Tipser om øl og vin til mat

Gustav Jørgensen tar til orde for flere partnere, og stiller seg ikke fremmed for hyppige partnerbytter.

Tipser om øl og vin til mat

Kong Gustav: Gustav Jørgensen er ute med ny bok. "Øl vin mat" har han skrevet sammen med ønologen Geir Salvesen.

Entusiasmen til Gustav Jørgensen smitter. He’s on a mission. Han prater mye mellom rakfiskmunnfullene, snakker om at man må prøve nye kombinasjoner, jakte opplevelsene som sitter, ikke sverge troskap til et øl.

– Jeg mener at folk må prøve ulike partnere, sier han. – Ja, når det gjelder mat og drikke, altså.

I «Øl vin mat» får du tipsene du trenger for å gjøre et godt måltid enda bedre.

I «Øl vin mat» får du tipsene du trenger for å gjøre et godt måltid enda bedre.

Smakfullt

Gustav Jørgensen er aktuell med sin tredje bok. «Øl, vin, mat» er et sammensurium av ulike retter og øl og vin. Han har fått med seg Geir Salvesen, Aftenpostens vinanmelder som allerede har 16 bøker om vin på samvittigheten, og Oslorestauranten Olympen. Dette er på alle mulige måter en smakfull bok. Her får du oppskriftene på klassiske matretter som seibiff med løk, finnbiff og lutefisk, i tillegg til et nennsomt utvalg av øl og vin som kan passe til maten.

Jeg liker denne sidestillingen. Her handler det om å finne den perfekte matchen uavhengig av om det er øl eller vin. Riktig drikke kan løfte og utfylle en matrett, gjøre den bedre enn hva den er alene. Og det er her Jørgensens samlivsmetaforer kommer til nytte. Hvorfor bare ha en partner? Hvorfor ikke teste noe nytt, bedra bayerølet eller chablisen, prøve seg på en elegant belgisk blonde eller en vulgær gulløl? De fleste av oss er vanedyr, vi holder oss til det vi vet fungerer, men da går vi også glipp av det som kan fungere like godt eller bedre. Det er for eksempel innlært at bayerølet står godt til rakfisk, men den belgiske trappistklassikeren Orval står seg enda bedre. Prøv det!

Eksperimenttrang

Tidligere har Gustav gitt ut bøkene «Verdens klassiske øltyper» (2009) og «Skummende lidenskap. Fem stabeiser og deres øl» (2013).

– Jeg lurte jo fælt på hva jeg skulle skrive om denne gangen, forteller han. – Det er ikke mangel på ideer, men det er jo ikke alle ideene som er like gode.

Gustav Jørgensen er god på smaker, han er flink til å dissekere, sette ord på ulike smaker, og ideen om en bok som tok høyde for at både øl og vin kan være gode følgesvenner til mat, tiltalte ham.

– Jeg skal heller innrømme at jeg ikke klarte å finne øl som passet bedre til hjortecarré enn vinvalgene til Salvesen, men det var unntaket fra regelen. Det finnes både vin og øl som passer til alle retter.

Det handler om å prøve, eller kanskje det er riktigere å si at det handler om å tørre. De fleste som har skyllet ned en bit sjokoladekake med en munnfull stout, vet hvor vellykket dette er. Men å finne øl til mat, handler ikke om å finne gode øl alene.

– Vi har testet ut mange forskjellige viner og øl. Noen fungerer, andre fungerer dårlig. Jeg var for eksempel overrasket over hvor godt Hansa Borg sin Østlandets Gull sto til frityrsteikt brisling. De fleste vil sikkert la gullølet stå igjen i butikkhyllene, men det fungerer faktisk godt til enkelte matretter.

Kunnskapsrik

I boken finner man også gode tips og regler til hvordan man kan gå frem for å finne de gode matchene. Tipset til Gustav om «å matche farge på øl og mat» er enkelt, men effektivt. Det stemmer ikke alltid, men det er et bra sted å starte.

Gustav Jørgensen er hyperaktivt tilstede på bokhandlere og ølfestivaler denne høsten. Han er kunnskapsrik til tusen, så stikk innom hvis du har muligheten og slå av en prat. Denne helgen signerer han bøker under Mat- og motedager på Torget Vest i Drammen.

Jeg vil tro at denne boken passer godt under trær, for eksempel juletrær.

Skriv en kommentar