Nytt bryggeri: Northern Co

Nytt bryggeri: Northern Co

Fedje er Norges vestligste kommune, og en av de minste øykommunene med sine ca 560 innbyggere fordelt på en hovedøy og 124 småøyer. Tidligere var øyen stor på torv-produksjon, som blant annet ble sendt til Skottland for å røyke malt. Dermed er dette en spennende lokalisering for et av Norges nyeste bryggeri og kommende whisky-destilleri. Etter at behovet for torv sank, ble hovednæringen igjen fiske, med både egen sardinfabrikk og røkeri. De siste årene er det nærheten til Mongstad og olje som har skapt arbeidsplasser, og flere fabrikklokaler har blitt stående tomme. Northern Co er derfor svært fornøyd med å ha funnet lokaler i et passende bygg, rett ved fergekaien. Bryggeriet holder til i andre etasje med utsikt over vågen, og med øyens kafè, Pernillecafeen, som nærmeste nabo.

Northern utsikt

Bryggeriet drives av tre ansatte som alle har samme lidenskap for øl og alt som har med øl å gjøre. Ellers er Fedje gjerne kjent for de fleste på grunn av ubåten U 864 fra andre verdenskrig, som til stadighet blir nevnt i nyhetene på grunn av kvikksølvlasten og den evige diskusjon om den skal heves eller tildekkes.

Hvem står bak bryggeriet?

Steinar Knutsen drømte om å starte nytt bryggeri i fjor sommer. Sammen med Per Jørgensen tenkte de først ut en større plan, før de startet jakten på ansatte. I det de ansatte var funnet, solgte de aksjer til i hovedsak utesteder og restauranter i Bergen og Oslo. Bryggerimester Devon Priemus har lang erfaring med hjemmebrygging. Det gjorde valget enda enklere da de fikk en «to for en» deal med samboeren, Tone Irgens, som er like engasjert i øl. Hun blir stadig gjenkjent som «øldamen» etter mange hundre ølsmakinger de siste årene. I tillegg fikk de med seg Daniel Newton som var nyutdannet kjemiker med master i brygging og destilleri.

Når er oppstart?

Etter et par forsinkelser ble første brygg satt 23. juli 2015. Et par måneder før det har gått med til å puslet bryggeriet sammen.

Northern montering

Hvilket marked satser dere på?

I hovedsak HoReCa-markedet (Hotel, Restaurant og Catering), men også noe butikk. Da i første rekke Gulating, Vinmonopolet og dagligvareforretninger på Vestlandet. Vi jobber også med eksportavtaler.

Hva er målet?

Siden vi har fått skjenke og salgstillatelse, starter vi på Fedje mens vi venter på den nasjonale tilvirkningstillatelsen. Men ellers så ønsker vi å være både lokal, nasjonal og global. Siden vi har et lite bryggerisett for øyeblikket, blir det i hovedsak utkjøring av produkter selv i starten.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Personlig: kjempegøy! Etter å ha fulgt bransjen i mange år, er det gøy å se at interessen for øl stiger i takt med kunnskapen landet rundt. Konkurransemessig håper jeg at alle er like flink til å kvalitetssjekke produktene, og er litt bekymret for at noen kan sende ut produkter som kan skremme vekk potensielle øl-nytere.

northern Anlegg 2

Har endringene i kronekursen påvirket oppstartarbeidet?

Planene har blitt gjennomført ganske raskt, så de har ikke blitt påvirket mye, men vi måtte betale litt mer enn ønsket for både kommende oppgradering av bryggeriet og tappelinjen.

Har dere en klart definert profil?

Som hjemmebryggere har vi som regel laget det vi (og andre som har etterspurt ølet vårt) liker å drikke, og mange av oppskriftene baseres på disse. Tar man turen til Fedje, er det gjerne den ville naturen man først legger merke til, og ølene vil få navn deretter. Vi planla i starten et basis sortiment på fire øl, men ser det gjerne blir litt flere. Noen sesong-øl kommer i tillegg og siden vi kommer til å ha luksusen med både et stort og et lite bryggeri etterhvert, er planen og lage noen spesial øl innimellom.

Hva blir det første ølet fra dere?

Vi har oppskriftene klar til åtte øl. Første ølet blir en golden ale med navnet Fedje (uttales Fæie for dem som ikke har vært her). Men vi ønsker ikke å slippe første øl før vi har noe å tilby alle, så slipper en IPA, amber og ingefærøl samtidig. Og samtidig/rett etter en gose, pale ale, session IPA og rug stout. Juleøloppskriftene er også klargjort.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Vi har en logo og etiketter som vi er veldig fornøyd med, og tror skal være lette å legge merke til. Vi er også et åpent bryggeri, og har allerede hatt en del besøk før vi har noe å servere. Ellers er den viktigste planen å være kvalitetsbevisst og brygge øl som skaper mersmak.

Northern Anlegg 1

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Jepp! Første blir ølfestivalen vi selv er med å arrangere; Fedje Ølfestival 15. august, men også Bergen Ølfestival. Ellers er planene å være med på så mye som mulig, men fokuset har vært mer på oppstart og oppgradering enn å melde oss på flere for øyeblikket.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?

Ja, vi har stort fokus på å være så åpne som mulig. Fedje har tatt i mot oss med åpne armer, og vi ønsker å ta i mot alle som ønsker med samme åpenhet. Vi starter med ølsmakinger av forskjellige versjoner straks vi har nok øltyper klar. Vi prøver også å få i gang pakkeløsninger, så man kan få hele kyst-opplevelsen når man kommer hit.  Ønsker man bare en titt eller en god øldiskusjon er man også velkommen, men det kan være lurt å ta en telefon eller sende melding på Facebook på forhånd så vi vet at det passer. Det er ikke spennende å komme f.eks. midt i spyling med kjemikalier. Vi har også fått salgsbevilling, og kommer til å åpne en liten butikk med salg av ølet vårt på i hovedsak growlere.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde det første hele år?

Nå er vi akkurat komt i gang med det lille, og må antageligvis stenge en måneds tid mens vi oppgraderer til det store før jul en gang. Så vi håper på å i hvert fall produsere 12.000 liter i år. Halvåret etter håper vi på 100.000 liter.

Hvor store batcher produserer dere?

Nå produserer vi 400 liter, og senere 3000 liter.

Vis 5 kommentarer

 1. Dette gleder eg meg til å smake! håper eg ser flasker i hyllene på polet eller i butikkene på Sartor senter! begynner å gå tom for øl å smake på her nå 😉

  1. Trenger litt tolmodighet før vi får flasker ut overalt, men du vil nok finne oss om ikke veldig lenge!Og vi prioriterer lokalt og Gulating i starten av butikker.

   1. tålmodighet skal du få 😉 lykke til!

 2. Hei og gratulerer så mye med nytt bryggeri. Vi i Gulating gleder oss!

  1. Tusen takk!
   Gleder oss til å se oss i Gulating hyllene!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.