Nå brygger de for ABC igjen!

Det omflakkende bryggeriet ABC Brewing har endelig kommet hjem. Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland ser for seg en mer stabil tilværelse fremover.

Nå brygger de for ABC igjen!

På fredag var det duket for en aldri så liten begivenhet i lokalene til 7 Fjell Bryggeri på Bønes i Bergen. ABC Brewing brygget sammen igjen. I motsetning til tidligere hadde de denne gangen kontroll på bryggingen selv. ABC har lenge kontraktbrygget – det vil si at de har leid tid og kapasitet hos andre bryggerier – men i og med at Gahr Smith-Gahrsen er blitt herre i eget hus, har de nå fått muligheten til å brygge ølene sine hos 7 Fjell.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland utgjør ABC Brewing.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland utgjør ABC Brewing.

”Håpet er at ølene kommer til å bli brygget her fremover,” sier Kim Odland. ”Unntaket er Firewood Stout som vi ønsker å få brygget igjen hos Kinn.”

Henriks husøl

Denne fredagen var det signaturølet Henrik Imperial Amber som ble mesket, kokt og satt til gjæring. Dette er tredje gang ølet blir brygget. Henrik Imperial Amber brygges på forespørsel fra Henrik Øl- og Vinstove i Bergen, en ølbar som skal ha all ære for at ABC i det hele tatt er et bryggeri. Det var Henrik som satte sammen de to hjemmebryggerne for tre år siden, og spurte om de kunne komme opp med en oppskrift til et husøl for baren. Ølet ble Henrik Imperial Amber, en humlerik godsak på 8,5 %.

Supermann: Under Kim Odlands sivile klær, har han alltid på seg superheltdrakten med ABCs logo.

Supermann: Under Kim Odlands sivile klær, har han alltid på seg superheltdrakten med ABCs logo.

Siden har det blitt flere øl – nesten alle brygget på oppdrag fra Henrik – men det siste året har det vært relativt stille fra ABC, selv om begge har gitt lyd fra seg hver på sin kant. Gahr er blitt bryggerimester på 7 Fjell og har skrevet boken ”Den norske ølrevolusjonen” sammen med meg, mens Kim har brukt mye av tiden sin på å perfeksjonere kunsten å brygge øl i tillegg til at han har holdt hjulene i sving for ABC.

”Vi jobber med bedring av distribusjonen,” sier Kim. ”Jeg har blant annet fått i stand avtaler med et par utesteder i Stavanger. Det er tungvint å alltid måtte reise til Bergen når jeg har lyst på mine egne øl.”

Nå har det for så vidt vært sporadiske muligheter til å få tak i ABCs øl andre steder også, som da de laget festivalølet Nærbøl for Nærbø Ølfestival. Dersom bryggingen flyttes permanent til 7 Fjell, betyr det økt forutsigbarhet. Det snakkes også om å gjøre ølene tilgjengelig på flaskemarkedet.

 

Chinookbryggeriet 

Det var særdeles god stemning under bryggingen. Chinook – humlen som brukes i alle ølene til ABC – ble hevet i bryggekjelen, Gahr kontrollerte bryggingen, mens Kim sto for underholdningen. Å gjengi tilstedeværelsen til Kim Odland i en artikkel, blir som å sende et filtrert øl ut på markedet. Det er mye rått og godt som forsvinner på veien.

Det er bra at ABC er i gang igjen. Og det blir spennende å følge med i fortsettelsen. Gahr og Kim har allerede utviklet oppskrifter på øl som ifølge dem selv bør ut til folket. Det er det neppe noen som sier nei takk til.

Lenker: ABC Brewing på FacebookABC Brewings hjemmeside

 

Skriv en kommentar