Juleølet vi velger

Vi burde selvsagt laget en juleøltest som var større, bedre og mer seriøs enn noen andre, men vi lar det bli med drømmen om dette og nøyer oss med noen personlige anbefalinger.

Juleølet vi velger

Vi har skrevet om de store sprikene i juløltestene, og litt om mulige grunner til disse forskjellene. Utfra dette har vi valgt å skrive personlige anbefalinger i stedet for en felles test der det litt spesielle fort vil forsvinne i mengden. Vi håper dette kan fungere som en liten hjelp i valget av øl til julefeiringen. Ølene vi hver har valgt er ikke satt opp i prioritert rekkefølge, og ha i bakhodet at når vi plukker bare tre vil det være mange gode øl som ikke kommer med.

Audun Paulsen Ibenholt

Juleøl, schmuleøl. Selv om jeg har en tendens til å kjøpe en del juleøl i jula, så drikker jeg likeså godt noe annet enn det bryggeriene definerer som juleøl og sparer juleølet til når det måtte passe. Her kommer tre/fire anbefalinger du kan drikke til jul, eller når som helst resten av året.

Ringnes Juleøl sterk

De gamle er eldst, men ikke nødvendigvis best av den grunn. Dette ølet fra Ringnes står seg derimot svært godt til mye forskjellig kjøtt, herunder ribbe. Et øl du gjerne kan drikke til julemiddagen hvis du er en av de som spiser svin med sprøstekt svor.Haandbryggeriet BestefarOg det gjør ikke noe om du har noen av denne igjen etter jula, for dette ølet varer helt til påske og passer ypperlig til eksempelvis damping av lammekjøttet.

Haandbryggeriet Bestefar

Jeg husker ikke når eller hvor jeg drakk dette ølet første gang, men jeg husker at det var sabla godt. Den gangen var det en Winter Ale, og et eller annet sted på veien frem til i dag har ølet blitt en Christmas Ale, og Bestefar har fått på seg nisselue. Vent til etter maten med denne smaksbomben av et øl.

Nøgne Ø India Pale Ale / Kinn Vestkyst

Selv om de to er noe forskjellige IPAer klarer jeg ikke velge ut en favoritt til pinnekjøttet. Det handler kun om dagsform, da begge er fortreffelige. Det er uansett alltid lurt å ha noen IPAer på lur i jula for å kunne bryte med mye av det maltrike ølet og den tunge maten vi ofte trøkker i oss i høytiden. Du kan med andre ord kjøpe et par av begge uten anger.

 

Hugo Ivan Hatland

Utvalget av juleøl er blitt så stort, at det er vanskelig å kun plukke tre. Derfor nøyer jeg meg med to. Et klassisk juleøl og et som representerer den nye bølgen av håndverksbryggerier. Som hjemmebrygger vil jeg også slå et slag for å plassere egetbrygget øl på julebordet.

Nøgne Ø God Jul

Julen handler om tradisjoner, og dette ølet er i så måte blitt en meget god tradisjon. God Jul er blitt brygget siden 2003, der oppskriften er endret litt for hvert år som har gått. For undertegnede var dette ølet en gang i tiden en ordentlig øyeåpner i forhold til hva øl også kan være. Ølet er komplekst og mørkt, smaker av sjokolade, lakris og kaffe med et fint stikk av humle. Nøgne Ø god julJeg foretrekker å gjemme dette ølet vekk et par år før det drikkes.

Aass Vellagret Juleøl

Dette ølet  het tidligere Aass Juleøl Premium, og er en av mine favoritter blant de klassiske juleølene på markedet. Fin fylde, god balanse, smak av karamell og tørket frukt, fin alkoholvarme. Det blir aldri feil å svelge ned julekakene med dette ølet.

Hjemmebrygget øl

Vi er flere og flere som brygger hjemme, og til jul i år har jeg brygget tre ulike øl. I februar i år brygget jeg en scotch ale på 8 % inspirert av Traquair House sin Jacobite Ale, et øl der maltet spiller hovedrollen og som således er det nærmeste jeg kommer et juleøl. Jeg har også brygget en fyldig brown ale og en IPA. IPAen er ikke av den ekstreme varianten – den klokkes inn på 6,5 % og har en IBU på 58 – og er ment å drikkes til pinnekjøttet.

 

Per Øyvind Arnesen

Som med vin kan man også pare ulike sjangere innenfor juleøl med mat. Lette, lysere øl til fiskeretter, tunge, røykpregede til pinnekjøtt og ribbe, men skal man ha en juleskinke eller et koldtbord vil man kanskje ha en mellomting. Ringnes juleøl i pol-utgave bruker å være friskt nok balansert til fiskeretter, og til koldtbordet er ofte den danske juleølstilen et godt treff (ikke så mye malt, ganske friske). Skal du ha noe som kan hamle opp med den kraftigste av julekosten er trikset å kjøpe inn kraftige juleøl (f.eks. Nøgne Ø God Jul eller Haandbryggeriets nissefamilieøl), og la det ligge et år eller tre. Kjøp gjerne en kasse, og smak mange årganger opp mot hverandre!

 

Sammy Myklebust

Jeg er en av dem som ikke er spesielt begeistret for de store mengdene med malttung dobbelbokk som har preget utvalget av norsk juleøl alt for lenge. Noe som gjør at jeg fort velger andre varianter og gjerne velger noe godt humlet innimellom også i juletiden, men samtidig passer det mørke tunge godt på vinterkvelder og anbefalingene mine er derfor preget av dette.

Kinn Solsnu

Dette er en av årets nykommere og den første Bièr de Garde som er brygget i Norge. Solsnu er langt lettere enn det vi vanligvis forbinder med juleøl her i landet. Det er lett syrlig og passer nok best til kalkun eller diverse varianter av fisk. Greit å ha i bakholdet når de lettere måltidene i juletiden skal planlegges.

