En jule-overraskelse fra Hansa

En jule-overraskelse fra Hansa

Hansa-Spesial-JuleAle-33cl-flPå Bryggeriforeningens juleølslipp var de det at par øl som skilte seg ut i positiv rettning. Et av disse var Hansa JuleAle. Delvis fordi det var et uventet trekk fra Hansa, men også fordi jeg mener dette er et godt øl. Jeg tok kontakt med Bryggerimester Carl Erik Sæther for å finne ut litt mer.

Han forteller at det var markedsavdelingen som kom opp med ønsket om et øl i dette segmentet. De ville ha et øl som var sterkere enn de to variantene juleøl de allerede hadde på Vinmonopolet (begge 6,5%). Eller for å si det på en litt annen måte: De ville ha et øl som kunne matche Ringnes Julebokk. Carl Erik tok utfordringen, men var bestemt på at de ikke skulle kopiere Julebokk. Han ville heller lage et overgjæret juleøl som skulle lukte og smake jul, uten at det ble brukt noe annet enn malt, humle, gjær og vann. En nøkkel her er en gjærtype med høy alkoholtoleranse og en passende esterprofil. Valget falt på «Trappist Yeast» fra Weihenstephan. I tillegg tilførte han Hansas egen lagergjær, og satte dermed i gang med et øl som er både over- og undergjæret. Dette fikk kose seg på gjæringstanken i nesten en måned, før det ble lagret kaldt i 4 måneder.

Hansa JuleAle kommer på enveis longneck-flasker og er tilgjengelig på Vinmonopolet i disse dager. Den er listet i Spesialserien, sammen med Hveteøl, IPA, Porter og de andre. Hvorfor de da ikke har brukt boksene som er standard i denne serien, men heller valgt billigere utseende longneck-flasken, må neste markedsavdelingen svare på. Om jeg skal spå om JuleAlens fremtid tror jeg den er kommet for å bli, men jeg tror samtidig den vil få en litt treg start. Det trengs rett og slett tid for å bygge opp et rykte som det Ringnes Julebokk har.

Skriv en kommentar