Svalbard Bryggeri er i gang

Verdens nordligste bryggeri er åpnet etter utrettelig arbeid for å få endret loven, slik at det i det hele tatt kunne bli mulig.

Svalbard Bryggeri er i gang

SBenstoltbryggerRobert Johansen har kjempet en mangeårig kamp for å brygge øl på Svalbard. Mengder av telefoner er tatt og utallige brev har blitt sendt til myndighetene opp igjennom årene, for å utfordre den utdaterte loven fra 1928. Til slutt vant altså Robert frem. Fredag 25.september var det offisiell åpning av Svalbard Bryggeri, og nå satser den tidligere gruvearbeideren og piloten i alt 12 millioner kroner på bryggeridriften.

Med seg på laget har han fått Andreas Hegermann Riis. Kongsbergmannen som tidligere har brygget hos Oslo Mikrobryggeri, Haandbryggeriet og Grunerløkka Brygghus.
Selv om bryggeriet åpnet offisielt på fredag har det tydeligvis vært aktivitet i bryggeriets lokaler på Sjøområdet i en tid. På åpningsdagen ble det nemlig servert både Weissbier, Pale Ale, Stout, Pilsner og IPA.

Så nå er altså Svalbard Bryggeri verdens nordligste bryggeri. Eller?
Markedssjef Cathrine Giæver hos Mack er ikke helt enig i dette. I en kommentar i Svalbardposten sier hun at de fremdeles vil kalle seg SBgjaeringstanker«verdens nordligste bryggeri»
ettersom de opererer i andre kanaler enn Svalbard Bryggeri. Dessuten peker hun på at Svalbard Bryggeri må regnes som et mikrobryggeri.

Det hører med til historien at russerne har et lite bryggeri i Barentsburg, men Longyearbyen ligger tross alt nord for Barentsburg, så vi gir tittelen til Svalbard Bryggeri.


Selv om Svalbard Bryggeri har fått tillatelse til å brygge og selge øl, finnes det fremdeles lover og regler som med god grunn kan mykes opp. Alkohol (og tobakk) er riktignok ikke tillagt moms og avgifter på Svalbard, så prisene er i hvert fall svært fordelaktige.

Allikevel finnes det en lov fra 2.juni 1989 som sier at det ikke er lov å omsette øl med mer alkohol enn 7%. Det finnes ingen slike begrensninger på vin (alt over 22% regnes som «brennevin»). Og brennevin kan være inntil 60%. SBenpallpaleale

Personer som er innført i registeret for befolkningen på Svalbard, kan kjøpe følgende månedlig kvoter:

 • inntil 2 flasker brennevin (eller inntil 4 flasker sterkvin)
 • inntil 0,5 flaske sterkvin (alternativt 1 flaske annenhver måned)
 • inntil 24 bokser eller halvflasker øl som ikke inneholder mer enn 4,75 volumprosent alkohol.
  Av årlig kvote kan likevel inntil 24 bokser eller halvflasker inneholde inntil 7 volumprosent alkohol (denne kvoten er stort sett forbeholdt desember og juleølet).
 • Svakvin for rimelig forbruk.

Med en flaske forstås inntil en liter alkoholholdig drikk.


 

Vis 4 kommentarer

 1. Antar det ikke er noe håp om at Polet vil ta inn dette?

  1. Vi kan ikke se noe stort hinder for at Vinmonopolet skal ta inn øl fra Svalbard Bryggeri. De må selvsagt vinne en tender slik alle som kommer i de ordinære utvalgene på polet må og det kan bli noen utfordringer med hvilket land ølet er fra, men utover det stiller de på lik linje med alle andre.

 2. Det virker som det ligger en veldig utbredt misforståelse til grunn for også dette spørsmålet, det er altså ikke Vinmonopolet som TAR INN noe som helst, men en av de rundt 300 registrerte importørene/grossistene som «tar inn» varen, og deretter lanserer det i polets produktutvalg. Ja, det kan som nevnt over vinne en utlyst tender og komme som en nyhet til basisutvalget men ellers være en vare i bestillingsutvalget. Vinmonopolet er bare en nøytral butikk her med like gode sjanser for små operatører som giganter, mens grossistene er de som tjener/taper penger på at produkt selger eller ikke.

  Spørmålet bør da lyde, «antar at det ikke er noe håp om at en grossist vil lansere dette?»

  1. Takk for oppklaring, er ukjent med hvordan dette fungerer.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.