Ølmannen som flyttet sørover

Jan Ove Steinsvik fikk en gang navnet "Ølmannen" av oss. Det har blitt hengende ved. Nå har han tatt med seg både navnet og interessen for øl og flyttet til Sørlandet.

Ølmannen som flyttet sørover

En av våre mest leste saker er ”Ølmannen på Landås”. Den handler om Jan Over Steinsvik og det smått utrolige ølutvalget han klarte å bygge opp i en liten Matkroken butikk. Han hadde på det meste over 400 øl i butikken samtidig, lenge før butikkjedene hadde fått øynene opp for håndbrygget øl.

Nå har Jan Ove flyttet til Sørlandet og den omtalte butikken er nedlagt. Men etter en stund borte fra ølverden er Ølmannen nå på vei tilbake. Førstkommende fredag, 15. mai, klokken 14 åpner han ølutsalg i Arendal. Butikken er en del av den stadig voksende porteføljen til Gulating Ølutsalg og Jan Ove er daglig leder. Ølportalen tok en liten prat med Ølmannen.

Gulating Arendal Foto Gulating

Det er ennå noen liter øl som skal på plass før det er klart til åpning i Arendal. Gultating Arendal

Hva fikk en innfødt bergenser til å forlate verdens vakreste by og bosette seg på Sørlandet?

– Det var ikke noe eg hadde planlagt, faktisk så eg vel aldri for meg at eg skulle flytte fra Bergen til Norge, men kjærligheten gjør mye rart med en kar, og eg hadde ikke akkurat en jobb som lot seg gjøre med en pendlertilværelse, så etter en lang stund og mange mailer med UD flyttet jeg til Norge.

Har du vært helt uten kontakt med ølbransjen i tiden mellom Matkroken og Gulating?

– Nja, utenom sporadiske telefoner og bryggeribesøk har eg vel ikke hatt så alt for mye med ølbransjen å gjøre. Det har faktisk vært litt deilig å ta en liten «kunstnerpause» etter mange år i ICA for å få ting litt i perspektiv. Den pausen var akkurat lang nok til at eg igjen begynte å irritere meg over dårlig utvalg i butikker og barer, så eg ringte til godeste Rolf Skår for å høre hvilke planer han hadde for sørlandet, han hadde en liten pause etter eg presenterte meg og spurte: «Det navnet har jeg hørt før, hvor har jeg deg fra?». Når eg sa hvor eg kom fra svarte han straks: «Hvis du åpner butikken, så skal jeg bygge den for deg!» Da hadde eg nesten ikke noe annet valg enn å hoppe på ett av de mer spennende prosjektene som finnes i Norge.

Det ryktes at du har begynt som hjemmebrygger. Er ølmannen Jan Ove fornøyd med det ølbryggeren Jan Ove presterer?

– Haha, ja er rimelig fornøyd med noen av det som har blitt flasket, men har også en DIPA som bare må helles ut, noe bringebærøl som fikk kraftig Liefmans fruitesse karakter (uff!), har en hoppy dry stout som eg var veldig fornøyd med. Men en bedre hobby en ølbrygging skal godt gjøres å finne.

Har du nå, når du ikke trenger lempe melk og brød men kan konsentrere deg fullt om øl, fått drømmejobben?

– Ja! Det er så tett på drømmejobben som er mulig å komme, butikk og øl, uten noen forstyrrende elementer, uten ett kjedekontor som hele tiden prøver å motarbeide oss, muligheten til å enda lettere ta inn øl fra hele Norge, det er virkelig en drømejobb!

Hadde det ikke vært lettere å åpne et utsalg i Risør der du bor?

– Absolutt, vi så på lokaler i Risør, men ting dro litt ut og klokken begynte å gå fra oss. For å åpne i Risør så må man ha sommeren med seg da det er sommeren store deler av salget skjer på. I Arendal hadde vi lokale klart og vi fikk snudd oss rundt og åpnet da her først. Og ha butikk 10 minutter unna Nøgne Ø er jo også ganske fantastisk.

Vil utvalget i butikken være det samme som i de andre Gulating utsalgene, eller står du fritt til å ta inn varer du får tak i lokalt?

– Vi samarbeider veldig tett i Gulating og varer som kommer inn i Trondheim kommer veldig fort sørover og andre veien også, men igjen så står vi helt fritt til å utforme sortiment i hver butikk som vi ønsker.

Er det planlagt noen spesielt under åpningen?

– Vi får besøk av Nøgne Ø og Lindesnes Brygghus, samt at Nua skulle se på muligheten for å komme bortover også.  Så her blir det mulighet til å komme tett på bryggeriene også hvis man har noen spørsmål.

Har utsalget ølvarianter du er spesielt stolt av å formidle til kundene?

– Oj! Dette spørsmålet ble absolutt ikke lettere denne gangen, og igjen så blir det vanskelig å bare trekke fram noen få. Men Fjellbryggeriet må nesten trekkes fram, ett framragende bryggeri som virkelig kan brygge på butikkstyrke. Crooked Stave Vieille ArtisAnal Saison, 7 Fjell Kjuagutt, Lervig Johnny Low,  Kinn Jubileum og ølene fra Jolly Pumpkin,er bare noen få av mange som fortjener å bli trukket fram.

Butikken er i Maxis Senteteret like utenfor Arendal sentrum.

Skriv en kommentar