Norsk-fransk samarbeidsøl

Nøgne Ø har hatt franske Brasserie du Mont Salève på besøk. Sammen har de brygget et humledrevet øl litt utenom det vanlige.

Norsk-fransk samarbeidsøl

Michal Novo fra Brasserie Du Mont Saleve. Foto: Nøgne Ø.

I forbindelse med Brasserie du Mont Salèves besøk på Haand Ølfestival i Drammen i slutten av mai har de også vært på besøk hos nestoren i norsk haandverksøl, Nøgne Ø. Der har de sammen brygget en øl som etter sigende bør ha en vanvittig humlearoma med hele 1000 gram humle tilsatt per hektoliter vørter i whirlpoolen. Likevel har ølet en beskjeden IBU på 10, og en alkoholprosent på 4,5. Ølet blir derfor et lettdrikkelig og forfriskende øl skal vi tro Edvard Hortemo hos Nøgne Ø.

– Ølet blir et lettdrikkelig, fruktig, humledrevet, brettgjæret, infisert og forfriskende øl for sommeren. Navnet er foreløpig ikke avklart, ei heller behovet for tørhumling, men ølet har arbeidstittelen «Something Wild», forteller Hortemo til Ølportalen.

At Brasserie du Mont Salève la turen innom Grimstad er ingen tilfeldighet. Allerede i juli 2014 var Kjetil Jikiun på besøk hos bryggeriet i Frankrike og brygget en aprikos-saison, i samarbeid også med Fleur de Malts. Nå var tiden moden for å gjenyte gjestfriheten, og torsdag 28. mai ble kokekjelen satt i gang. I følge Hortemo hos Nøgne Ø gjøres det litt ut i bryggingen noen modifiseringer på oppskriften før bryggingen gjennopptas.

Folk fra Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø. Foto.

Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø har brygget øl sammen. Foto: Nøgne Ø

Hvorfor dette skjer og hva som bestemmes, blir spekulasjoner fra Ølportalens side, men det kan jo være fordi ølet i utgangspunktet var litt «for vanlig» og kanskje lignet for mye på noen av Nøgne Øs eksisterende butikkøl, og at bryggeteamet derfor bestemte at ølet skulle humles mye i whirlpoolen for en kraftig humlearoma, samt infiseres for å få et mer syrlig preg og dermed skille seg fra de andre butikkølene i Nøgne Øs portefølje.

Hvordan ølet endelig blir er foreløpig usikkert, men at Nøgne Ø krysser fingrene for at dette blir en vinner i sommer er sikkert. Så får vi håpe for deres del (og for oss som liker godt øl) at ølet blir så vellykket som de håper.

Skriv en kommentar