Pesten kan begynne!

Samarbeidet mellom Lervig, Surly og 1349 fortsetter. Neste uke lanseres 1349 Pale Ale. Alkoholprosenten? 6,66!

Pesten kan begynne!

Mike Murphy flankert av Frost (t.v.) og Archaon. (Foto: Kenneth Sporsheim, gjengitt med tillatelse)

“Vi har ventet lenge på dette ølet,” sier Idar Burheim, og mener at 1349 Pale Ale er bandet hans inkarnert som et øl: ”Det er sylskarpt, lynraskt og har edge”.

Ølet som lanseres førstkommende onsdag klokken 1700 på Café Fiasco i Schweigaardsgate i Oslo er en pale ale. Dette er andre gang på under et år at Lervig, Surly og 1349 samarbeider. Det første ølet, 1349 Black Ale, som ble sluppet under fjorårets What’s Brewing, var svartere og mer ekstremt enn musikken til bandet, holdt 13,49 % og var ifølge bandet tilført et snev av apocalyptic delicacy.

”Dette var tanken helt fra begynnelsen, at det skulle være to øl med ulik karakter. Frost var tydelig på dette, og både band og bryggere mente at dette var en god idé. De to ølene er motpoler, men grunntanken er lik. Signaturen til 1349 er veldig tilstede i begge ølene.”

Hendene på rattet

Prosjektet fikk sin begynnelse allerede i 2010. 1349 holdt konsert i Minnesota, og blant publikum var Todd Haug. Todd Haug er gitarist i speedmetalbandet Powermad, men er best kjent som bryggerimesteren hos Surly Brewing, et kvalitetsfokusert håndverksbryggeri i Minneapolis i USA. Han slo av en prat med bandet etter konserten, og skjønte raskt at guttene i 1349 satte pris på godt øl. I løpet av kvelden ble de enige om at de burde samarbeide om å lage øl.

Surly Brewing har en stor stjerne i ølverden, og er blant annet kjent for Darkness, en imperial stout på 9,6 %, som ifølge nettstedet Ratebeer er et av de beste ølene i verden. I 2013 fikk de med seg Mike Murphy og Lervig på laget, og i 2014 løftet prosjektet seg endelig fra idéstadiet og inn i bryggeriet.

”Mens de fleste samarbeid mellom band og bryggerier er forretningsmessige, har vi hatt hendene på rattet hele veien. Alle i 1349 er godt over snittet interesserte i håndverksøl, og vi har bestemt alt fra hvilke ingredienser som skal brukes til hvilken profil ølet skal ha og design på etikettene. Utgangspunktet er med andre ord vårt, og så har Mike Murphy og Todd Haug justert og optimalisert ønskene våre.”

Hvite hester

I 1349 går gitaristen Idar Burheim bare under navnet Archaon. Navnet er hentet fra fantasyspillet Warhammer, og betyr noe sånt som ”herren over endetiden”. Bandet er kalt opp etter årstallet svartedauden kom til Norge, og det er generelt mye mørke og mystikk i tekstene til 1349. Dette vises også på etikettene på ølene. På etiketten til 1349 Black Ale kan det se ut som om døden selv kommer krypende opp en trapp, mens en hvit hest kommer gående på etiketten til 1349 Pale Ale. Hardrockere er veldig glade i hvite hester, men det handler nok mer om symbolikken enn om dyrene. I mytologiens verden har hvite hester ofte med død og apokalypse å gjøre.

1349 Pale Ale er motsatsen til alt mørket; en pale ale brygget med Mosaic og Aurora som bitterhumle (IBU på 66,6), appelsin- og sitronskall. Dette er ingen humlebombe, men et forfriskende og fint øl.

”Den er ekstrem i sin friske fremtoning,” forklarer Idar Burheim, ”et lyst og velbalansert øl med fruktige innslag av citrus og appelsin.”

Lervig prøver å få ølet inn på Vinmonopolet. Det vil uansett dukke opp på barer med velassortert utvalg av øl, og på onsdag kan du altså smake ølet på Café Fiasco i Oslo. En representant fra Lervig i tillegg til bandet kommer til å være tilstede.

Vis kommentar

  1. 1349 Pale Ale blei lansert under Gladmat i Stavanger i helga som var. Frå fat i ølteltet «Malt og Humle»

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.