Høyre vil ha billigere øl

Seks fylkeslag i Høyre vil ha billigere øl, melder NRK. Fylkeslagene mener at høye alkoholavgifter gjør at øl taper for sterkere drikker som vin og brennevin.

Høyre vil ha billigere øl

Grünerløkka Brygghus lanserer sin nye Pors Pale Ale på mikrobryggfestivalen denne helgen.

Høyre i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Hordaland og Troms viser til at det har vært en kraftigere vekst i avgiftene for øl sammenlignet med vin og brennevin. Mens avgiften på vin har gått opp med 42,5 prosent og brennevin med 13,6 prosent i perioden 1995 til 2013, har avgiftene på øl vokst med hele 56,3 prosent. Samtidig har konsumet av vin økt med 149 prosent og brennevin med 16 prosent mens konsumet av øl har vært uendret.

Fylkeslagene mener også at reduksjon av avgiftene på øl kan stimulere til økt produksjon av lokalt brygget håndverksøl. De siste årene har det vært en eksplosjon av nye bryggerier i hele landet. Fylkeslagene mener at Norge bør slutte seg til EUs regelverk som gir 50 prosents avgiftsreduksjon for produsenter som leverer inntil en halv million liter øl i klasse D i året.

– Oppmerksomhet rundt ølkultur og øl som drikke til mat kan bidra til at forbrukerne velger drikker med mindre alkohol, påpeker fylkeslagene i følge NRK. Forslaget fra de seks fylkeslagene skal behandles på Høyres landsmøte til helgen.

Ikke alle er like positive til forslaget om lavere alkoholavgifter for øl. Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, er kritisk til forlaget. – Nordmenn drikker allerede mye alkohol. Pris er en veldig viktig faktor for konsum, sier hun til NTB. Hun viser til at vi i Norge har tradisjon for at alkoholpolitikk er helsepolitikk, og advarer mot å skape arbeidsplasser med billig alkohol.

Vis kommentar

  1. Norge har en fyllekultur, og alkoholavgiftene har ikke særlig innvirkning på dette. Det er kulturen som må endres, og det er bedre at folk drikker øl istedenfor vin.

    Senk prisen på spesialøl, og endre heller kulturen på andre måter.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.