Nøgne Ø i boks

Nøgne Ø har tatt sitt første steg inn i boksverden.

Nøgne Ø i boks

Vi som følger ølverden tett vet at det kun er et tidsspørsmål før det er mer øl på boks enn på flaske. Nå har nestoren bland norske håndbryggerier tatt skrittet inn i boksverden. Nøgne Ø begynner litt forsiktig med Asian Pale Ale, for å teste produksjon og reaksjon. Vi blir imidlertid overrasket om ikke andre varianter, og da først og fremst butikkøl, vil komme i samme forpakning i ikke alt for fjern fremtid. Som på flaske kommer Nøgne Øs boksøl ufiltrert og upasteurisert.

Du finner Asian Pale Ale på boks der du vanligvis kjøper øl fra Nøgne Ø.

Vis 23 kommentarer

 1. Hei!

  Dette er vel på grensen til for mye pirk, men ølet heter vel Asian Pale Ale?

  1. Det er godt innenfor når det gjelder produktnavn (og ølstiler).
   Jeg takker for at du påpekte det og har rettet skrivefeilen.

   1. Asia pale ale står vel strengt tatt skrevet ett sted enda. 🙂

  2. Mer pirk, denne gangen med adresse Grimstad: Burde ikke ølet faktisk hete «Asia Pale Ale»? I stedet for «Asian», som altså betyr asiatisk. Med sitrongress som ingrediens kan man kanskje si at ølet er «Asia-inspirert», men asiatisk (Hva nå det egentlig er) er det vel neppe.

   1. Navnet spiller på at det er en Pale Ale, men med asiatisk tilsnitt (sitrongress), og altså i «familie» med American Pale Ale.
    Asian Pale Ale er ingen ølstil, men vi etterstreber å bruke navn som enten angir ølstilen, eller gir en pekepinn på hva flasken inneholder.

 2. Dette kan fort bli en favoritt i sommervarmen. 🙂

 3. Fy fan. Dette var en jævla dårlig nyhet. Øl er kultur og skal være på flaske. Hermetikkøl kan man hyve til hel……e

  1. Hmm, bortsett fra overtro, tradisjon og et ønske om å bevare ting som de «alltid har vært», hva er galt med øl på boks?

   1. At man ikke kan se at bunnfallet faktisk ligger på bunnen, å ikke flyter rundt i hele boksen.
    At man ikke kan se når bunnfallet nærmer seg tuten, å dermed stoppe sjenkingen før man får det ned i glasset.

    Annet enn det, er ihvertfall jeg positiv til bokser.

    1. Det er da virkelig ikke mye bunnfall fra øl på boks da dette blir grovfiltrert i dag. En liten skvett med litt fersk gjær har da heller ikke skadet noen, det er jo tross alt de typiske hurtig konsum ølene vi finner på boks. Personlig foretrekker jeg uansett å få med gjæren i disse tilfellene, det er en del av smaksbildet.

     1. Definer «mye bunnfall», Erik.
      Ikke alle liker det samme som deg vet du…

     2. Ikke mulig å svare på siste posten din Frode, så jeg skriver bare her. Tidligere var det ikke uvanlig med ca. 0,5 til over 1 cm med bunnfall i en halvlitersflaske. I dag snakker vi mest om en millimeter. Eller for å bruke en annen benevning: Ubetydelig lite som i praksis knapt påvirker smaken. Forskjellen mellom å dekantere eller ikke handler mest om det man ser og ikke det man smaker. Mange smaker med øynene, prøv en reell blindtest hvor noen skjenker en klar Lucky Jack, Asian Pale Ale eller noe tilsvarende og sammenlign med en glass med bunnfall (om man klarer å få med seg noe). Merket du noe? Var det plagsomt?

     3. det fungerte visst å svare likevel 🙂

     4. Er visst litt problemer med å svare her ja.

      Når det gjelder mengden bunnfall, så vil jeg si at dette er høyst variabelt, avhengig av type øl og bryggeri.
      Jeg har smakt flere av de samme ølene både med og uten bunnfall. Noen er det knapt merkbart på, andre endrer smaken nesten til det punktet at jeg vil kalle det knapt kan drikkes (min mening).

      Men det handler vel så mye om det visuelle som smak, som du sier.
      Presentasjon av mat og drikke spiller en stor rolle. Spesielt om du skal servere dette til andre enn deg selv.

     5. Vi har en begrensning på fem siteringsnivåer i kommentarfeltet. Det er grunnen til at det ikke kommer opp en svarknapp.

     6. Da fikk vi forklaring på det med svarknapp 🙂

      Enig at det fortsatt kan variere mye med bunnfall fra bryggeri til bryggeri, spesielt fra våre aller minste aktører. Men dette ser det ut til å være bedre ivaretatt fra de som velger å tappe på boks, har enda til gode å oppleve «betydelig» bunnfall fra en boks.

 4. Dette er veldig positivt og på høg tid. Flaskene har sin sjarm, men me ølfolk skal vera varsame slik at me ikkje endar opp med å bannlysa alt som er av endring. For me som gjerne vil ha med oss øl på ein lang fjelltur etc. er dette veldig godt nytt!

  1. Det er skremmende mye hermetikkøl allerede i butikkhyllene. Billig industriøl som smaker vann.
   La oss få beholde håndverksølet på flaske. Argumentet til hyttefolket er enkelt. «Vi greier å bære mer øl til hytta nå det er på boks»

   1. Eg ser ikkje heilt kvar du vil med dette – det er ikkje boksa som gjer at sokalla industripils er tynn og sur. Målet må vel vera at handverksøl skal nå ut til flest mogleg, og då må produsentane òg tilpassa seg det konsumentane spør etter.

 5. Mulig det er bare meg og min placebo effekt, men jeg har ment at jeg kjenner en tydelig metallisk smak på boksøl. Derfor har jeg aldri vært noe fan av boksøl,
  Er det faktisk slik at kvaliteten er best på flaske eller boks?

  OC

 6. Håndverksøl på boks er en bra ting, siden boksene er mer lufttette enn vanlige flasker med kork. Dette kan bety mye for smaken, spesielt for humlete øl. At boksene veier mindre er jo en bonus. 🙂

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.