Norsk håndverksmalt

Norsk øl finnes i mange varianter, men er nesten bestandig laget med kun utenlandske ingredienser. Vannet og arbeidskrafta er norsk, men de andre ingrediensene er importert. Det er mange grunner til at det er slik. Marc Myers er ikke en av dem.

Norsk håndverksmalt

Et steg på veien: Marc Myers går i bresjen for norskprodusert malt. Det er et fint steg på veien til et helnorsk øl. (Foto: Gustav Foseid)

Vi har hørt historia før, om engelskmenn som har funnet kjærligheta i Norge og ender opp i norsk bryggerinæring. Et ønske om å fornye drifta på hjemgården til kona var starten på det som har blitt samvirket Norsk Håndverksmalt. Vi møtte Marc Myers da han besøkte Grønt Fagsenter på Hvam, for å fortelle bønder på Romerike om malt og malting.

Det kan være overraskende langt fra ølpubene i Oslo til jordene i Akershus, selv om du ikke bruker mer enn en halvtime med bil fra Brewdog på Grünerløkka til landskapet er preget av jorder. Det er mye som skiller et norsk gårdsbruk og et mikrobryggeri, men begge stedene finner du personer som brenner for yrket sitt og som står på det lille ekstra for å gi deg en best mulig mat- eller drikkeopplevelse.

I Norge er det i dag ingen kommersiell produksjon av malt. Noen få tonn med stjørdalsmalt blir laget hvert år, og Østfoldkorn har maltet norsk bygg i Finland for Borg sitt Østlandets Gull. Det er dette Marc Myers vil endre på, og håper i første omgang at en del av de 5.000 tonnene med malt som håndverksbryggerier kjøper skal komme fra Norge. Med Innovasjon Norge på laget, har han satt seg som mål å få norske bryggerier til å begynne å bruke norsk malt.

– Bygg som dyrkes i Norge er godt nok for å lage malt med høy kvalitet, og som gir like bra utbytte som det maltet som importeres, sier han, før han fortsetter å fortelle om de viktigste egenskapene for bygg til malting. Riktig proteinnhold, spireevne og størrelse på kornene er det avgjørende. Både moderne byggsorter, som Salome, og eldre, norske sorter, som Domen, vil være viktige for norske mikromalterier, mener han.

Øldrikkere, og de fleste bryggere, bryr seg lite om hvilken byggsort som er brukt for å lage malten. Maris otter, en britisk sort, er et av få unntak, men Marc mener Domen bør ha samme status. Et unikt malt som gir ølet terroir, understreker han.

Det er få av de frammøtte som tviler på at kornet de dyrker kan egne seg til malting, men omtrent halvvegs i foredraget kommer det som får tvilen til å bre seg: Prisen på et malteri. Å lage malt er mye arbeid, med prosesser som må følges opp flere ganger i døgnet, og selv om bøndene som har møtt opp er langt fra arbeidssky er dette prosesser som krever automatisering. Og automatisering koster mye penger. For å starte et mikromalteri kreves det investeringer på flere millioner, og det vil være vanskelig å forsvare for en bonde.

En norsk bonde kan regne med å få mellom 2,50 og 3,00 kroner for et kilo bygg av god kvalitet. Selv om bryggeriene betaler to til tre ganger for basismalt, er det mange tonn som må maltes hvert år for å forsvare investeringene. Her er det Norsk Håndverksmalt skal gjøre sin viktigste innsats. De vil samordne bønder og malterier, for å gi det volumet som er nødvendig.

Et omfattende designprogram er utviklet for å gi forbrukerne kjennskap til hvor maltet kommer fra. Kjøper du øl med norsk malt, skal du ikke være i tvil om hvor det kommer fra. Tines melkekartonger er et eksempel på hvordan forbrukerne blir kjent med produsentene, mener Marc, og fortsetter med å fortelle om hvor viktig sporbarhet fra flaske til åker er for prosjektet.

Til slutt, når tror du vi får de første flaskene øl laget med Norsk Håndverksmalt?

– 2016, sier Marc. Ikke så mye, men kanskje 50 eller 100 tonn.

Vis kommentar

  1. Dette er kjempemessig. Veldig interessant å få tilbake norske byggtyper, og Domen er et veldig bra valg, siden den nedstammer fra en gammel landsort fra Finnskogen. Skal visstnok ha svært gode egenskaper for ølbrygging.

    Det andre jeg kunne tenkt meg å se er norske teknikker for malting. Der er det vel Stjørdalen fortsatt alene, men man brukte jo helt andre teknikker andre steder i landet. Disse skulle jeg gjerne sett bli tatt opp igjen.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.