Hansa JuleAle

Hansa-Spesial-JuleAle-33cl-flOgså en av årets nykommere og for meg en positiv overraskelse. Ølet er brygget for å ta opp konkurransen med Ringnes Julebokk, og med litt innarbeidingstid er det meget mulig at den inntar den rollen. Ølet er gjæret med både under og overgjær og har fått god tid til å gjære ferdig. Dette gir en et godt krydret preg uten at det er tilsatt krydder, samtidig som den tradisjonelle maltsødmen vi forbinder med norsk juleøl er ivaretatt. Dette er et øl som ikke skal serveres for kaldt.

Nøgne Ø Special Holiday Ale

For meg er dette rett og slett julestemning for flaske, og den passer helt glimrende på lille julaften når treet er pyntet og man bare venter på at freden skal senke seg i heimen. Dette er et øl som er tilsatt salvie, spisskummen (spisskarve), einer og kastanjer, i tillegg til de vanlige mistenkte (malt, humle, gjær og  Grimstadvann). Noe som selvsagt påvirker både smak og lukt, og ikke minst gir mengder av dette. En påvirkning og mengder som passer meg svært bra. (Her var det svært tett med Kinn Tomasmesse, men skal en begrense seg til tre, så skal en begrense seg til tre.)

 

Stian Krog

Jeg er nok det motsatte av det som blir kalt «hop head» i ølmiljøet, altså en som elsker øl med mye humle i. For ordens skyld: Det er utrolig deilig med en kraftig, bitter IPA eller en frisk og fruktig pale ale i ny og ne. Likevel ligger nok mitt hjerte mest hos de malttunge, søte øltypene som var dem jeg først falt for da jeg ble introdusert fot håndverksøl for mange år siden. Gammel kjærlighet ruster som kjent ikke, selv om jeg etter hvert har blitt glad i de fleste øltyper – hvert øl har sin tid. Likevel er det ikke alltid at det er juletemaet som lokker mest denne tiden av året, når jeg velger øl. Her er noen av mine favoritter: En til julematen, en til julekosen og en som er god å drikke på innimellom slagene.

kinn_slåtteølKinn Slåtteøl

Etter først å ha prøvd denne lette saisonen fra Kinn til pinnekjøtt på restauranten Hanne På Høyden i Bergen et par år tilbake, har Slåtteøl ofte vært høyt på listen min til den tradisjonsrike vestlands-julemiddagen. Funker for øvrig også bra til svineribbe, som jeg også spiser til jul. Den har en litt avdempet belgisk gjærprofil og en moderat bitterhet, som gjør seg godt til all den feite julematen.

Nøgne Ø Special Holiday Ale

Som «koseøl» er det vanskelig å trumfe dette solide samarbeidsbrygget som først ble brygget av Nøgne Ø sammen med amerikanske Jolly Pumpkin og Stone Brewing Company. Mørkt, sterkt, litt søtt men også komplekst i sitt krydderpreg, dog uten de tradisjonelle julekrydderne, men heller med eksotiske ingredienser som kastanje, hvit salvie og norske einebær. Godt når det er ferskt, enda bedre med et år eller fem på baken. Nam. Rett og slett.

Grans Julebrygg

Dette var et av butikkjuleølene som jeg falt for allerede før min tid som ølnerd, særlig når jeg tok regnestykket pris vs. kvalitet i betraktning. Et mørkt, men likevel tilgjengelig lagerøl som har et par hakk mer dybde i maltpreget enn svært mange av sine kollegaer i hyllene. Overraskende nok for mange kanskje, men jeg synes rett og slett dette et veldig greit og drikkbart «all-round» juleøl (f. eks. sammen med en liten akevitt til julefrokosten, for dem som er dekadente nok til den slags henfallenheter.) OBS! Må for all del ikke forveksles med Grans Juleøl, som ikke når denne varianten til knærne engang!

 

Tommy Holen Helland

Jeg er en av de som elsker malttunge øl, og dette viser seg i mine utvalgte øl til julekosen. Jeg liker også øl som gir meg noe bitterhet – og da spesielt til julemiddagen.

Kinn Tomasmesse

Dette er et øl som man kan nyte lenge. Espen Lothe, Kinn Bryggeris bryggerimester, brygget egentlig dette ølet til fjoråretslansering, men etter at man hadde smakt Tomasmessen fra året før, ble de enige om at dette skulle lagres ett år før det skulle bli solgt til kunder. Og for et valg. Dette er et øl med mye aroma av sjokolade, tørkede frukter og kaffe. Disse aromaene finner du igjen mår du smaker på det. Et fløyelsmykt øl med mye av alt, og som passer perfekt til peiskosen.Kinn Julefred

Kinn Julefred (6,5%)

Ser at jeg har lagt min elsk til Kinn Bryggeri når jeg skal velge ut mine favoritter til jul, men det er en grunn til dette. Kinn lager øl som passer ypperlig til julemat – og da spesielt til pinnekjøtt. Jeg har pinnekjøtt til julemiddag, og Julefred passer perfekt. De brente tonene i ølet parer perfekt til det fete og salte pinnekjøttet. En øl som har vært på mitt bord på juleaften de siste tre årene, og som kommer til å være der lenge.

Ringnes Julebokk

Dette er det første ølet i Norge som var ekstremt. En bokk på 9% er mye for en lager, men Ringnes fikser det ypperlig. Dette er et prefekt øl til desserten, enten det er multekrem eller riskrem. Ølet gjør seg også godt til å dampe pinnekjøttet i, eller som en avec helt alene.

 

Skriv en kommentar