Norske bryggerier blant de beste i verden

På en av veggene i bryggeriet til Lervig står det skrevet at «Vi skal brygge verdens beste øl». I dag fikk de beviset. Sammen med Haandbryggeriet ble Lervig Aktiebryggeri kåret til ett av de 100 beste bryggeriene i verden. Ølportalen gratulerer!

Norske bryggerier blant de beste i verden

Så var ti dager med mer eller mindre interessante kåringer i regi av nettstedet Ratebeer unnagjort. Sett med norske øyne har det, sammenlignet med tidligere, ikke vært det store prisdrysset. Sant å si domineres listene i så stor grad av amerikanske bryggerier, at det er grunn til å spørre om kåringene har særlig relevans.

Med norske øyne 

At Lindheim Ølkompani og 7 Fjell Bryggeri endte opp som ti av de beste nykommerne i fjor, er intet mindre enn gledelig, inspirerende og imponerende. I konkurranse med i overkant av 3800 andre bryggerier, er dette en prestasjon det står respekt av. Lindheim kåres til Norges beste nye bryggeri.

Gode saker: Nøgne Ø henter hjem til sammen tre priser. To av dem går til sakene deres.

Gode saker: Nøgne Ø henter hjem til sammen tre priser. To av dem går til sakene deres.

Nettstedet utroper Lervig til det beste bryggeriet i Norge, og vipper dermed Nøgne Ø, som tidligere har hatt klippekort på denne utmerkelsen, av tronen. Haandbryggeriet og Lervig regnes blant de 100 beste bryggeriene i verden, noe vi absolutt skal være stolte av. Det er første gang at Lervig er med i det gode selskapet, så her er det bare å gratulere! (Amerikanske Hill Farmstead Brewery blir forresten kåret til verdens beste bryggeri, mens våre danske venner i Mikkeller tar tredjeplassen.)

Nøgne Ø sikrer seg prisen for beste norske øl med sin Imperial Stout. I typekategoriene hanker Norge inn fire priser. Haandbryggeriet får bronse for sin Bestefar i kategorien ”Traditional”, mens Nøgne Ø Porter får gull og blir dermed regnet som en av verdens beste portere. Nøgne Ø hanker også inn medaljer for to av sine saker.

Ellers blir Cardinal i Stavanger, Henrik Øl- og Vinstove i Bergen og Patricks Pub & Restaurant i Kristiansand utropt til Norges beste ølbarer, mens Håndverkerstuene i Oslo blir regnet som den beste restauranten.

Amerikansk dominans 

Ifølge Ratebeer er Håndverkerstuene i Oslo Norges beste restaurant.

Ifølge Ratebeer er Håndverkerstuene i Oslo Norges beste restaurant.

En neve malurt må likevel kastes i halvliterglasset, for spørsmålet må stilles: Har disse listene relevans utenfor USA? Ratebeers lister er satt sammen på grunnlag av anmeldelser fra hundretusener av ølhunder fra hele verden, men brorparten av disse kommer fra USA. Sånn sett blir disse listene et slags åpent amerikansk mesterskap i øl. I en så gigantisk ølverden som vi lever i, kan vi kanskje ikke forvente at norske bryggerier stikker seg mer frem enn hva de gjør, men er amerikansk øl så overveldende mye bedre enn det meste annet av øl som brygges i verden? Enkelte av listene som legges ut over ulike ølkategorier, fremstår som reine nasjonale lister. I kategorien ”Strong ale” (innbefatter øl som blant annet barley wines og old ales) er alle de 15 prisvinnerne amerikanske. Unnskyld at jeg rekker opp hånden, Ratebeer, men jeg er faktisk ikke enig…

I kategorien ”Belgian session” (saison, belgian ale og abbey dubbel) er 14 av 15 øl amerikanske. Her blir altså belgierne knust på sin egen hjemmebane. 79 av de 100 beste ølene i verden er amerikanske. USA har mye av æren for den moderne ølrevolusjonen, og jeg innrømmer gjerne at mye amerikansk øl er i særklasse, men så overlegne er de ikke at de fortjener verdensherredømme.

Nå ligger det i ryggmargsrefleksen å forholde seg kritisk til slike lister. Det beste er selvfølgelig å ta dem med en klype salt, en sitronbåt og et glass tequila (eventuelt en øl), for disse listene er først og fremst underholdende, de gir ingen fasitsvar. Uansett er det hyggelig å registrere at norsk øl og norske bryggerier setter spor etter seg i verden. Og det fortjener de.

Hva syns du om Ratebeers kåringer?

En oversikt over listene til Ratebeer finner du her.

Vis 4 kommentarer

 1. Igjen en «best off» kåring man må ta som den er. RB er en amerikansk brukerbasert database med overvekt av amerikanske bidragsytere. Det er få norske øl som er bredt nok tilgjengelige i USA til at de får en mulighet for å markere seg. Hadde RB vært skandinavisk ville vi trolig hatt en overvekt av skandinaviske øl og bryggerier på lista, og uansett så ville det vært naturlig at f.eks amerikanske øl som ikke ble distribuert i Europa ville markert seg nevneverdig.
  Det er ikke noe rart eller uretferdig med dette, om Dagbladet eller Aperitif vil kåre årets øl vil det også her være flere gode øl som aldri vil bli vurdert, spiller ingen rolle om det er en fagjury eller en folkejury. Det er like sikkert som at kritikerne vil stille seg i kø og fortelle hvor feil avgjørelsen er så lenge den og den ølen ikke vant eller var med.
  Klart RB ikke viser hele bildet eller den totale sannheten, men hva kan man gjøre med det? Nevn EN annen kåring som nøytralt forteller hva som er verdens beste øl? Tror vi like godt skal nøye oss med å juble for de bryggeriene og ølene som tross alt har markert seg. Så kan man jo gjerne også begynne å legge inn sine egne ratinger og bidra til å gjøre databasen enda bedre.

 2. Heisann!

  Virker i det store og hele som om vi er enige. Jeg gleder meg veldig over anerkjennelsen norske bryggerier får ute i verden, men jeg synes det er på sin plass å stille spørsmål ved den amerikanske dominansen. At vi har to bryggerier inne blant de 100 beste i verden, og to blant de ti beste nykommerne, er intet annet enn enormt gledelig. Og det er klart at hvis flere nordmenn (og europeere, asiater, osv.) begynner å rate, så vil denne skevfordelingen over tid endre seg. Lister vil man ellers alltid være uenige i, og det er noe av det som er artig med dem. De egner seg godt som utgangspunkt for diskusjoner.

 3. Legger merke til hvordan RB speiler samfunnet ellers, mange norske raterer er preget av jantelov (eller hva det nå er, mangel på kunnskap?) og gir øl avmålte karakterer. Vi er tilbakeholdne, mens amerikanere er glade og entusiastiske og gir gode ratinger på alt mulig rart.

  Austmann for eksempel har klar overvekt av norske ratere og
  har lav score. At deres utmerkede Shetlandsporter har middels score viser RB at ikke kan tas på alvor.

  1. Jeg vil ikke påstå at 85/79 er en «middels score».
   Den er faktisk mer middels på Untappd, der den får 3,52.

   Lave ratings skyldes sjelden mangel på kunnskap. Snarere det motsatte.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.