Kinn med selvpryl

Pryl er Espen Lothe og Kinn bryggeris hyllest til Ringnes. Det er prisen de måtte betale etter at de tapte fjorårets finale i Bryggeribråk.

Kinn med selvpryl

Ringens og Kinn kjempet om den første tittelen i Bryggeribråk. Ringnes vant, og Kinn laget «Pryl» til ære for Oslo-bryggeriet.

Ved Vinmonopolets siste nyhetsslipp, dukket en forslått Ivar Aasen opp i hyllene. Han hadde fått på trynet, og så ikke veldig fornøyd ut. Kinn Bryggeri ble brutalt sendt i kanvasen av Ringnes under fjorårets Bryggeribråk på Håndverkerstuene i Oslo, og nå var det altså han, selveste Ivar Aasen, som måtte betale prisen. Taperen av konkurransen måtte nemlig brygge et øl til ære for vinneren, og resultatet har fått det megetsigende navnet Pryl. På etiketten poserer gallionsfiguren til Florø-bryggeriet med blåveis, i hånden holder han et glass med noe brunt i, en belgisk dobbel.

– Vi skulle gjerne laget en lys pils, men det har vi foreløpig ikke utstyr til, sier Espen Lothe, bryggerimesteren ved Kinn, til Godt i glasset.

Ekornlager

Bryggeribråk var en spennende nyskapning iscenesatt av Hans Tryggvason og Håndverkerstuene. Til sammen åtte norske bryggerier tevlet om å bli best på å sette øl til mat, og i september gikk finalen mellom Ringnes og Kinn av stabelen.

– Det var to verdige finalister som ikke tok lett på oppgaven, forteller Tryggvason. – De forberedte seg godt, smakte ulike øl opp mot de ulike rettene og var gode på å hanke inn stemmer blant publikum.

– Klart det var en herlig seier, sier Sigrid Strætkvern. – Vi skulle kun bruke egenproduserte øl, og mange er nok av den oppfatningen at det er ensbetydende med pils, men Ringnes har flere ulike øl i porteføljen. I tillegg har jeg de siste årene opparbeidet et lite ekornlager med lagrede egenproduserte øl.

Kjipt

Sigrid som har en av landets stiligste jobbtitler – hun er stemningsskaper – innrømmer at hun tok konkurransen på alvor. Hun ville vinne. Og det er det ingenting galt i, selv om det har blitt murret en del på sosiale medier om at seieren ikke var fortjent.

– Det oppleves som litt kjipt at enkelte ikke unner meg seieren, sier hun.

Grunnen til dette er nok at hun representerer Ringnes, den store stygge ulven i norsk bryggerifauna. Men de som underkjenner Sigrid, underkjenner dermed også en av de største kompetansene vi har når det kommer til paring av mat og øl i Norge. Sigrid har jobbet med øl i en årrekke, er særdeles dyktig og har skrevet boken ”Øl med kniv og gaffel” som kom ut i 2009.

– Undergjærede øl er veldig anvendelige til mat, sier hun. – At jeg vant betyr ikke at konkurrentene har dårlige øl. Jeg var bare bedre til å pare øl og mat denne gangen. Jeg er stolt over at jeg vant i konkurranse med så mange flinke folk.

Tomasmesse Light 

Premien Sigrid og Ringnes ble tildelt var altså at Kinn måtte brygge et øl til ære for vinneren. Det mest opplagte ville vært en pils, men det har som sagt ikke Kinn utstyret til å lage. Valget falt dermed på en belgisk dobbel, og begrunnelsen er like enkel som den er innlysende:

Kinn Pryl Håndtverkestuene

Ivar Aasen med blåveis: De lett gjenkjennelige etikettene til Kinn er alltid like staselige. Håndverkerstuene

– Nå har vi ølet som vi manglet til et par av rettene under Bryggeribråk.

Espen Lothe nekter for at det var ydmykende å måtte brygge et øl til Ringnes. Han vrir det til noe positivt. – Det ga oss en god anledning til å lage et nytt sesongprodukt. En belgisk dobbel er et utrolig godt matøl som kan brukes til et stort spekter av retter. Og så er det mange år siden sist jeg brygget denne typen øl. Jeg tror det må ha vært hjemme på kjøkkenet for ti år siden.

Han avslører også at Pryl er lillebroren til et annet øl i Kinn-sortimentet.

– Vi har jobbet en del med å la trappistgjæren vår jobbe på høye temperaturer, og har funnet ut at den fungerer fint på 30 til 32 grader. Pryl er brygget akkurat som Tomasmesse. Vi bruker de samme ingrediensene og det samme gjæringsforløpet, men vi bruker mindre råvarer og får dermed mindre alkohol.

Godt matøl

Tomasmesse holder solide 10,5 prosent, mens Pryl ligger på 7 prosent. Pryl føyer seg dermed inn i en fin rekke med belgiskinspirerte øl fra Florø-bryggeriet. Sigrid er fornøyd.

– Det er en ære å bli tilbrygget, sier hun. – Jeg har stor respekt for Espen, ølene og smakspaletten hans. Jeg var med på bryggingen, noe som gjorde dette ekstra moro. Det er et veldig godt matøl; tørrere enn jeg forventet, med mer sødme i lukten enn i smaken. Jeg har notert innslag av rosin, kirsebær, lett syrlighet, pepper og lite fenoler. Jeg er ikke glad i for kraftig fenolsk preg i belgiske øl, så det passet meg ypperlig. Pryl passer godt til rødt kjøtt og smaksrike retter.

Ivar Aasen er ikke like fornøyd. Saltet fra tårene svir i såret under venstre øye. Han tar en slurk, og mumler: – Til lags åt alle kan ingen gjera…

Lenke: Bryggeribråk

Skriv en kommentar