Mye nytt fra Lervig

Vanligvis kommer bryggeriene med en og en nyhet om gangen, men her får du en røys nyheter om ølene – og det er ikke få – som kommer fra Lervig i løpet av dette året.

Mye nytt fra Lervig

Mike Murphy og gjengen på Lervig ligger ikke på latsiden for tiden. I løpet av de neste månedene kommer det mange nye øl fra Stavanger-bryggeriet. Først ut er et nytt øl i den såkalte Brand-serien (butikkølene til Lervig), kalt Sour Suzy. Dette er et øl av typen berliner weisse, en slektning av det tyske hveteølet. Sour Suzy er blant annet brygget med kaffirlime, holder fire prosent, er tåkete gul i glasset, tørr og syrlig.

Sour Suzy er et nytt øl fra Lervig i butikkstyrke.

Sour Suzy er et nytt øl fra Lervig i butikkstyrke. Hugo Ivan Hatland

Et annet øl er Marky Ramone’s Hoppy Pilsner, et øl som er brygget i anledning punkelegendens pågående Norgesturné. Dette er en tsjekkisk pilsner på 5,5 %, godt balansert og med et fint stikk av edel europeisk humle. Dette ølet er allerede å få tak i på en del barer, men håpet er at det også vil bli solgt på Vinmonopolet om ikke altfor lenge.

I retning Belgia: Lervig har også gjort flere samarbeidsøl i det siste, og disse vil bli tilgjengelige i løpet av året. Nylig brygget de sammen med danske To Øl, et surt øl som sannsynligvis får navnet Kentucky Uncommon. Farmhouse IPA som de har gjort sammen med engelske Magic Rock, er brygget igjen og skal allerede være å få tak i på utvalgte steder. Denne IPAen på seks prosent kombinerer amerikansk humlefokus med belgisk gjær og brettanomyces; veldig god fersk, men den vil også utvikle seg i spennende retninger ved lagring.

Det er artig å se at samarbeidsølene drar Lervig i andre retninger enn hva vi er vant til å se. Flere av ølene som kommer er belgiske i stilen. Blant annet kommer en flamsk rød kalt Softly Softly som de har brygget sammen med The Redchurch Brewery fra London. Også dette ølet er tilsatt brettanomyces. Det står nå på eikefat, og vil ifølge Mike være klart om tre til fem måneder. Personlig setter jeg denne ølstilen høyt, og gleder meg veldig til å smake.

Ikke norsk rekord: Krieken Lervig brygget sammen med Mikkeller og Lindheim Ølkompani i fjor, bør også bli et høydepunkt. Denne er tilsatt sure kirsebær fra gården til Lindheim i Telemark, og står fortsatt og godgjør seg på tank hos Lervig. Det samme gjør Big Ass Money Stout, ølet som ble brygget sammen med Jeppe Jarnit-Bjergsø fra Evil Twin Brewing. Denne imperial stouten, som har pizza Grandiosa og penger som en del av ingrediensene, og var ment å skulle bli Norgeshistoriens sterkeste øl. Det målet har de ikke nådd. Ølet har stoppet på 18,5 % – Berentsens alkoholbombe Stelliger Divum på 19 % beholder dermed topplasseringen – men det burde være sterkt nok allikevel.

De to sistnevnte ølene skal begge lanseres i oktober, og det er neppe tilfeldig at det er samme måneden som ølfestivalen What’s Brewing arrangeres? Jeg regner med at det blir både en og to og tre ølpremierer den helgen.

Mjødøl: Det er også planlagt flere samarbeidsøl i månedene som kommer. I mai kommer brasilianske Way Beer til Hillevåg, mens danske Ugly Duck kommer på besøk i august.

Det er ikke bare vepsen som er glad i honning. Lervig og Nørrebro Bryghus skal snart brygge en braggot sammen.

Det er ikke bare vepsen som er glad i honning. Lervig og Nørrebro Bryghus skal snart brygge en braggot sammen. Hugo Ivan Hatland

Det er ikke bare i Stavanger Lervig skal brygge i år. Mike Murphy kommer også til å brygge sammen med Ugly Duck i Danmark og Buxton Brewery i Derbyshire i England i løpet av 2015. Det er også stor sannsynlighet for at Lervig kommer til å gjøre kollaborasjonsøl med Magic Rock, Wild Beer og Beavertown snart.

Det som på papiret høres ut som det mest spennende prosjektet, er et øl Mike skal brygge sammen med Anders Kleinstrup ved Nørrebro Bryghus i København.

”Vi skal brygge en braggot,” forteller Mike, ”et brygg som fungerer som et godt alternativ til en barley wine.”

En braggot er en fusjon mellom en mjød og øl, en herlig kombinasjon av maltbrygg og honning. Det er ikke mange av disse på markedet, så det er artig at Lervig og Nørrebro velger denne kombinasjonen.

”Vi vil at dette skal ha være et tydelig samarbeidsprodukt mellom Norge og Danmark. Braggoten brygges i Danmark, og lagres på brukte linjeakevittfat. Vi har allerede vært i kontakt med Halvor Heuch og Arcus. De liker ideen veldig godt,” sier Mike.

Hyperaktiviteten fra Lervig applauderes og imøteses med glede!

 

Skriv en kommentar