Kjetil Jikiun starter nytt bryggeri
Når en har vært general i en revolusjon, og brygger med hjertet, er vel egentlig ikke annen å forvente at en har planene klare om å starte nytt bryggeri allered før en er ute av det forrige en startet. Skulle noen tro at de snart kan plukke øl fra Kjetil Jikiun i hyller på Vinmonopol og dagligvarebutikker må de imidlertid tro om igjen.
Vi tok en liten prat med Kjetil Jikiun for å høre hvilke planer han har etter at han slutter i Nøgne Ø. Noe stemte godt med ryktene vi hadde hørt, andre ting var mer overraskende.
Flytter du permanent til Kreta eller blir det kun deler av året?
De første fire-fem årene blir det en slags pendlertilværelse. Alternerende hver andre uke. Etter dette blir det mer permanent.
Når regner du med å være i gang med vinproduksjonen på Kreta?
Årets avling blir solgt. Vi har en kontrakt med Lyrarakis Wines. Vi kommer til å gjøre en del fermenteringsforsøk i år. Om de er suksess, vil vi produsere egne viner i 2016. Disse kan komme på markedet i 2018.
Hvilken type vin er det du planlegger å lage?
I første rekke orangsjeviner fra Vidiano og Plyto druer. Men etter hvert også røde viner fra Mandalari. Vinmarkene skal nå (om tre år) sertifiseres som økologisk, og vinene skal være naturviner, fottråkket og naturlig gjæret i amforaer. Ufiltrert og uten sulfitter.
Oransjeviner er vinens svar på IPA. Tanninrikt og grassat!
Vil vinen bli tilgjengelig i Norge?
Det gjenstår å se. Ingen vet hvor mange kompromissløse sjeler som finnes i dette landet.
Du skal også stare et lite bryggeri. Hvor stort blir bryggeriet?
Knøttlite. Jeg har en klausul om å ikke konkurrere med HBB (Hansa Borg Bryggerier), så jeg får holde meg til lokalområdet rundt Heraklion.
Hvor blir dette ølet tilgjengelig?
Bare i Heraklion med lokalområde.
Blir vinproduksjonen og ølbryggingen så stort at du kommer til å ansette folk, eller satser du på å gjøre det aller meste selv?
Vi har allerede ansatt en person…
Men svaret på ditt spørsmål er vel helst «Vet ikke.»
Kommer du til å satse på turistbesøk på Kreta?
Nei, overhodet ikke.
Målet vårt er lokalmiljøet. Heraklion er universitetsby, så dette burde ikke være noe problem.
Vil vi få se deg som gjestebrygger hos bryggerier rundt omkring i Europa i fremtiden?
I den grad slike aktiviteter ikke kommer i konflikt med aksjonæravtalen jeg har med HBB.
–
Vi ønsker Kjetil lykke til med de nye prosjektene, og blir ikke veldig overrasket om det blir flere enn de som er nevnt her.
Vis kommentar
Skjul kommentarer
MortenO
Du snakker om å skape forventninger med overskriften for så å drepe entusiasmen i brødteksten 😉
Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.