er brygget for Sundvolden Hotel og har kun vært tilgjengelig et fåtall steder.

– Vi satte av noen kasser til en spesiell anledning, og dette var nettopp en slik anledning, smilte Young.

For anledningen hadde Håndverkerstuene også tatt inn Triple Wood Knot Brown, en imperial brown ale som er brygget med eikechips og lagret på eikefat. Ølet er basert på Man in the Moon Barrel Aged Anniversary Imperial Brown Ale som ble brygget eksklusivt for restauranten Man in the Moon i Stockholm i anledning deres 20-års jubileum. Triple Wood Knot Brown har fått ytterligere litt lagring for å modne smaken enda mer.

Mange nyheter på vei

Nøgne Ø har hatt en hektisk høst så langt, og det kommer flere nyheter fremover. Blant annet har bryggeriet brygget en solbærporter i samarbeid med Anders Kissmeyer. Da ølet ble brygget, siktet bryggerne seg inn mot et sluttresultat på rundt 10 prosent, men ved siste sjekk hadde ølet nådd en styrke på 12 prosent uten at gjæren så ut til å ville gi seg.

Young kunne også fortelle om to andre øl som er på vei. Dragonwort blir lansert på Vinmonopolet 9. januar etter å ha blitt servert på fat på flere ølfestivaler den siste tiden. Dette er en imperial stout med en styrke på 14 prosent. Den har vært lagret i to år på brukte Armagnac-fat og har nettopp blitt flasket på bryggeriet.

Nøgne Ø har også satt til side noe av sin fjerdeutgave av Dark Horizon. Ølet har så blitt lagret på whiskyfat. Resultatet av den fatlagrede varianten vil bli lansert som Dark Horizon 4,5.

Mer fatlagret øl i sikte

Det vil komme mer fatlagret øl fra Nøgne Ø fremover. Bryggeriet har ansatt Stephen Andrews for å systematisere arbeidet med fatlagring. Andrews var til stede under lanseringen og kunne fortelle at han har flere spennende prosjekter på gang. For tiden jobber han med å få en oversikt over de mange fatlagringsprosjektene bryggeriet har liggende. Fremover vil han både eksperimentere med ulike fattyper og spontangjæret øl.

– De som fryktet at Nøgne Ø skulle bli kjedelige kan nå legge den frykten til side. Vi har gått i oss selv for å se hvordan vi kan utvikle oss videre. At vi har ansatt Stephen (Andrews, red. anm.) viser også at vi ikke har tenkt til å slå oss til ro, men vil utvikle nye, spennende øl i tiden som kommer, understreket Young til en henrykt forsamling.

Skriv en kommentar