Hva bør du kjøpe på torsdag?

Er du interessert i øl bør du ta en tur til Vinmonopolets spesialbutikker på torsdag. Er du over middels interessert bør du være der en stund før de åpner kl. 10, men er du leser av Ølportalen bør du ta fram soveposen for et par dagers overnatting på gata. Mange av ølene er det venteliste på og andre er det maks én stk pr kunde, så det lønner seg å være tidlig ute.

Hva bør du kjøpe på torsdag?

Målet med årets slipp er å vise bredden i hva som finnes av øl, og er ikke bare for de som har øl som religion. Surt, mørkt, sterkt og dyrt er ofte stikkordet innenfor spesialøl, men knallbra øl som St. Bernardus Wit (som er Hoegaarden slik den egentlig skulle være), ulike typer øl som kellerbier, oktoberfest og pale ales er å finne. Det er en bra dose veldig interessante surøl med på slippet, selv om en del av dem er av typisk amerikansk stil der man føler emaljen flasser av tennene når det drikkes.

Årets spesialslipp bærer preg av høy kvalitet. Distributørene har nå endelig fått opp øynene for øl, og fokuserer faktisk på det. Vinmonopolets grossister  samarbeider med grossistene til Systembolaget og blir da samlet ganske store innkjøpere slik at de får tak i mye artig. Særlig når enkelte grossister «fyller opp pallen» med varer som går til bestillingsutvalget. Det er også interessant at Westvleteren er det ølet som de har fått tak i flest flasker av.

SmakebordI fjorårets slipp var kvaliteten på ølene som ble sluppet litt varierende. Det var veldig mye godt, men også en del som var mest for tickerne – rockestjerneøl som blir mest spesielle og «interessante» – og ikke akkurat noe man vil drikke flere flasker av.

I år er det vi har fått smake oss gjennom på pressesmakingen jevnt over vært veldig bra, og brukte de nye ølglassene som Vinmonopolet kanskje kommer til å lansere.  Disse er uten stett, og med bra klokke. Dette er resultatet av ølfolkene på Vinmonopolet har testet en rekke forskjellige glass, der selv Teku-glass falt igjennom. Om de kommer til å selge glass får vi se, glassene fungerte i alle fall bra.

All ros til innkjøperne hos Vinmonopolet for jobben de har gjort. Det kan godt hende at det blir flere slike storlanseringer i året framover, det hadde vært noe.

Skal jeg plukke ut noen favoritter til innkjøp må det bli følgende

Forslag til innkjøpsliste

Produsent Produkt Land Kommentar Poeng (50) Type str. ABV Pris
Birrificio Del Ducato Beersel Morning Italia Kjøpte noen av de kokte fatene fra 3 Fonteinen i 2009. Blandet med egen saison. Lett krydret, noe balsamico, eik, sitrus, brød, ingefær. Frisk syre, sitrus, melkesyre, lett sødme.

 

48 Sour Ale 0,75 6,2 186,1
St. Bernardus Wit Belgia Samarbeidsbrygg med han som startet Hoegaarden. Koriander, sitrus, lett korn, hvete. Frisk, lett syre, kraftig karbonert. Hoegaarden slik den egentlig skal smake.

 

47 Wit 0,33 5,5 49,9
The Hop Concept Dank & Sticky USA Merkevaren til Lost Abbey/Port Brewing. Skal lansere 4 øl i året, denne er fra februar. Karamell, en del humle med urter, lett solbær. Fruktig, frisk bitterhet i smaken, meget god.

 

47 IPA 0,65 8,5 127,8
Birrificio Del Ducato La Luna Rossa Italia 2012-utgave, 2 års fatlagring, bla amaronefat. Rødvin, eik, balsamico, eik. Barley wine. Frisk syre, noen tanniner, varmende alkohol og druesødme.

 

47 Sour Ale 0,33 8 113,7
Cantillon Gueuze Belgia Oksidert humle, sitrus, lett eik, korn. Fruktig, tørr, en del syre, kompleks. Vanskelig å få tak i, kjøp hvis du får tak i.

 

46 Gueuze 0,75 5 149,9
Wild Beer Co/ Hanging Bat/
Blackfriars/
Nanban
Yadokai England Sakeinspirert, brygget med tang, havtorn, etc. Aroma av sake, ris, fruktig. Mye sødme, umami, tørket frukt, te, nektariner, honning, lett malt, ettersmak er fruktig, tropisk. Tyktflytende og kompleks. Kjøp.

