På mandag blir det bråk!

På mandag går startskuddet for det åpne nordiske mesterskapet i øl- og matparing.

På mandag blir det bråk!

Fjorårets Bryggeribråk var en så stor suksess, at det aldri var tvil om at det måtte arrangeres i år igjen. I fjor stilte kun norske bryggerier på startstreken, men i år er bryggerier fra alle de nordiske landene representerte.

Allerede i de innledende rundene er det duket for et par spennende dueller. Det hele sparkes i gang førstkommende mandag med en kamp mellom 7 Fjell Bryggeri fra Bergen og svenske Gotlands Bryggeri.

Klar til kamp: Jens Eikeset skal velge øl fra 7 Fjell Bryggeri til mandagens batalje mot Gotlands Bryggeri.

Klar til kamp: Jens Eikeset skal velge øl fra 7 Fjell Bryggeri til mandagens batalje mot Gotlands Bryggeri.

Jens Eikeset, daglig leder ved 7 Fjell, er både offensiv og selvsikker.

– Svensker? Hva kan de om øl?, spør han.

Hatoppgjør

I markedsføringen til Bryggeribråk prøver man å utnytte den visuelle profilen til boksesporten. På arrangementene legges det opp til verbale slåsskamper. Det handler med andre ord ikke bare om å vinne publikums gunst ved å være flinke til å matche øl til mat.

Kampen mellom Ringnes og Nøgne Ø er en av kampene som imøteses med størst interesse. Norges største industribryggeri mot det største håndverksbryggeriet (som i tillegg er eid av Hansa) bør bli interessant. En sportskommentator ville ha snakket i store bokstaver og kalt det et HATOPPGJØR. Nøgne Ø røk ut av fjorårets Bryggeribråk mot nettopp Ringnes, så kanskje det er duket for revansje nå? I fjor valgte Grimstadbryggeriet #100 til en rett med and i hovedrollen, noe som viste seg å være en dårlig match. Det humlebitre ølet overdøvet finessen i matretten.

– Jeg har inntrykk av at bryggeriene legger mer prestisje i Bryggeribråk i år, sier Hans Tryggvason, daglig leder ved Håndverkerstuene, og sier at både han og publikum blant annet kan glede seg til kamper mellom Haandbryggeriet og Hornbeer, Ægir og Oppigård, Lindheim og Ugly Duck.

Hans Tryggvason utroper Ringnes til fjorårets vinner av Bryggeribråk.

Hans Tryggvason utroper Ringnes til fjorårets vinner av Bryggeribråk.

Øl er bedre enn vin til mat

God mat og godt øl er ikke nødvendigvis sant. Det er ingen som benekter at #100 er et godt øl – personlig holder jeg det som et av mine norske favorittøl – men det har lite å gjøre med and. Å pare mat og øl handler om å skape harmonier, subtile kontraster, en form for balanse. Det handler om å få ølet og maten til å spille på lag med hverandre.

Hans Tryggvason innrømmer at han selv liker å utfordre, at det er mange som stusser over hans kombinasjoner. Men han tør å velge utradisjonelt. Det er en del innlærte regler som av og til er verdt å bryte. Det finnes så mange ulike øl på markedet, og derfor endeløse kombinasjoner til mat. Litt av ideen til Håndverkerstuene er at Bryggeribråk skal inspirere folk til å leke og prøve selv å matche øl til mat hjemme.

Jens Eikeset hyller initiativet til Håndverkstuene. – Slike arrangementer er en øyeåpner for folk; øl kan i mange tilfeller være et mye bedre alternativ til mat enn vin.

Til sammen 16 bryggerier kjemper om å bli det ene bryggeriet som til slutt kan smykke seg med tittelen Nordisk mester. Premien er at den tapende finalisten må brygge et øl til vinneren. I fjor endte Kinn opp med å brygge Pryl, en nydelig belgisk dobbel til Ringnes. Det er nok mange bryggerier som er lystne på å vippe tittelforsvareren av tronen.

Let the games begin!

På hjemmesiden til Bryggeribråk finner du informasjon om de kommende kampene, billetter, menyer, osv.

Skriv en kommentar