Hva planlegger egentlig Ringnes i Trondheim?

Tirsdag slapp Ringnes nyheten om at de har fått eiernes velsignelse til å bygge opp et ølsenter i Trondheim. Vi kunne selvsagt gjengitt informasjonen fra pressemeldingen, men valgte å vente til vi hadde litt mer kjøtt på beinet. Det vi har funnet ut finner du her.

Hva planlegger egentlig Ringnes i Trondheim?

Det har en stund gått rykter om at Ringnes har hatt ønsker om å investere i Trondheim og bygge opp et ølsenter i E.C. Dahls lokaler i Strandveien. Denne uken kom nyheten om at Carlsberg investerer 110 millioner i dette. En av de største investeringene i Ringnes’ historie. Pressemeldingen forteller om «et nytt bryggeri og et nytt ølsenter med mikrobryggeri, bryggeripub, restaurant, besøkssenter og konferansefasiliteter», og videre «I tillegg vil det åpnes for utstrakt kunnskapsoverføring mellom profesjonelle ølbryggere, hjemmebryggere, ølinteresserte og forskningsmiljøer når senteret åpnes i 2016. Det er inngått en intensjonsavtale med den  profilerte restauratør Roar Hildonen for drift av serveringsstedene.»

– Målet er å befeste E.C. Dahls som både Ringnes’ og Norges kraftsenter for øl – et kraftsenter som videreutvikler norske øltradisjoner og håndverksøl, og som kan bli et nytt, attraktivt tilbud for byen, innbyggerne og besøkende, sier Ringnes administrerende direktør Jacek Pastuszka

Vi har gravd litt hva dette betyr i praksis, men må understreke at det er svært tidlig i planlegginsfasen.

Olsenterdahls1bDet som er klart er at det investeres i en ny flaskelinje og at all boksproduksjon flyttes til Gjelleråsen når ølsenteret er etablert. Fattapping til utelivsbransjen vil fortsatt skje i Trondheim. Videre detaljer er ikke klare, men vi vet at nåværende plan er at det skal investeres i et nytt bryggverk på 4 oo0 – 5 000 liter.  Dette skal fungere som «spesialølbryggeri» og produsere det som ikke er mulig eller som blir for tungvint på Gjelleråsen. Årlig produksjonskapasitet for spesialøl er stipulert til 2 millioner liter. Dette kommer på toppen av 5-6 millioner liter Dahls Pils, som vil bli produsert på samme anlegg. Olsenterdahls2bDen første tiden vil det bli fokus på å få i gang pilsproduksjonen, men etterhvert er det planlagt en utvidelse av Ringnes’ porteføljle av spesialøl. Under og overgjæret, filtrert og ufiltrert øl, bygget opp rundt en basisportefølje med tillegg av sesongøl og limited editions / one-offs. For det meste er det tenkt nasjonal distribusjon til butikk, uteliv og Vinmonopol. De er heller ikke fremmed for eksport. I tillegg til dette ser de for seg enkelte øl som kun blir tilgjengelige på bryggeripuben. Olsenterdahls3bVi antar at disse blir brygget på pilotanlegget / mikrobryggeriet som planlegges i forbindelse med bryggeripuben.

Ringnes er klare på at de ikke kommer til å fokusere på det ekstreme og smale, men samtidig nevnes både fatlagring og surøl som reelle muligheter.

I tillegg til ølbrygging er det som nevnt planlagt både brewpub og restaurant. Det blir kurslokaler og konferanselokaler. Her ønsker de å legge til rette for utstrakt kursvirksomhet knyttet til øl, brygging, øl-sommelier, øl og mat, mat & øl, etc. Hvor avansert dette blir vil tiden vise, men per i dag sysler en med tanker om å gi plass til mer avanserte kurs der de deler av både intern og ekstern kompetanse innenfor gjær, mikrobiologi, ølstiler etc.

Ølbutikk og butikk for salg av råvarer og utstyr til hjemmebrygging, øl-litteratur er også tanker som er kastet inn i den videre planleggingen, i tillegg til muligheten for å  tilby lab-tjenester til andre. Det uttalte målet er «å skape et kraftsenter for øl og ølbrygging både i nasjonal og internasjonal målestokk, der det legges til rette for  utstrakt kunnskapsoverføring mellom profesjonelle ølbryggere, hjemmebryggere, ølinteresserte og forskningsmiljøer».
Hvor godt de lykkes vil vi får svar på i årene etter 2016.

Vis 2 kommentarer

  1. the ‘Starbucks’ of craft brewing emerges… Brewdog take heed!

  2. Dette er spanande. Me ølfolk er altfor kritiske til dei store aktørane. I andre land ser me at store bryggeri kan laga godt øl, så kvifor skal ikkje Ringnes kunne gjera det same? Erdinger, Chimay, Brewdog er ikkje nokon småtassar dei heller. Det me gjerne kallar mikrobrygga øl handlar ikkje om samla volum, men mentalitet. Det er veldig for å gløyma at òg dei meir tradisjonelle mikrobryggeria er kommersielle.

    Kva er eigentleg skilnaden på Hansa som kjøper seg opp i eit etablert mikrobryggeri (Nøgne Ø) og at Ringnes byggjer opp sitt eige?

    Når alt kjem til alt er det smaken som avgjer, ikkje eigarskap og kva anna dei produserer i tillegg. Me ølfolk må ikkje verta så snobbete at det berre er eitt riktig svar på kva som er godt øl eller eit bra bryggeri. 98 % av ølen som vert kjøpt her i landet er trass alt lys lager.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.