Intervju med årets hjemmebryggere 2014
Christians kjeller i Kongsberg en torsdag i februar. Ølkartet vipper i retningen 200 typer øl, og det er så fullt i lokalet at vi får bordplass på scenen. Vi, det er Thomas Hellberg Hagen og Geir Ølnes, vinnerne av NM i hjemmebrygging i 2014, og Ølportalens utsendte medarbeider. Nå er det nytt NM i hjemmebrygging, og jeg skal finne ut hvordan det er å vinne med sitt eget øl og få det brygget hos Nøgne Ø.
Det er jo artig at dere har fått Gottes Hülfe in der Noth på den lokale puben, vet folk at dere har laget det?
«Ja, det er veldig mange som vet det. Flere og flere. Da det kom på fredagen satt folk og venta og spurte «har dere fått ølen til Geir»? Det var det ikke vi som hadde sagt ifra om, folk hadde fått det med seg», flirer Thomas.
Ølet de vant NM i hjemmebrygging i 2014 med var først sendt inn til juleølkonkurransen i 2013, men der fikk den stryk. Tilbakemeldingen var at det var ikke et bra juleøl, men det var derimot en sabla bra porter. Den ble sendt inn til NM – som en porter – og der var mottagelsen adskillig bedre.
Nå brygger de oftere og oftere, og det må jo selvfølgelig være 7 slag til jul. De er jo kjent for å brygge portere, og jeg må jo spørre om det er snakk om 7 portere.
«Det var det det ene året. Men, nå har vi kommet oss litt utenom. Bokkporter, for eksempel. Neida, bokkøl og bayer og slikt som ikke smakte porter.» Geir kontrer: «Juleølet var jo heller ikke noe. Lyst Juleøl, man kunne jo se gjennom det!».
Men, hvorfor brygger dere så mye portere?
Thomas fortsetter, «Porteren var favoritten av det vi har brygget. Den blir stort sett alltid bra. Jeg begynte å brygge fordi det var spennende med øl. Det var ikke så mye å få tak i da, så vi forsøkte å utforske litt. Og så var det en sosial greie, det var noen kompiser som ble med. Vi sleit med å få tid til å møtes. Jeg kjøpte inn utstyr, og de var med.
Vi prøver jo å komme oss utenom porter. Men, vi så jo at det ble porter av den bitteren vår også. Den ble litt for mørk i smaken. Men, vi synes det er godt. Porteren er et anvendelig øl, og du kan matche det med veldig mye mat, og jeg bruker det mye i mat. Senest i dag før jeg dro, i pannekaker. Jeg bytter ut halvparten av melka med porter, det blir kjempegodt. Det funker i vafler også. Og pinnekjøtt. Porter er helt ypperlig til det, kan jo ikke finne på å bruke IPA til det, det blir bare tull.»
Dere har jo en mengde portervarianter, Geir nevnte at dere nå har laget en firkornporter. Var vinnerølet et førstegangsforsøk?
«Nei, det er basert på bayeren vår», svarer Geir. Thomas likte Aass bayer, og hadde lyst til å lage noe som lignet og spurte på forumet. Etter noen tips fra Gahr ble det en oppskrift. Det smakte ikke i nærheten av det de hadde tenkt, men det var godt. Etter litt justeringer på malttyper og mengder var den mer riktig. Juleutgaven hadde enda mer av alt og ble bra, selv om de gjerne skulle ha byttet ut sjokolademalten med Carafa.
Er det noen hemmeligheter med ølet?
«Bryggelogg.no» kommer det kontant fra Geir. Thomas fortsetter, «Vi kjører open source på alt. Vi skriver loggen vår, der ligger alt. Vi ser ikke noen grunn til å ha det hemmelig, vi har hatt mye glede av oppskriftene som ligger på forumet, og det er riktig å gi noe tilbake når vi finner på noe bra. Og så er det å la de andre prøve det.» «Om noen prøver seg blir det jo sikkert et anna øl. Det er jo oppskrifta til vårt bryggeri.», mener Geir.
De har et kjeleoppsett med 3 kjeler, og har bygget alt selv. De har jo kjøpt store kjeler og bygget i etapper, nå er det en 50l stålkjele til varmtvann og mesk i en 75l Blichmann-kjele, før de koker i en 100l-kjele. De liker ikke begrensninger, da er det greit å kunne brygge 50 liter av den styrken de vil. 50 liter delt på 2 bryggere mener de er en fornuftig mengde, holder man på en hel dag og sitter igjen med en snau kasse øl, så blir det litt kjedelig. Strøm henter Thomas fra hele huset, nå får de 6000W i kokekjelen. Alle ølene går på flaske, og kjenner du Thomas og Geir trenger du ikke å lure på hva du får til jul.
Hvordan var det å brygge hos Nøgne Ø?
Begge mener det var en kjempeopplevelse. «Vi brygget jo sammen med en som var veldig fersk. Han fulgte slavisk slik han var vant til å gjøre, og så kommer vi og roter til alt når vi ber ham om å gjøre sånn og sånn. Vi har jo våre ritualer, Geir skal ofre første del av tappinga. Han var jo livredd for å glemme dette her! Men, han var kjempeflink. De andre bryggerne var innom og pratet, å brygge hos Nøgne Ø var helt fantastisk. Vi ble jo møtt som profesjonelle bryggere.», sier Thomas.
Tom på Nøgne nevnte at bryggingen av NM-vinneren er et av høydepunktene i året også for de på bryggeriet. Men, har dere planer om å starte eget bryggeri og gå de i næringen?
Gutta ser rart på meg. Svaret er nei, sier Thomas: «Vi kan jo drømme om det, men dette er for gøy. Det er fint å brygge det vi liker, ikke brygge det vi må for at vi skal kunne tjene penger. Vi kan brygge det vi vil, til eget bruk. Det er veldig moro!»
Gottes Hülfe in der Noth er navnet på den dype, rike sølvgruva som reddet gruvesamfunnet Kongsberg med rike forekomster da den ble funnet. Gruva er åpen for besøkende, men er det lov å drikke øl i gruva?
De flirer. «Det er jo skjenkebevilling der inne, men jeg er ikke helt sikker på hvordan det er. Vi har jo tenkt å ta med en flaske inn. Ta oss en Gottes Hülfe in der Noth i Gottes Hülfe in der Noth. Det må vi bare gjøre.»
Ryktene sier også at det kommer flere portere fra Kongsberg til NM i hjemmebrygging i år. Juryene bør glede seg – Porter Porter!
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer