Nye E. C. Dahls

Man har visst lite om det nye E. C. Dahls bryggeri, utover at Carlsberg har spyttet inn masse penger. I går var det pressekonferanse i det gamle brygghuset, og en rekke nye informasjonsbrikker har falt på plass.

Nye E. C. Dahls

Logoen blir ny, men på en måte som griper tilbake til gamle designelementer. Den speilvendte E-en i logoen er tilbake. Sirkelen indikerer ølfatets ende, også et gammelt tema i profileringen av Dahlsølet. (Takk og pris for at ikke også de valgte taggene på en flaskekork!)Aller først, navnet på det nye bryggeriet blir … E. C. Dahls. Ingen store endringer i så måte. Dernest blir hovedproduksjonen brygging av Dahlspils og Nordlandspils. Men bortsett fra dette blir det endring på det aller meste.

Bryggeriet blir et selvstendig selskap, der Carlsberg/Ringnes og Brooklyn Brewery er eiere, og førstnevnte sitter med liten majoritet av aksene. E. C. Dahls skal ikke være en filial av Brooklyn, og kommer ikke til å brygge Brooklyns øl. At Brooklyn blir med har vel lenge vært hemmelighet som stadig har blitt mer og mer offentlig. Ja, det kommer ikke til å brygge Ringnes’ sine øl heller, men kun E. C. Dahls’ øl.

EC Dahls 800Dermed kan det tenkes at de ikke er «fanget» av Carlsbergs omfattende kvalitets­sikrings­rutiner internt. Man skal ikke kimse av kvalitets­sikring, men ofte kan det som man tar på som en rednings­vest oppleves som en tvangs­trøye. Internt har Carlsberg strøm­linje­formet. Det er kort og godt noe med skala som gjør det nødvendig. Nye E. C. Dahls får lov til å eksperimentere og åpne opp bryggeriet i en grad som ikke er mulig innad i Carlsberg-familien.

For de ønsker et åpent bryggeri. Det gjenstår å se hvor åpent er åpent, men det virket som de tenkte mer på Nøgne Ø-åpent og Austmann-åpent enn på Gjelleråsen-åpent.

Bryggverket skal byttes ut. Det nye leveres av tyske Braucon og har en kapasitet på 5000 liter. Det kan imidlertid brygge i raskt takt, gjennom pipelining, slik at det kan brygge opptil 8 batcher pr dag, altså totalt 40.000 liter pr dag. Bryggetakten synker litt om batchene er forskjellige, og en god del mer dersom det er veldig spesielle ingredienser. Om man vil, kan bryggeriet kjøres helt ned i 2500 liter pr batch. Det har med andre ord fokus på fleksibilitet.

I tillegg blir det et lite pilotbryggeri. Det var opprinnelig meningen at det skulle stå i serveringsstedet som Hildonen og Skjefte (folkene bak To rom og kjøkken) skal åpne i nordfløyen av den gamle bryggeribygningen. Det blir i stedet stående sammen med det store bryggverket. Størrelsen på pilotbryggeriet er ikke avklart, men omkring 500 liter ble nevnt. Det vil ikke ha høy batchrate.

Utfra dagens tall vil Dahlspils og Nordlandspils spise opp omkring 8 av de 10 millionene liter som de nye bryggeriet kan produsere årlig.

Det blir ny tappelinje for tapping på engangsflasker. Det blir ikke tapping på boks, men det tenkes på å kjøre Dahlspils på tankbil til Oslo for bokstapping der. Det blir ikke brygging av Dahlspils i Oslo, slik tanken var tidligere. I tillegg blir det brygging på tank til utestedene i Trøndelag.

De resterende 2 mill. liter med kapasitet er den spennende biten. Her vil det komme nye øltyper, og kanskje et nytt ølmerke. Det er ikke helt avklart om Dahlspilsen og de nye øltypene blir profilert likt eller om man satser på differensiert profilering.

for å sette det litt i perspektiv: Nøgne Ø hadde rundt 1 mill. liter i øvre makskapasitet før de klare å presse det litt over med kreative løsninger og enda senere med brygging ved CB. De ligger trolig nå mellom 1,5 og 2 mill. liter. Austmann tenkte seg rundt 300.000 liter som maksmengde med dagens bryggverk. Hele craft-beer i Norge er rundt 5 mill. liter, men det omfatter også import og endel øl fra storbryggeriene.

Hvilke øltyper snakker vi om ved det nye bryggeriet? Tja. Det var tydeligvis ikke helt banket. Dermed er det ekstremt vrient å få noen til å si navnet på en konkret øltype de skal brygge – av frykt for å love noe som kanskje ikke materialiserer seg. For et års tid siden snakket man om en liste på 35 øltyper. Nå snakket det om en liste på 80 øltyper.

Det blir selvfølgelig ikke 80 ulike øltyper fra første dag. Produktstrukturen i starten blir kanskje en 2-5-5-mange. To nedarvede øl (Dahls- og Nordlandspils), ca fem butikkøl, ca. fem sterkøl for utesteder, og ørten øltyper som brygges sesongmessig, av-og-til eller som one-offs … men det er ikke endelig bestemt. Etter å ha mast lenge nok var det noen som uoffisielt eksemplifiserte med kanskje en schwartzbier eller en røyket bokk … men presiserte at ingenting var endelig bestemt med hensyn til utvalg.

