Feststemt ølkveld med baltisk porter

Det var en feststemt kveld da Ringnes og Nøgne Ø inviterte til porterkveld i festsalen hos Ringnes.

Feststemt ølkveld med baltisk porter

Per Øyvind Arnesen satte stemningen med porter-skålen «porter! porter!», men det var de fire hjemmebryggerne som i fjor vant hver sin ølkonkurranse som stod i sentrum da Ringnes og Nøgne Ø inviterte til porteraften. – Dette er en videreføring av fjorårets norgesmesterskap i hjemmebrygging, innledet Stemningsskaper i Ringnes, Sigrid Strætkvern, til de mellom 80 og 90 personene som hadde tatt turen til Ringnes Festsal øverst på Grünerløkka i Oslo onsdag kveld.

Porteraftenen var en hyllest til de fire bryggerne Thomas Hellberg Hagen, Geir Ølnes, Anders Christensen og Steinar Hamre, men også til porteren. Det ble servert porter både på bordene og i maten. På menyen stod portergryte med porterbrød og porteraioli. Det ble også et porterforedrag ved nevnte Arnesen.

De to bryggerduoene vant hver sin konkurranse med en baltisk porter i fjor, og nettopp det at det var to baltiske portere gjorde kvelden spesiell. Selv med de historiske røttene den baltiske porteren har, også i Norge, har det ikke vært laget mange morderne øl i denne stilarten her i landet.

Hagen og Ølnes vant NM i hjemmebrygging med sin Gottes Hülfe in der Noth. For dem var det helt naturlig at det var en porter som skulle brygget til mesterskapet.
– Alt vi brygger blir til porter, forklarte de. Ølet har, i likhet med stilarten, historiske røtter. Gottes Hülfe er oppkalt etter den nest største sølvgruven ved Kongsberg Sølvverk.

– Navnet betyr «Guds hjelp i nøden». Da funnet av sølv ble gjort i gruven stod det dårlig til med sølvverket. Gruven reddet driften, og dermed alle jobbene i gruven, fortalte Hagen og Ølnes. Ølet er brygget med kun to typer malt og en type humle. Hagen pekte på at det er interessant at det er mulig å få så mye smak og nyanser ut av få ingredienser. – Oppskriften er laget med sikte på at det skulle være et øl mange kunne like. Det måtte selvfølgelig være mørkt, og også passe godt til mat, forklarte Hagen.

Som for tidligere vinnere av NM i hjemmebrygging, har Hagen og Ølnes fått muligheten til å brygge sitt øl hos Nøgne Ø. Gottes Hülfe in der Noth ble lansert på bestillingsutvalget til Vinmonopolet i januarslippet. – Det fascinerende å se at bryggeprosessen var ganske lik på Nøgne Ø som hjemme. Alt er selvfølgelig mye større, men det er de samme prinsippene. Det er godt å se at håndverket holdes i hevd, fortalte Hagen.

Saken fortsetter under bildet.

Per Øyvind Arnesen holdt foredrag om porter og dens historie.

Per Øyvind Arnesen holdt foredrag om porter og dens historie.

Christensen og Hamre vant på sin side Ringnes’ porterkonkurranse i forbindelse med NM i hjemmebrygging, og fikk dermed brygge sitt øl hos Ringnes. Deres vinnerøl, Polaris Baltisk Porter, ble lansert tidligere i fjor høst. Under presentasjonen av ølet onsdag, la de to bryggerne vekt på skaleringsutfordringene ved å gå fra et lite hjemmebryggeroppsett til brygging i industriell skala.

– Vi skulle skalere opp brygget med en faktor på 1500, og vi måtte tilpasse brygget til bryggeutstyret hos Ringnes, fortalte Christensen til de fremmøtte. Han beskrev oppgaven som tøff, men en utfordring bryggeriet tok med stor entusiasme. Og det var ikke bare utfordringer med å brygge i stor skala.

– Vi fant fort ut at det er praktisk å brygge 30.000 liter av gangen. Du slipper å veie opp humlen nøyaktig. Det er bare å telle hvor mange sekker du skal putte opp i vørteren, sa Christensen til humring fra salen.

Mellom 80 og 90 ølinteresserte hadde møtt opp for å få med seg Porteraften i festsalen til Ringnes.

Mellom 80 og 90 ølinteresserte hadde møtt opp for å få med seg Porteraften i festsalen til Ringnes.

Skriv en kommentar