ØST endelig åpnet

– Da jeg sluttet i min gamle jobb, sa at jeg at jeg ikke skulle barbere meg før ØST åpnet. Skjegget ble mye lengre enn planlagt, sier Helge André Hafstad, daglig leder ved ØST i Stavanger.

ØST endelig åpnet

Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri, fortalte i fjor at baren skulle være oppe og gå i løpet av et par måneder, men så begynte tiden å gå. Det var nesten som om man kunne mistenke Statsbygg for å stå bak Ølbaren ØST. Den ene utsettelsen tok den andre. Løyver skulle innhentes, oppussingsarbeidet i den gamle arbeiderbaren til Tou var vesentlig mer omfattende enn tenkt… Men så helt plutselig åpnet baren. I går. «YES MOTHERFUCKERS» hylte en av bakmennene i statusfeltet på Facebook, og køen på fortauet utenfor ØST ble lengre og lengre og lengre.

– Allerede en time før åpning, stilte folk seg i kø. Det var kø rundt huset og oppi gaten. Baren var pakket til vi stengte midnatt.

Helge André Hafstad, eller Haffy som han også kalles, er sliten, lettet og fornøyd. – Stemningen var strålende, selv om mange måtte vente både på å komme inn og på å få øl.

No crap

Det er vel ingen barer i Norge noensinne som er blitt imøtesett med så mye spenning som ØST. Fallhøyden er stor, men Haffy er klar for å levere.

Den som venter på noe godt: Det var god stemningen under åpningen av ølbaren ØST i går kveld. (Foto: Privat)

Den som venter på noe godt: Det var god stemningen under åpningen av ølbaren ØST i går kveld. (Foto: Privat)

– No crap on tap, sier han, og utdyper: – Vi kommer verken til å servere industriøl, pappvin, pulverkaffe eller brus. Alt skal være craft, håndverk. Øl som skal serveres fersk, blir kun å finne på tapp, mens flaskeprofilen vår blir såkalte deleøl som koster litt mer, men som ikke blir dårlig med tiden.

I baren finner du allerede øl som 4B Oude Geuze fra spanske BIIR, Bourbon Barrel Bearded Lady fra engelske Magic Rock («verdens beste imperial stout» ifølge Haffy) og selvfølgelig en del godbiter fra Lervig.

– På tapp nå har vi Rustique, en farmhouse IPA fra Lervig og Magic Rock, Lucky Jack som husøl og Sour Cassis, en berliner weisse med solbær, som du ikke finner noe annet sted i Norge. Vi jobber med å ta inn flere sjeldenheter, det kommer.

Klippe, klippe, klippe, klippe

Til høytidelige åpninger hører det gjerne med en saks. Men på ØST ble ingen snorer klippet. Kyndig ekspertise fra Brødrene Fevangs Barberstue var hentet inn for å klippe og barbere skjegget Haffy har spart på i nesten ett år.

– Da jeg sluttet i min gamle jobb, sa at jeg at jeg ikke skulle barbere meg før ØST åpnet. Skjegget ble mye lengre enn planlagt, forteller han.

Men hvorfor har det tatt så lang tid?

– På grunn av et veldig komplekst byråkratisk system… I tillegg til at det offentlige stenger fra slutten av juni til begynnelsen av august, sier Haffy sarkastisk. – Vi har allerede vært klare i over to måneder, så da muligheten endelig bød seg, ville vi ikke vente et minutt lenger.

Åpningen kom uventet på de fleste. Det var ingen pauker og basuner, elleville fanfarer eller svevende gassballonger. Det bare skjedde. Noen meldinger via sosiale medier gjorde susen.

– Eierne møttes i går klokken 1700, og vi bestemte at vi skulle åpne fire timer seinere.

Hår på brøstet

Interiøret i den rustikke baren er gjennomtenkt. Alt fra lamper til tappetårn har sin egen utforming. I et intervju Godt i glasset gjorde med Mike Murphy tidligere i år, fortalte han at «det skal se litt billig og gammeldags ut, selv om det verken har vært billig eller enkelt.»

Det er mye godt i vente i tiden fremover. I forkant og etterkant av What’s Brewing kupper Brussels Beer Project, Wild Beer og LoverBeer kranene på ØST.

– Det kommer til å skje mye artig her. Jeg kan ikke gå ut med alt ennå, men jeg kan jo nevne at vi om ikke altfor lenge kommer til å ha slipp av et par imperial stouter som garantert vil gi folk hår på brystet.

Gjelder dette damene også?

Haffy tenker seg om, smiler og svarer: – Ja, hvorfor ikke?

Skriv en kommentar