Utfordrer vineliten

Hans Tryggvason i Håndverkerstuene har sett seg lei på kokker og mateksperter som mener vin er det eneste som kan nytes til mat. Nå utfordrer ham dem til å lage en meny hvor øl ikke vil passe.

Utfordrer vineliten

– Vis meg den menyen som ikke kan settes til øl, utbryter Hans Tryggvason og slår ut med armene. – Jeg er nysgjerrig på hvilken meny som ikke passer til øl. Hvordan ser en slik meny ut? Vi må få vite hva problemet til ølet er. Hvor er det skoen trykker?

Tryggvason irriteres av at øl behandles som om det har mindre status enn vin på matbordet. Han utfordrer nå den norske vineliten til å sette sammen en fire-retters meny som er laget spesielt med tanke på å passe til vin, og hvor øl ikke vil passe. Denne menyen vil Tryggvason sette opp som finalemeny under Bryggeribråk på Håndverkerstuene. Der møtes kremen av nordiske bryggerier i en kamp for å sette nettopp det beste ølet til mat.

– Det eneste kravet er at menyen skal kunne serveres til 70 personer fra vårt kjøkken, men det bør ikke være et problem, sier Tryggvason.

Bryggeribråk

Håndverkerstuene setter øl til alle retter på menyen. Bildet er fra Bryggeribråk hvor to bryggerier kjemper om å være best til å sette øl til mat.

– Som å stille klokken tilbake

Bakgrunnen for utfordringen er de tilbakevendende kommentarene fra kjente kokker og mateksperter om at vin hører sammen med mat mens øl blir glemt. Blant annet har mesterkokk Eivind Hellstrøm uttalt at «det eneste man skal drikke til mat er vin.» Det som fikk glasset til å skumme over for Tryggvason, var kommentaren til Andreas Viestad i Dagens Næringsliv om at ølet ikke er den nye vinen. I kommentaren argumenterer forfatter og TV-kokk Viestad for at ølet ikke har den dybden vinen har, og at øl i tillegg er et globalt produkt uten lokale råvarer eller tradisjoner

– Uttalelsene er som hentet fra 80- eller 90-tallet, og dette kommer også midt i ølrevoslusjonen vi står oppe i. Jeg blir trist av å lese slike uttalelser, sier Tryggvason. Han er lei av at ølet behandles som en annenrangs borger i det edle middagsselskapet, og mener ølet har langt mer å by på enn det Viestad gir inntrykk av. – Viestad må ha smakt for lite øl. Øl har et bredt spekter helt fra det flamske røde ølet til den kraftige og mørke fatlagrede stouten, påpeker han

– Jeg er enig med ham i én ting, og det er at øl ikke er vin. Men det er nettopp det som gjør det spennende, sier Tryggvason. Han peker på at en moderne sommelier bør være en drikkeekspert og ikke kun en vinekspert. – Drikke er så mye mer enn vin. Det kan være sider, det kan være alkoholfritt, det kan være øl.

Tryggvason stusser også over Viestads skildring av ølet som en mannsdrikk som kvinnene skyr. – Hvor er denne Oslo-kvinnen som hater ølet? Er ikke dette en generalisering som bør pensjoneres med en skål fra en norsk berlinerweisse, spør han retorisk og påpeker at opptil 70 prosent av de som har deltatt på Bryggeribråk er kvinner.

Ikke krig mot vinen

Utfordringen til vinverdenen er ment vennskapelig. Tryggvasson understreker at han ikke er på et korstog mot vinen eller den jobben vinkelnere gjør på restauranter rundt om i landet, men at han har stor respekt for den jobben som er gjort for å heve statusen til vinen. Han mener heller ikke at folk skal slutte å kjøpe vin til fredagsmiddagen, men at øl er et alternativ som det også er lettere å eksperimentere med

– Det er ikke alle som har råd til å kjøpe en vin til flere hundre kroner for å legge til lagring. Men hvis du kjøper en imperial stout i stedet, så er det flere som har råd, forklarer Tryggvason

Håndverkerstuene er en av et voksende antall restauranter i hovedstaden som setter opp ølforslag til alle retter på menyen. Når rettene komponeres, er det imidlertid ikke hvilket øl som kan passe det først og fremst tenkes på. – Vi forsøker å bruke nordiske ingredienser til å lage en spennende meny. Vi prøver heller å komponere menyen slik at det ikke skal være mulig å sette øl til den, men så langt har vi ikke lykkes med det, sier kjøkkensjef Kim Mariasson.

Større plass til øl

Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen opplever at ølet stadig vinner frem og at det er færre fordommer mot øl også i restaurantbransjen. – Kokker og restauranter er mer positive og mer åpne enn noen gang, og mange er mer opptatt av øl enn vin. Når fyrtårnkjeder som Bølgen & Moi til tradisjonsrestauranter som Theatercafeen satser på øl, forteller det at øl er tatt inn i varmen som en viktig del av det kulinariske tilbudet i landet, skriver Nome i en e-post til Ølportalen.

Ølportalen har tatt kontakt med Viestad for å få hans synspunkter på utfordringen til Håndverkerstuene. Viestad skriver i en kort kommentar at han synes det er en god utfordring. Han fremhever også at øl for ofte er en ettertanke på mange menyer.

– Øl har andre kvaliteter og det finnes masse mat som passer bedre med øl enn med vin, skriver Viestad i e-posten.

Skriv en kommentar