En skål for Kjetil Jikiun

Kjetil Jikiun slutter i Nøgne Ø ved månedsskiftet. Det har mange av oss tenkt å markere. Erik Dahl, som har fulgt bryggeriet fra tiden i en garasje, forklarer her hvorfor.

En skål for Kjetil Jikiun

Hva er egentlig «En skål for Kjetil»?

Det er en hyllest til mannen som mer enn noen andre har gitt den såkalte ølrevolusjonen i Norge en real kickstart. I dag kan man nesten få et inntrykk av at Nøgne Ø var det første norske håndverksbryggeriet, noe som ikke stemmer helt. Både Oslo Mikrobryggeri og Valdres gårdsbryggeri var ute i god tid før Nøgne, i tillegg hadde vi et annet microbryggeri i Karl Johans gate i Oslo samt et par andre mindre bryggerier som ikke varte så lenge. Det som utgjorde forskjellen var Kjetil. Hans ambisjoner kunne virke enkle – å brygge de beste ølene samt sørge for å gjøre dem tilgjengelige for alle. Vi som husker hvordan det stod til med ølkulturen tidlig på 2000 tallet vet at dette ikke bare var enkelt. Øl skulle ikke tilpasses mat, det var en tørstedrikk, øl skulle være billig, man skulle ikke utfordre smaksløkene med øl, det skulle være lettdrikkelig. I praksis smakte alle norske øl helt likt på den tiden, så for en typisk «ølhund» og eventuelle ølklubber handlet det mest om å heie på sitt lokale bryggeri og hardnakket rakke ned på alt annet. Felles for de som våget seg på noe annet var at det hele tiden mente de måtte tilpasse seg følsomme norske ganer, som ikke ønsket for mye av noe.

Men folks ølvaner var vel egentlig allerede i endring innen Nøgne Ø startet opp?

Arrangementet

Du finner selve arrangementet på Facebook. Meld deg på og du får en liten påminnelse på Facebook 31. juli.
Om du vil invitere andre er opp til deg. Vi har gjort nettopp det.

Så absolutt, dette var noe som skjedde mange steder i verden og i steder som USA og Danmark var håndverksbrygging og øl med mye tydeligere profil allerede godt etablert. Men i Norge var det fortsatt en ting for spesielt interesserte, og utfordringen lå i om mange nok ville være villig til å betale for øl som kostet mer en masseprodusert pils. Ikke minst ville den naturlige vei å gå være mest mulig forsiktig.Jeg husker godt da Moss Bryggeri kom med sine Kong Karl øl, med hvete. Det virket spennende, men vi fikk jo ikke akkurat så mye inntrykk av hveten. Det var vel noe slikt som 10% om jeg husker riktig. Allikevel for spesielt for mange og også dette ølet forsvant fra markedet. For Nøgne Ø handlet det om å gå fullt inn fra starten og la det briste eller bære. Kompromissløst kan nesten virke som en klisje i dag, hvor vi har vært gjennom faser hvor alt er lov og folk spør seg om det er ekstremt nok, men det var virkelig kompromissløst det som skjedde da – kompromissløst på kvalitet, tydelighet og samtidig balanse. Dette må ikke forveksles med kompromissløst ekstremt, det er en annen sak. Poenget er at Nøgne Ø gjorde dette der og da. Nøgne Ø var og er mer enn Kjetil, men han skal ha en svært stor ære av den veien de gikk og de valgene som ble tatt.

Hvorfor bare en virtuell skål på Facebook og ikke en mer høytidelig markering?

Ideen ble unnfanget nettopp av et par av våre lokale medlemmer ønsket å invitere Kjetil til en pub i Kristiansand. Vi diskuterte dette i venneforeningens styre og konkluderte raskt med at dette ville være en alt for snever markering. Nøgne Ø er i dag så mye mer enn et lite lokalt bryggeri med sitt lokale marked. Nøgne er i dag et internasjonalt kjent ølmerke, med tilhengere over hele verden. Skal de som ønsker å ta en skål for Kjetil få anledning til dette er dette den eneste riktige måten å gjøre det på. Slik jeg har lært Kjetil å kjenne er jeg også rimelig overbevist om at det å måtte stille opp nok en gang på en pub, og snakke om sitt øl og sine planer, ikke er det han ønsker mest akkurat nå. Det er tross alt det mesteparten av jobben hans har handlet om de siste årene. Nå er det andre prosjekter han ønsker å fokusere videre på. For det andre er det viktig å huske at selv om Kjetil har vært utrolig viktig for oppstarten av Nøgne Ø så er Nøgne Ø fortsatt et kreativt bryggeri, med mange dyktige medarbeidere. Vi er venneforeningen til bryggeriet og skal først og fremst fokusere på det som skjer der.

Ja, hva skjer med Nøgne Ø fremover uten Kjetil?

DNØ-Kjetil-Jikiun

Kjetil med den første bryggekjelen. Skjalg Ekeland

Som sagt er Nøgne Ø mer enn bare Kjetil, det som skjer er vel mer eller mindre det samme som vi har sett de siste årene. Dyktige bryggere skaper nye spennende øl, mens kvaliteten på de eksiterende opprettholdes. Nøgne Ø er blitt for store til å passe innunder den romantiske tanken om en byggmester som egenhendig står i en garasje natt og dag og komponerer oppskrifter, mens han rører i kar, vasker, tapper og etiketterer innen selgeren lemper kassene bak på pickupen, for å levere på kroa. All ære til Veholt og deres like som mest kan betraktes som en dyktig hjemmebrygger med salgsbevilling, men Nøgne Ø er en liten bedrift med mange arbeidsplasser. Kjetil er gründeren og hans «enkle» ambisjoner om å gjøre de beste ølene tilgjengelige for alle som ønsker å drikke dem tilsier vel at det er en naturlig utvikling at de i dag er så store som de er. Det ville simpelthen vært umulig for en enkeltperson å stå bak alt som skjedde. Det er vel heller ingen som oppriktig tror at det er Mikkel som står for alle oppskriftene til Mikkeller eller at Martin og James har tid til å brygge på Brewdog?

Hva har du så planlagt å ha i glasset den 31. juli?

For meg er det bare et helt naturlig valg, men det får du se når dagen kommer.

Skriv en kommentar