Norges mest solgte sterkøl

Vinmonopolet har lagt ut salgstallene for 2014. Vi har sett på listen over hvilke øl som solgte mest.

Norges mest solgte sterkøl

Vinmonopolets liste over hvilke sterkøl som solgte mest i 2014 er en hitliste. Den viser hvilke øl som er mest populære i det brede lag i folket, men peker også på andre interessante trender.

På toppen av denne listen finner vi som alltid Hansa Sterkøl – en plass den har forsvart i årevis – på andreplass ligger Erdinger Weissbier, mens Paulaner Hefe-Weissbier følger på tredjeplass. At toppen av listen domineres av øl fra de store bryggeriene, er ikke overraskende. Det er det heller ikke at fire av de ti mest solgte ølene på polet er lagerøl.

Men listen viser ellers bredden, mangfoldet og den stadig økende interessen for øl i Norge. Det er for så vidt ingen nyhet, for den tendensen har vært tydelig de siste årene, men den forsterkes for hvert år som går. Økningen i salg av øl på polet fra 2013 til 2014 var på oppsiktsvekkende 22,2 prosent, og i forhold til salg av sterkøl peker pilene bare en vei. Oppover.

IPA er den nye pilsen?

Det mest solgte ølet fra et norsk håndverksbryggeri var Vestkyst, og den fjæren tror jeg at Kinn Bryggeri vil like å ha i hatten. Nøgne Ø India Pale Ale kaprer sjetteplassen, et øl som de siste årene har etablert seg som et av kongerikets mest populære øl.

India Pale Ales er en av de mest populære øltypene som selges på polet. Ægir India Pale Ale er Norges 12. mest solgte sterkøl.

India Pale Ales er en av de mest populære øltypene som selges på polet. Ægir India Pale Ale er Norges 12. mest solgte sterkøl.

Nordmenn er i det store og hele glade i humlefriske øl. Av de 50 mest solgte ølene på polet er ti av dem av typen India Pale Ale. Ægir India Pale Ale ligger på 12. plass, Brew Dogs Punk IPA på 14. og Nøgne Øs Two Captains Double IPA på 17. Juleølet er også en sikker vinner, og Aass Juleøl Premium var fjorårets femte mest solgte øl totalt og det mest solgte juleølet.

På listen til Vinmonopolet som viser de 200 mest solgte ølene, er det gledelig å se at de nye norske bryggeriene også er representerte. Det er viktig. Med så mange nyetableringer er det lett å forsvinne i mengden. Grünerløkka Brygghus og Larvik Mikrobryggeri er begge inne på listen, men det er trondheimsbryggeriet Austmann som kanskje viser de tydeligste tegnene på at de har kommet for å bli. Med hele ti øl inne på listen, har de allerede etablert seg tungt i markedet. Det er til sammenligning like mange øl som Haandbryggeriet har inne på listen. Nøgne Ø er med sine 16 øl det bryggeriet som har flest listenoteringer.

Her er listen over de 15 mest solgte ølene på Vinmonopolet i fjor:

kinnvestkyst

Kinn Vestkyst solgte jevnt gjennom hele året og ble med det 4. mest solgte øl.

 1. Hansa Sterkøl
 2. Erdinger Weissbier
 3. Paulaner Hefe-Weissbier
 4. Kinn Vestkyst Indiaøl
 5. Aas Juleøl Premium
 6. Nøgne Ø India Pale Ale
 7. Ringnes Extra Gold
 8. Singha Lager
 9. Ringnes Julebokk
 10. Krusovice
 11. Mack Juleøl
 12. Ægir India Pale Ale
 13. Ringnes Juleøl
 14. Brew Dog Punk IPA
 15. Aass Juleøl Vellagret

 

Hele listen finner du på Vinmonopolets nettsider.

Vi graver mer i tallene fra Vinmonopolet og kommer tilbake med det vi finner.

Skriv en kommentar