Anmeldelse: Øl & mat – hånd i hånd

I høst har det kommet 3 bøker om øl. Vi har fra før nevnt bøkene "Ølboka" og "Den norske ølrevolusjonen" som henholdsvis er skrevet av Jørn Idar Kvig og Hugo Hatland med flere. Nå har vi tatt en kikk i "Øl & mat - Hånd i hånd skrevet av Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou

Anmeldelse: Øl & mat – hånd i hånd

«Øl & mat – hånd i hånd» er en lettlest og et veldig informativt oppslagsverk. Her finner du det du trenger for å komme i gang med å utforske kombinasjonene mellom øl og mat.

Boken er inndelt i 4 deler

  1. Om smak og lukt.
  2. Om å kombinere øl og mat.
  3. Om å servere og smake på øl.
  4. De ulike øltypene med matforslag og oppskrifter.

Den største delen av boken består av konkrete retter og oppskrifter til 27 ølstiler. Før hver oppskrift beskriver forfatterne ølstilen, og kommer med andre eksempler enn den de har valgt til matretten. Dette gjør at denne boken er et godt oppslagsverk for de som har lyst å eksperimentere med forskjellige øl til forskjellige matretter.

Oppskriftene er lette å følge, og jeg liker at det er en liten faktaboks med forslag til andre retter

Skjermbilde 2014-08-08 kl. 14.47.21

I starten av boken er det 3 små kapitler om hva øl er og hvordan det blir til, før forfatterne fort går inn på smakene. Først lærer vi hva smak og lukt er, før de går igjennom de 6 smakene; salt, søtt, bittert, surt, fett og umami.  Her skriver de òg om malt, humle, gjær og kullsyres rolle i ølet. Boken er en veldig visuell og lettlest, noe som gjør at man enkelt forstår hva som menes.

Skjermbilde 2014-08-08 kl. 14.44.27

I de to neste kapitlene går de igjennom hva man skal tenke på når man skal velge øl til maten, og om hva man må tenke på når ølet skal i gryte. Videre skrives det om viktigheten av hvordan man serverer øl. Skal det serveres kaldt eller temperert? Spiller glasset noen rolle for å få en best mulig opplevelse av ølet?

Dette er alt i alt en god bok som har den samme enkle og kunnskapsrike tilnærmingen som i forgjengeren Ølbrygging – fra hånd til munn. Jeg liker spesielt de to smakshjulene i slutten av boka som viser hvilke øl som passer til hvilken mat – og vice versa. Her gis leseren en  god grunnmur for videre utforsking i temaet. Vi i Ølportalen har hørt at et stort tysk forlag, Gestalten, har inngått en avtale som gjør at denne boken blir oversatt til engelsk og blir lansert globalt. Vi gratulerer og ønsker lykke til med verdenslansering! Denne boken fortjener lesere utenfor Norges grenser!

Skjermbilde 2014-08-08 kl. 14.52.41

Skriv en kommentar