Det var imidlertid tydelig at man ville fokusere på craft beer, blant annet med humlerike ales i amerikansk stil. Så vil kanskje noen tenke: jadda, jadda, en lys ale med 5% mer humle en Dahlspilsneren. Nei, jeg tror ikke det. De virker seriøst og ekte opptatt av å gjøre det rett og skikkelig, ikke lissom og halvhjertet. De hadde dratt frem en hel rekke med «slipsfolk» til dagens pressekonferanse, og bortsett fra at alle hadde kastet slipsene for å signalisere bryggeriets og Trondheims laidbackness, så var meta-budskapet.
Dette skal vi gjøre, og vi skal gjøre det skikkelig. Vi har brukt to år på å planlegge det. Vi skal bruke mer enn ett år fremover på å implementere det. Dette er ikke venstrehåndsarbeid, dette er ikke lissom-craft-beer.
Her skal det konkurreres direkte med Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Lervig, Ægir, Kinn og Austmann om craft-beer-markedet.

Garrett Oliver

Garrett Oliver

Brooklyn får en aktiv rolle som medeier, og trolig vil Garrett Oliver gjeste Trondheim endel for å brygge med de lokale bryggerne på E. C. Dahls. Hoved­­brygger er ennå ikke ansatt. Ut­lysningen kommer etter­­hvert, dersom det er noen som føler seg kallet. Men det virket også som om E. C. Dahls ville få en slags eksperimentell rolle. Det kunne virke som man ville bruke den til opp­læring av bryggere og kompetanse­overføring for craft beer. Med andre ord, dersom Carlsberg-bryggere skal lære å brygge mer andre øl enn lys lager, så kan Trondheim bli stedet å dra til.

Brooklyn brygger i dag rundt 30 mill. liter pr år, hvorav ca 10 er på hovedbryggeriet deres. Med andre ord er både bryggkjelestørrelse og årsproduksjon ved det nye E. C. Dahls bryggeri innenfor hva de selv er vant til.

Hva betyr dette for Dahlspilsen? Vil den smake det samme? Ja, det ble lovet at den vil det. Kanskje trenger de 2-3 brygg for å finjustere inn smakene, men smaken på dagens Dahls er målet også for den nye Dahlspilsen. Alternativene ville trolig ha vært fortsatt drift like under Damoklessverdet eller nedlegging.Brooklyn stiller også med kompetanse i fatlagring. Det blir nemlig et storstilt fatlagringsprogram i E. C. Dahls lokaler. Hva slags fat? Vel, det er ikke avgjort hvilke og hva slags, bare at.

Blir det Dahls Bayer og Dahls Bokkøl? Kanskje. Igjen er vi tilbake til at utvalget ikke er på plass ennå.

Når er det hele på plass? Tidsplanen er ettersommeren 2016, slik at sommer-ute-pils-sesongen neste sommer blir svanesangen for det gamle bryggverket. Likevel, tidsplanene skal ikke skli veldig mye før også juleølet i 2016 må brygges på det gamle bryggverket.

Lokale råvarer ble eksplisitt nevnt, blant annet i forbindelse med skandinavisk mat. Det er mer tvilsomt om de går fullhjertet inn i Ny Nordisk Øl-bevegelsen, selv om koblingen er nærliggende. Røykmalt fra Stjørdal ble nevnt, og de var slett ikke avvisende til å brygge på det. Gjær ville bli tatt inn på en helt annen måte enn ellers i Carlsberg-systemet. Råvarer ville kunne kjøpes utenom Carlsbergs avtaler, siden bryggeriet formelt er selvstendig. Samtidig har bryggeriet tilgang til Ringnes og Carlsbergs distribusjonskanaler.

Har noe falt bort på veien fra tidligere presentasjoner av prosjektet? I går hørte vi lite om et ølsenter, om ølturisme, om et konferansesenter, om lokal øltradisjoner og slikt. La meg allikevel ikke forsøke å avlive dem. Det kan tenkes at de som var tilstede i går var mest fokusert på bryggeribiten.

Det er mye som ikke er avklart og bestemt. Men det er ikke vi-får-se-om-det-blir-noe-av-uklart. Ringnes og Carlsberg har jobbet med dette i flere år, med en tanks’ fremkommelighet: Temmelig sakte men veldig sikkert. Dette er mer enn å sette noen vekslepenger craft beer i tilfelle den hesten vinner. Dette er en aktiv investering og målrettet innsats for å vinne det løpet.

Eller rettere sagt, tre løp: Regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det manker intet på innsatsen, og én ting er veldig klart, det blir spennende å se hvor hen dette går.

 


 

Anders Christensen blogger vanligvis på Det står en-og-førti øl…
der denne saken også er hentet fra.

 


 

Vis 2 kommentarer

  1. Dette blir veldig spennende. Som eksiltrondheimer er det gøy å se hva som skjer i gamlebyen.

    Ser frem til mange spennende brygg derfra. Og kanskje dukker den gamle favoritten Dahls Export opp igjen litt mer regelmessig enn i dag… Skal bli gøy å se Dahls take på amerikanske humlerike tolkninger…

  2. Så, en litt «halt» Trøndersk utgave av «Nya Carnegiebryggeriet»? Men mer på selve bryggedrift en publikumsfronten og uten Brooklyn Bryggeri elementet, men inspirerte oppskrifter?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.