 

46 Saison 0,75 13 225,5
Kinn Bryggeri/
Voss Bryggeri
Kinn Tradisjon med Kveik Norge Opprinnelig lansert i fjor høst. Karamell, fruktig, ikke karbonert. Lett syrlighet, vinøs.

 

45 Farmhouse Ale 0,75 5,5 88,6
Wild Beer Co Zintuki England Saison blandet med spontangjæret øl. Lett fruktig, sitrus, kjeller, korn. En del syrlighet, frisk, noe hvete, korn, lett bitterhet i avslutning.

 

45 Saison 0,33 7,3 69,9
Brouwerij de Ranke Cuvee de Ranke Belgia Karamell, lett syrlighet. Eddik og karamell på smak, sitrus, eik. Veldig syrlig, bra lagret preg. Bra pris, godt kjøp.

 

45 Sour Ale 0,75 7 114,9
Horal Oude Geuze Mega Blend 2013 Belgia Blanding av lambicer fra alle produsenter i Belgia. Eik, fruktig, sitrus, lett korn. Kompleks. Får du tak i, så kjøp. Totalt 48 flasker.

 

45 Gueuze 0,75 7 249,9
Cantillon Kriek Belgia 90 flasker, kvotering. Kirsebær, lambic, stall, fruktig, lett fenoler. Fruktig, middels syre i smak, noe kirsebær i ettersmak.

 

45 Kriek 0,75 5 177,5
Struise XX Rye Tripel Bourbon BA Belgia 2013-utgaven. Mye rug i oppskriften. Tørket frukt, karamell, toffee, rug, noe eik og vanilje. En del sødme, noe bitterhet balanserer. Kompleks. Dette kan lagres i mange år.

 

45 Tripel 0,33 10 89,9
Prairie Ales Apple Brandy Barrel Noir USA Fatlagret på eplebrennevinsfat. Røstet malt, kaffe, sjokolade, brownies, epler, eik, vanilje. Noe alkoholisk, mye sødme, kaffe og sjokolade. Dessertøl.

 

45 Imperial Stout 0,355 12 154,1

Tomflasker

I tillegg var det jo en del annet morsomt med på pressesmakingen, alle notatene kan leses her. Men, dette er jo bare halvparten av ølene som blir sluppet, du må nok smake på resten selv!

Vis 6 kommentarer

  1. Synes det var litt skuffende at fokuset skulle være USA, og så er det kun to stk IPA og en dobbel IPA fra USA, ingen Pale Ale (dark&sticky ble forøvrig utsolgt ganske kjapt også). Dette er jo ryggmargen i ølrevolusjonen derifra, og så er det så til de grader underrepresentert på disse slippene. Hvor er Stone, Dogfish Head, Russian River, Southern Tier etc etc?

    1. Russian River trur eg ein må sjå langt etter… I USA er det til dømes kun EIN by på austkysten som har distributør…(Philadelphia, ikkje å få tak i i NY ein gong!) Har hørt litt rundt på ølbutikkar i Europa (og på Cantillion), og ein får kun tak i via bekjente… Stone burde absolutt vore på plass, Laguanitas har ganske stor produksjon. Allagash, Ommegang, North Coast hadde vore magisk…

  2. Det var vel først og fremst vinslippet som var fra USA, ølslippet var generelt. Jeg har ikke noe innside-info, men har ofte hørt at det er vanskelig å få fersk nok humleøl hit fra USA, så det er vel sikkert en grunn til at det ikke var flere. Kunne også virke som de hadde forsøkt å fordele slippet ganske jevnt på forskjellige ølstiler. Det var jo mye annet bra fra USA som ikke var IPA/Pale Ale.

    Men hadde jo vært fantastisk hvis vi kunne fått noe fra de bryggeriene du nevner der. I spesialbutikk dette året har det vært en god del varianter fra både Founders, The Bruery, Hoppin’ Frog og Prairie for å nevne noen, så gode amerikanske bryggerier er jo absolutt representert. Kan riktignok ikke huske å ha sett noe IPA/Pale Ale derfra. Forhåpentligvis får vi flere godbiter fra USA i bestillingsutvalg og spesialbutikk framover, kanskje noen som leser dette som vet mer om det?

  3. Er Westvleteren 12 antagelig utsolgt allerede, eller kan det være håp om å få tak i den på Aker brygge i morgen?

    1. Ja, de er nok utsolgt. Jeg spurte i Bergen torsdag ettermiddag, og alt fra Westvleteren var kvotert og hadde blitt solgt til de første noenogførti kundene den dagen.

  4. Westvleteren og Cantillon var tomt etter 40 minutter på Aker Brygge

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.