Ølet som er kalt opp etter Gud

I kveld skal ølkorkene smelle i taket! Godt nyttår, folkens!

Ølet som er kalt opp etter Gud

Enkelte øl skal spares til riktige anledninger, og Deus fra belgiske Brouwerij Bosteels er et sånt øl. Ølet er såpass i slekt med champagnen, at bryggeriet har valgt å kalle det en Brut des Flandres.

Et bryggeri, tre øl

Mens mange moderne håndverksbryggerier setter sin ære i å komme på markedet med et utall nye øl hvert år, produserer Bosteels de samme tre ølene hvert eneste år. Og det holder. Tripel KarmelietPauwel Kwak og Deuser et trekløver som hører hjemme på en seierspall, og der er det som kjent bare plass til tre.

Nydelige Tripel Karmeliet er en del av den hellige treenigheten fra Bosteels.

Nydelige Tripel Karmeliet er en del av den hellige treenigheten fra Bosteels.

Tripel Karmeliet er ifølge nettstedet RateBeer den beste trippelen i verden, og ølet er blant annet brygget med malt fra tre ulike kornsorter (bygg, hvete og havre). Pauwel Kwak er en velbalansert mørk belgier på 8,4 %, men er kanskje best kjent for de særegne glassene ølet serveres i. Glasskolbene som festes i et stativ av tre, er et yndet motiv for alle turister med kamera i Belgia.

Og så har de Deus, et øl på 11,5 % som de ubeskjedent nok har gitt det latinske navnet for Gud. (Just for the record: Det finnes også et fjerde øl som brygges sporadisk, en belgian ale med navnet ‘t Zelfde.)

Ulikt alt annet

Før Bosteels lanserte ølet i 2000, kontaktet de den britiske ølskribenten Michael Jackson. De insisterte på at han skulle komme til Belgia sporenstreks, men Jackson var travelt opptatt, så Ivo Bosteels, sjefen for bryggeriet, sa: ”Very well. We shall come to you”. Dette var viktige saker.

Han noterte seg nellik i aromaen, epler i smaken og allehånde i ettersmaken. Men Jackson var ikke alene i å la seg begeistre. Garrett Oliver, bryggerimesteren ved Brooklyn Brewery, skrev i det amerikanske ølmagasinet All About Beer, at han aldri hadde smakt noe lignende, mens Fred Eckhardt, en av verdens mest erfarne ølskribenter, skrev: ”I don’t think I have ever tasted a better beer”. Hvis vi i tillegg legger til at Melissa Cole i boken ”1001 beers you must try before you die” mener at Deus er ”one of the most complex beers in the Belgian beer canon”, begynner vi å skjønne at dette ikke bare er snakk om en øl.I boken ”Great Beers of Belgium” skriver Jackson om sitt første møte med dette uforlignelige ølet. Han er, for å si det forsiktig, meget begeistret. Det meste stemmer; fra den standsmessige flasken med den koniske champagnekorken via det lysegule ølet som helles forsiktig i fløyteformede champagneglass til det tette hvite skummet som fester seg på glasset idet han drikker ølet.

Først og fremst et øl

Deus brygges hos Bosteels i den belgiske kommunen Buggenhout øst i Flandern. Etter at primærgjæringen er over, tilsettes sukker og vingjær, og ølet blir fraktet i tankbiler til Reims, en by i Champagne-regionen, der ølet først blir flasket, så flaskegjæret i noen uker før det blir lagret kaldt i et år. I ukene før Deus blir sendt ut på markedet gjennomgår det en prosess (remuage og dégorgment) vi først og fremst kjenner fra produksjon av champagne.

Uforlignelig: Kvaliteten på ølet Deus er langt bedre enn kvaliteten på dette bildet av Deus.

Uforlignelig: Kvaliteten på ølet Deus er langt bedre enn kvaliteten på dette bildet av Deus.

Parallellene til champagnen er selvfølgelig lette å ty til – Michael Jackson klassifiserte sågar Deus som en bières brut eller bìere de champagne – men Deus er først og fremst et øl. Jo visst, drar det veksler på den sprudlende vinen fra nabolandet – den er lys, tørr og heftig karbonert – men slektskapet til belgisk øl er tydeligere enn til champagnen.

Brouwerij Bosteels er et bryggeri som har vært drevet av den samme familien siden 1791. Da Antoine Bosteels, eldstemann i huset, fikk høre om alle sammenligningene med champagnen for cirka 15 år siden, utbrøt han: ”It is not a champagne substitute. It is for people who love great wine, beer, great whisky…”

Og det gjør vi jo!

Skriv en kommentar