Finalistene til Årets øl er klare

Apéritif, Øl-akademiet, Norbrygg og Ølportalen har i år igjen gått sammen for å kåre Årets øl. Nå er årets finalister klare.

Finalistene til Årets øl er klare

Slik så det ut under det siste jurymøte før kåringen av Årets øl 2015

Årets øl skal være et norskt øl lansert siden forrige kåring, og som skal vise noe spennende – det skal være et godt øl, men det skal også være gjennomført designmessig og tilføre noe nytt og spennende til ølmarkedet.

Konkurransen foregår ved at de norske bryggeriene melder på øl de mener er innovative, og 56 øl ble meldt på i årets konkurranse. Av disse har juryen plukket ut 25 øl som de mener er spennende nok til å bli med i konkurransen om tittelen «Årets øl». Av de 25 har fem blitt silt ut på siste jurymøte, og stiller i finalen på årets Matstreif lørdag 12. desember klokken 15 på Rådhusplassen i Oslo.

IMG_0454

Juryen gjør seg klar til siste jurymøte. Per Øyvind Arnesen

Juryen er tungt representert både på øl, markedsførings-, og designsiden, og består av:

  • Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen
  • Runar Døving, Markedshøyskolen
  • Stein Øvre, Creuna
  • Jørn Tore Persen, Ølakademiet
  • Aase E. Jacobsen, Apéritif,
  • Gustav Foseid, Norbrygg
  • Ove Haugland Jakobsen, Ølportalen
  • Per Øyvind Arnesen, Ølportalen

Men, så til ølene!

Hansa Vienna Lager Spesial

En ølstil som juryen ikke kan huske å ha sett fra et norsk bryggeri før. Ølet skiller seg fra annen pilsner ved å ha en rødbrun farge, et litt annet aromabilde og ikke minst god tørrhet. Et virkelig godt lagerøl som renser godt opp og kommer til å gjøre en god jobb med høstens lammeretter. Ølet er tilgjengelig i vanlige butikker og har et stort potensial hos ølinteresserte forbrukere som trenger en pause fra overgjæret øl.

Kinn Bresjnev Sovjet stout

Russian stout er en annen ølstil som ikke er så vanlig, med markert alkohol- og maltpreg. Kinns utgave er overraskende frisk oppi all aromarikdommen. Mektig så det holder og et øl som setter spor etter seg. Flaske- og etikettdesign er god gammel Kinn-stil med betydelig innslag av humor.

Ringnes Polaris Røykbokk

Polaris er en serie som Ringnes lanserte i 2012, den gang med dobbelbokk. I år er det røykbokk hvor røykmalt fra Stjørdal bidrar med et lett røykpreg. Et velbrygget bokkøl med stor fylde og fruktighet og lang ettersmak som er tørt nok til å fungere til retter som viltgryter. Men som også har nok sødme til å følge en ostebrikke. Flaskedesignet er fortsatt like gjennomført og informativt med små felt som med tekst og grafikk forteller om ølet.

Eiker Melkestout

Eiker Ølfabrikk er et familiedrevet bryggeri i ordets rette betydning. Deres øl skiller seg ut først og fremst gjennom en helhetlig og gjennomtenkt design, med klart innslag av innovasjon. De små 60-tallsinspirerte flaskene som har kjælenavnet «grisunger» prydes med søte og morsomme elementer. Flaskeformen åpner opp et nytt marked for øl, og det at Eiker-ølet er økologisk gir det en ekstra markedsverdi. Eiker Melkestout er et kraftig maltet og fyldig øl som en stout skal være, med lett melkesødme.

Slaget på Vågen Krydderøl

Lysefjorden Mikrobryggeri er veldig typisk for dagens norske bryggeriverden ved at det startet som et bryggerlag av venner som valgte å satse profesjonelt fra 2013. Dette smaksintense krydderølet med innslag av røyk er et av deres første som når utenfor lokalmiljøet, og ideen er hentet fra den dramatiske hendelsen i Bergen havn (Vågen) for 350 år siden. Brennende nederlandske handelsskip fylt opp med krydder har gitt inspirasjon til oppskriften.

Hvem blir vinneren? Følg med på Matstreif på lørdag, eller her på Ølportalen!

Slik ser et jurymøte ut. Årets møte tok bare 2 timer, mot fjorårets 5 (!).

Vis 2 kommentarer

  1. Er det jeg som surrer, eller er ikke Aass Classic og Ringnes Platinum begge ment å være av typen «vienna lager»?

  2. Ass Classic og Ringnes Premium er i retningen Wiener, men ikke markedsført som det såvidt jeg vet. De er kanskje litt lette for typen, de er mer «Classic», norsk butikklager med litt mer fylde og mørkere malt.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.