Øl, svette og tårer i Stavanger!

”Vi kommer ikke til å servere Ringnes her,” sier Mike Murphy.

Øl, svette og tårer i Stavanger!

I fjor høst kom nyheten om at Mike Murphy hadde planer om å starte bar i Stavanger. Det er gledelig å kunne fortelle at åpningen er nært forestående.

Baren får navnet ØST, et navn som signaliserer identitet, tilknytning og hardt arbeid.

”Navnet er en forkortelse for Øl, Svette og Tårer. Ø er dessuten en fordømt kul bokstav, og navnet på baren er relatert til at den ligger på den østlige siden av byen,” forteller Mike Murphy, som til daglig er bryggerimester ved Lervig Aktiebryggeri.

Utenfor sentrum 

Sluttinnspurt: De nærmeste ukene kommer siste hånd til å legges på verket. (Foto: Privat)

Sluttspurt: De nærmeste ukene kommer siste hånd til å legges på verket. (Foto: Privat)

Baren ligger i østre bydel, i tilknytning til Tou Scene, cirka 15 minutters gange fra Stavanger sentrum. Mike forteller at mange har advart ham mot beliggenheten, at baren ligger for langt unna den harde bykjernen.

”Jeg liker at den ligger der den ligger. ØST er den første baren som åpnes utenfor Stavanger sentrum på lenge… Mange av de beste ølbarene i verden ligger dessuten utenfor bysentrum. Bare se på barer i København, i Gent, i Philadelphia… ØST skal være et mål, ikke bare en bar folk tilfeldigvis ramler innom.”

Mike er veldig klar på at folk bør bli mer bevisste på valgene de tar, og baren føyer seg således godt inn i filosofien hans. Bydelspuber er mangelvare i Norge, det er et fenomen vi synes er sjarmerende i utenlandske byer. Men hvis du har muligheten til å gå på en bar med godt utvalg som ligger litt utenfor sentrum i din egen by, hvorfor velger du da å gå i flokk på et utested i sentrum som spiller treningsmusikk over anlegget og som serverer frysepunkttemperert pils? It beats me.

”Vi skal ha et fantastisk, men kresent utvalg av øl. Det blir 12 øl på tapp, der fire til fem av dem vil være øl fra Lervig. Fra de andre tappetårnene vil vi servere ulike øl fra bryggerivenner fra hele verden,” forteller Mike. ”Vi kommer også til å ha en del flaskeøl, hovedsakelig kjellerlagrede øl og surøl. Og så kommer vi selvfølgelig ikke til å servere øl fra Ringnes.”

James Goulding som har vært med på å starte baren, legger til at baren også vil huse tap takeovers, seminarer, møter med bryggerimestere, og så videre.

Historisk ironi

At Lervigs bryggerimester tar ølet tilbake til de gamle lokalene til Tou, har en snert av ironi over seg. Tou startet opp i 1855, men ble en del av Ringnes-konsernet i 1990. Tou Bryggeri leverte det lokale ølet til siddisene frem til det ble nedlagt av Ringnes i 2003. Det gikk ikke upåaktet hen. Lervig Aktiebryggeri ble startet som en konsekvens av nedleggingen, og mange rogalendinger har sverget at de aldri skal drikke øl fra Ringnes igjen. Mike Murphy er en av dem. Han fortalte i klare ordelag hva han mente på ølbloggen Godt i glasset for et par år siden.

Daglig streber: Helge Andre "Haffy" Hafstad, daglig leder av ØST, har måttet ta i et tak for å få baren ferdig.

Daglig streber: Helge Andre «Haffy» Hafstad, daglig leder av ØST, har måttet ta i et tak for å få baren ferdig.

”ØST ligger i lokalet arbeiderne på Tou hadde som drikkerom, et sted de kunne puste ut etter dagens dont,” forteller Mike. ”Det finnes absolutt et viktig historisk element her.”

Samtidig har det historiske aspektet også vanskeliggjort prosessen med å bygge baren.

”Lokalet har ikke vært i bruk de siste 20 til 30 årene, så vi har fått oss noen overraskelser underveis. Da vi tok opp gulvet, oppdaget vi et gammelt tregulv som vi ville bruke, men vi måtte til slutt forkaste ideen og legge sement i stedet. Når det var gjort, gikk vi i gang med rørsystemet… Alt måtte tas. Det elektriske, ventilasjonen, rørene. Vi snakker totalrenovasjon.”

The good twin 

Arbeidet har selvfølgelig medført utsettelser av åpningen. Først skulle baren åpnes i forbindelse med fjorårets What’s Brewing, så skulle den garantert åpne før jul… Nå regner man med at baren åpnes om et par måneder, og denne gangen er nok tidspunktet mer realistisk. «Vi håper det,» sier James, «men det er jo litt opp til kommunen også.»

Håndverksbrygger og håndverksbygger: Mike Murphy har fått god hjelp fra tvillingbroren Paul i arbeidet med baren. (Foto: Privat)

Håndverksbrygger og håndverksbygger: Mike Murphy har fått god hjelp fra tvillingbroren Paul i arbeidet med baren. (Foto: Privat)

”Lokalet har rustikk og sjarme. Og vi har forsøkt å holde oss til den stilen som ellers preger Tou Scene,” forteller Mike, som endelig har fått bruk for utdannelsen sin (han er egentlig utdannet arkitekt).

”Etter at vi fikk ribbet plassen fullstendig, gikk vi i gang med å se for oss hvordan det skulle se ut her. I utgangspunktet så jeg for meg noe minimalistisk, men det er umulig å komme utenom de rustikke kvalitetene i lokalet. Det er blitt mye solid tømmer, murstein og stål, en kombinasjon som fungerer strålende. Vi har fikset tak, kroker, vinduer. Det har gått med en del mørtel og et par fingre.”

Ordet håndverksbrygger har vel aldri vært mer passende.

Mike har hatt med seg flere gode hjelpere. Helge André Hafstad, som kommer til å drive baren, er en av dem, Liam Devlin som spikrer pallebord, er en annen, mens Paul Murphy, tvillingbroren til Mike, som er tømrer, har hjulpet til med snekkerarbeidet.

”Han har flyttet til Stavanger, og har vært til stor hjelp under arbeidet,” sier Mike.

Tilsynelatende billig 

Retro: Belysningen står i stil med lokalet. (Foto: ØST)

Retro: Belysningen står i stil med lokalet. (Foto: ØST)

Sammen har de bygget bar, tappesystem, benker, ja, det aller meste.

”Vi liker det industrielle preget inne på Tou Scene, og vi har forsøkt å bevare det rustikke preget. Taklampene er for eksempel satt sammen av stålrør og gammeldagse lyspærer. Det skal se litt billig og gammeldags ut,» sier Mike, «men det har verken vært billig eller enkelt”.

Det gjenstår fortsatt litt arbeid med toalettene og inngangspartiet, men det nærmer seg. Det er bare å glede seg enormt!

Det gjør i hvert fall Mike.

Lenke: Facebook-siden til ØST 

Skriv en kommentar