Europas første musserende sake

Nøgne Ø lanserer Europas første musserende sake.

Europas første musserende sake

Brock Bennet - Nøgnes sake-mester

Nøgne Ø er Europas eneste sakebryggeri og de utvider nå sin sake-porteføle med en musserende sake.

– Etter å ha brygget sake i flere år, kan vi fremdeles ikke omtale sakeproduksjon som en suksess. Allikevel fortsetter vi å utvikle nye sake-produkter, og det siste tilskuddet er altså Sparkling Sake, forteller markedssjef Tom Young.

Sparkling sake fra Nøgne Ø

Nøgne Øs nye musserende sake

Han beskriver drikken som en mild, lett, fruktig, musserende og forfriskende sake på 12,5 prosent. Som alle Nøgne Øs saketyper er den brygget med den eldgamle Yamahai-metoden, på 100 prosent Ginpu-ris fra Hokkaido i Japan.

– Yamahai-shikomi og Komoto er to variasjoner av en gammel måte å lage gjærstarteren for sake på. Metoden resulterer i en mer «funky» smak, men er mer tidkrevende enn moderne bryggemetoder, kan Young fortelle om metoden Nøgne Ø bruker for å brygge sine saker.

Fortsetter med sake selv om det er dårlig butikk

Som Young forteller, er sakeproduksjonen dårlig butikk for Grimstadbryggeriet, men de gir seg ikke.

– Dette gjør vi først og fremst fordi sake er et veldig spennende produkt. Det er verdens mest kompliserte alkoholholdige drikk å lage. I produksjonstid snakker man om måneder i forhold til uker når det gjelder øl, og det involverer kontinuerlig manuelt arbeid, utdyper Young.

En av grunnene til at sake er spennende er at de forskjellige typene sake har et meget vidt smaksspekter, basert på både ristyper og forskjellige produksjonsmetoder.

Young hevder at sakeproduksjonen og det faktum at det er dårlig butikk ikke går utover ølet bryggeriet brygger, ei heller prisen på det.

– Det er ikke slik at salget av øl må subsidiere sakeproduksjonen. I bryggeriets spede begynnelse tjente vi ikke penger på å selge øl heller, så det er vel en blanding av utforskertrang og stahet som gjør at vi fortsatt produserer sake, sier Tom Young.

Tom Young er fornøyd med å lansere en ny sake-variant. Her med Kriek of Telemark.

Tom Young er fornøyd med å lansere en ny sake-variant. Her med Kriek of Telemark.

At sakene til Nøgne Ø gjør det særdeles bra i sake-mesterskap er også noe som driver produksjonen videre. Nøgne Ø vant både gull, sølv og bronse i fjorårets London Sake Challenge i konkurranse med de beste japanske sakebryggeriene.

Sparkling sake en del av sake-familien

Sparkling Sake er en av flere saketyper, og selv om den tradisjonelle saken er den mest kjente, har Sparkling Sake en naturlig plass blant de forskjellige typene sake.

– Vi mener at Sake, og Sparkling Sake, bør være et naturlig valg til alle typer sjømat, og lette kjøttretter, kan Young fortelle.

Det er foreløpig ikke bestemt når Sparkling Sake kommer på markedet, men den lanseres trolig i løpet av våren på Izakaya i Oslo.

Du kan lese mer om sake på Nøgne Ø sine nettsider.

Smake på sake? Sparkling sake er foreløpig ikke tilgjengelig, men hvis du vil smake på vanlig sake kan du bestille det på Vinmonopolet.

Skriv en kommentar