Årets øl – nykommerne
Ølakademiet, Apéritif, Ølportalen og Norbrygg kårer årets øl for tredje år på rad.
I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk. I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med seieren.
Finalistene for 2014 er nå offentlig, og vinneren avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggerevent på Kanonhallen i Oslo.
Juryen for Årets Øl-Nykommer har valgt ut ni øl blant i alt 41 nyheter. Ett av dem har gjort seg mest fortjent til tittelen.
Kravene til et øl som til sist kan smykke seg med tittelen Årets Øl-Nykommer 2014 er ikke bare at det må være et sabla godt øl, brygget etter alle kunstens regler, og selvsagt uten feil. Det må også tilfredsstille en rekke andre kriterier.
Blant annet må det ha et visst innslag av innovasjon og nytenkning. Det må ligge en klar strategi/ide bak. Både emballasje og etikett må kommunisere denne ideen. Videre vurderes ølet opp mot kriteriet om det er en dyrkbar nisje. Rett og slett om det er et øl som vil bli etterspurt i markedet.
I den grad juryen har hatt tilgang til informasjon evalueres også i hvilken grad lanseringen har vært en suksess rent pr-/markedsføringsmessig – selvsagt innenfor reklameforbudet.
41 nye øl ble nominert av bryggeriene selv. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.
De ni ølene som i henhold til juryen i størst mulig grad tilfredsstiller nevnte kriterier er, fra venstre på bildet:
- 7 Fjell Monplaisir Pale Ale – Pale ale er en kategori som ypper seg mot IPA
- EGO A Damn Fine Coffee IPA – Øl brygget med kaffe fra småskalakaffebrenner
- Ægir Hrist og Mist Hefeweizen – Øl brygget etter klassisk tysk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere
- Nøgne Ø Skog og mark – Øl brygget med håndplukkete ingredienser fra norsk natur
- Kinn Kveldsbris Lys belgisk ale – Øl brygget etter klassisk belgisk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere og i en nisje med vekstpotensial
- Lindesnes Havets øl – Øl brygget med rødalge (søl)
- Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye – Surøl brygget med kirsebær fra Sogn og rugmalt
- 7 Fjell Svartediket Black India Pale Ale – Black IPA er en helt ny kategori som «tok av» i 2014
- Ringnes Polaris Baltisk Porter – Det første samarbeidsbrygg mellom hjemmebryggere og storskalabryggeri
Hvilket av disse ølene som i størst monn gjør jobben avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggevent på Kanonhallen i Oslo.
Juryen for Årets Øl-Nykommer 2014 består av:
- Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen
- Steinar Killi, professor ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo
- Stein Øvre, designer, Creuna
- Per Øyvind Arnesen, Ølportalen
- Gustav Foseid, Norbrygg
- Jørn Tore Persen, Ølakademiet
- Aase E. Jacobsen, Apéritif.
Kåringen gjennomføres for tredje gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer