Lervig og Evil Twin med grandiost øl

”Jeg har spist Grandiosa,” innrømmer Mike Murphy. ”Den er ikke god, men grei nok når du er for lat til å lage mat om nettene.” Nylig brygget han øl med Grandiosa og penger som et par av ingrediensene.

Lervig og Evil Twin med grandiost øl

Mike Murphy fra Lervig og Jeppe Jarnit-Bjergsø fra Evil Twin Brewing har kjent hverandre i årevis, men det var først i høst at de brygget sammen for første gang. For litt over en måned siden, klinket de hodene sine sammen og kom opp med oppskriften på en imperial stout de har kalt The Big Ass Money Stout.

Her snakker vi ekstremølenes ekstremøl. Den gjeldende norgesrekorden på alkoholstyrke i et øl tilhører Berentsens Brygghus og deres Stelliger Divum på 19 %, men den rekorden satser Mike og Jeppe på å slå. Går alt etter planen, vil The Big Ass Money Stout lande på 20 %.

Pizza og penger

Når Jeppe og Evil Twin gjør samarbeidsøl – ja, han har gjort mange av dem – spør han ofte dem han skal brygge med om det finnes noen velegnede lokale ingredienser som kan brukes i ølet. I Mexico har han brukt kaffe, i Thailand sichuanpepper. Synes du dette er ekstremt, vel… Du har ikke hørt halvparten ennå.

Jeppe spurte også Mike, og Mike svarte pronto: ”Grandiosa”.

Nordmenn spiser 45 millioner frossenpizzaer i året (cirka halvparten av disse er Grandiosa), noe som ifølge hjemmesidene til Stabburet betyr “at det spises mer enn én i sekundet”. Det er nesten like sinnssykt som at 200 000 nordmenn spiser denne pizzaen på julaften. En mer lokal og populær ingrediens kunne ikke Mike tenke seg.

Jeppe gjør seg klar til å tilsette/ ofre en Grandiosa i The Big Ass Money Stout. (Foto: Mike Murphy)

Jeppe gjør seg klar til å tilsette/ ofre en Grandiosa i The Big Ass Money Stout. (Foto: Mike Murphy, gjengitt med tillatelse.)

”Greit nok,” svarte Jeppe. ”Vi kan selvfølgelig hive en pizza i mesken, men vi bør kanskje ha i noe annet også?”

Mike mailet tilbake. ”Penger,” skrev han. Norge er verdens rikeste land, så her var det bare å la sedlene flagre.

“Immediately, I thought to myself, Alright, let’s make a beer with pizza and money,” skriver Jeppe i en artikkel i det amerikanske online-magasinet Munchies, og skriver videre at ølet vil ha ”a very thick mouth feel – just like Norwegian oil”.

Satirisk øl 

The Big Ass Money Stout sender med andre ord flere spark i retning Norge; den oljerike nasjonen som velger å bruke pengene sine på frozzenpizzaer.

Snakker vi om verdens første satiriske øl her?

Ifølge Jeppe vil ikke ølet bli solgt i Norge, ettersom ”Mike fears it’s going to piss off Norwegians because we added money to it”.Mike ler. ”Satirisk øl? Never heard of the style, but I like it!”

“Noen vil nok bli fornærmet, mens andre kommer til å se humoren i dette,” nyanserer Mike. “Vi kommer til å selge ølet i et begrenset opplag i Norge, men det vil hovedsakelig bli eksportert til USA for gjøre amerikanerne oppmerksomme på Lervig.”

”Forhåpentligvis forstår enkelte at vi ikke alltid tar oss selv på alvor,” sier Jeppe.

Gode øl med rare ingredienser

Å ha rare ting i øl er ikke nytt. I 2010 kom Midtfyn Bryghus på markedet med ølet Fisherman’s Ale Rough Snuff, et øl som raskt ble forbudt solgt i Danmark på grunn av at det blant annet var brygget på snus. Eieren av bryggeriet, Eddie Szweda, var storfornøyd. Nyheten spredte seg rekordraskt i skandinaviske medier, og Midtfyn Bryghus ble et navn for andre enn bare de innvidde. ”Det spiller ingen rolle om man brygger verdens beste øl, hvis ikke folk vet om det,” sa Szweda.

Mike Murphy er en fordømt god ølbrygger. Nå er han i ferd med å bli like ram på markedsføring. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Mike Murphy er en fordømt god ølbrygger. Nå er han i ferd med å bli like ram på markedsføring. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Mikkeller, som drives av Mikkel Borg Bjergsø, tvillingbroren til Jeppe, kom i 2009 med ølet Beer Geek Brunch Weasel, et øl som brygges av Lervig. I ølet brukes ca phe chon, en av verden dyreste kaffesorter. Det spesielle med denne kaffen er at den har gått gjennom fordøyelsessystemet til de vietnamesiske kattedyrene sivett, og Beer Geek Brunch Weasel ble således omtalt som et øl som inneholdt avføring. Det høres ekkelt ut, men du kan banne på at folk blir nysgjerrige. Den herlige ironien er at dette ølet i dag regnes som et av verdens beste øl. Legger vi til at Jeppe og Evil Twin har brukt unevnelige mengder med Donuts i sin Imperial Doughnut Break, så begynner man å skjønne tegningen.

Smaken av penger

30. oktober, dagen før ølfestivalen What’s Brewing på Tou Scene i Stavanger, brygget Mike og Jeppe monsterølet. En Grandiosa ble brukt i mesken, mens pengene blir brukt i gjæringskaret. Hvis du lurer på hvordan ølet smaker, må du smøre deg med tålmodighet, for ølet blir ikke gjort tilgjengelig før godt ut på nyåret. Det er vel uansett usannsynlig at de uortodokse ingrediensene kommer til å sette særlige avtrykk i smaken, så vi får håpe at folk ikke blir for skuffet når de finner ut at penger smaker ingenting.

Og prisen?

”Det kommer til å bli jævlig dyrt,” sier Mike.

Det er kanskje ikke så rart. De må vel tjene inn igjen pengene de har brukt i ølet.

 

Skriv en kommentar