Mye fatlagret øl på vei

Bryggerne på Nøgne Ø har vært tålmodige lenge. Men nå er det snart klart for en rekke nylanseringer fra bryggeriets fatprosjekt.

Mye fatlagret øl på vei

De som er glade i øl lagret på eikefat har mye å se frem til. Gjennom de siste årene har Nøgne Ø utforsket en rekke kombinasjoner av øl og fatlagring. Nå kommer produktene fortløpende ut på markedet.

Det starter allerede 6. januar. Da lanseres Dragonwort Stout på Kick Malt & Mat i Kristiansand. Ølet er en imperial stout som er lagret på tidligere armagnac-fat. Det har blitt tilbud i en caskversjon på ulike festivaler i løpet av høsten, men er må flasket og klar for et større slipp. Ølet er kraftig – det er mesket med en hel kilo malt per liter vann – og det har et ganske høyt alkoholvolum, hele 14 prosent. – Målet var å lage et øl som ville tåle lagring og samtidig utfordre hva som er mulig å få til, forteller Edvard Hortemo til Ølportalen.

Ølet har blitt lagret hele 22 måneder på fat. Det er brygget med både bygg, hvete og rug. I tillegg er det krydret med karve, anis og stjerneanis. Hovedkrydderet i ølet er imidlertid estragon, og det er også fra dette krydderet ølet har sitt navn.

Dark Horizon

Dragonwort er et ekstremt øl, men det er et enda kraftigere øl som har ligget til lagring hos Grimstad-bryggeriet de siste årene. Mange har et forhold til Dark Horizon, en kraftig imperial stout brygget med kaffe, som nå er i sin fjerde utgave. Da siste utgave ble brygget, ble en del av brygget overført til brukte whiskyfat. Der har ølet nå kost seg i to år.

Fatlagringen har gjort at ølet – i tillegg til å bli mer komplekst i smaken – har blitt enda kraftigere. Lagringen har fått ølet opp i en styrke på hele 20 volumprosent alkohol. Lanseringsdato er foreløpig ikke bestemt, men det nærmer seg. Ølet er flasket og har fått navnet Dark Horizon 4.5. Det blir et eksklusivt øl. Kun 2.000 flasker vil bli tilgjengelig på markedet.

Fra den samme leveransen av whiskyfat som ble brukt til lagringen av Dark Horizon 4.5, har Nøgne Ø lagret ytterligere to øl: En imperial stout og noen fat med God Jul. Hva som vil skje med sistnevnte er fortsatt usikkert. Imperial stouten vil bli sendt ut senere i 2015 under det klingende navnet Imperial Stout Whisky Barrel. I likhet med Dark Horizon har også denne blitt lagret i overkant av to år på fat – den ble brygget i september 2012 – og den vil havne på en alkoholstyrke på rundt 12 prosent.

Edvard Hortemo foran gjæringstanker hos Nøgne Ø

Edvard Hortemo i Nøgne Ø ser frem til en rekke lanseringer av fatlagret øl i 2015.

Rødvinsfatlagret saison

En annen fatlagret nyhet vil bli noe enklere å få tak i. Dette er  en spesialutgave av Nøgne Øs saison. Målet er at dette ølet skal komme inn i det faste sortimentet til bryggeriet. Det vil gjøre ølet til det første fatlagrede ølet som er i standardutvalget til Nøgne Ø.

Saisonen er lagret på rødvinsfat, og vil få en styrke på syv prosent, noe i overkant av styrken til den ordinære saisonen. Bryggeriet planlegger å lage en blanding av ulike årganger av rødvinssaisonen. Slik sett vil ølet dele lagringskvaliteter med en belgisk geuze – et øl som er en blanding av ulike årganger lambic.

Første batch er nå snart klar. Det fatlagrede ølet vil bli blandet med vanlig saison for å få et mer balansert øl. Andre batch er allerede satt til lagring. Når denne er klar, vil den blandes med første batch i tillegg til den vanlige saisonen. Den tredje batchen vil så blandes både med den første og den andre batchen.

– Målet med blendingen er å skape et mer konsistent uttrykk på ølet, forteller Hortemo. Og det er nettopp konsistens som kan være et stort problem med fatlagret øl. Problemet blir ikke mindre av at det ikke kan garanteres hvilke fat som er tilgjengelige. Nøgne Ø har imidlertid skaffet seg kontakter for å få god tilgang til fat slik at fremtiden til dette ølet skal være sikret.

Oppfølger til Aurora Australis på vei

Samarbeidsprosjektet Aurora Australis og Aurora Boralis gav mersmak for byggerne – både hos Nøgne Ø og australske Bridge Road Brewers. Nå er en oppfølger på vei. Som sist er konseptet at bryggeriene brygger det samme ølet, tapper det på eikefat og sender det til den andre siden av kloden.

Oppfølgeren til Aurora Australis er en belgisk tripel som ble brygget i august 2013. Den er sterk, lys og lett i kroppen med hyggelige toner av moden frukt. Etter bryggingen ble den overført til eikefat som tidligere er brukt til lagring av hvit australsk dessertvin.

De som ser frem til det nye Aurora Australis må smøre seg med litt tålmodighet. Nøgne Ø sikter seg inn mot en lansering før sommeren neste år. For de som virkelig ikke kan vente så lenge, er et alternativ å ta en tur til Australia. Der er Aurora Boralis 2 tappet og tilgjengelig for salg.

Skriv en kommentar