Gotlands Bryggeri seiret i Bryggeribråk

Med 15 stemmers overvekt sikret Gotlands Bryggeri seg seieren i årets utgave av Bryggeribråk.

Gotlands Bryggeri seiret i Bryggeribråk

Gotlands Bryggeri vant i fjor over Lindheim. Johan Spendrup kommer tilbake for årets sesong.

– Jeg gleder meg over å ha lykkes i å føre den nordiske bryggeristilen fremover i den kulinariske verden, sa en strålende fornøyd bryggerimester i Gotlands Bryggeri, Johan Spendrup, til Ølportalen. Finalen mellom Lindheim Ølkompani og Gotlands Bryggeri ble jevn og spennende. Spendrup fikk flest stemmer til de to første rettene, mens Ingeborg Lindheim i Lindheim Ølkompani fikk flest stemmer til de to siste rettene. Seieren ble dermed avgjort på flest antall stemmer for kvelden samlet.

Etter seieren i går kveld, var Spendrup full av lovord om sin norske motstander. – Jeg har alltid vært glad i surøl. Ølene Lindheim lager er gjennomtenkte og balanserte. Surøl kan gjøre tungen til en valnøtt, men surølene til Lindheim er en harmoni for tungen. Jeg er særlig imponert over at de har fått en så kontrollert smak på sine spontangjærede øl. Lindheim er et bryggeri som vil komme langt, og jeg er glad for at de har valgt en stil som skiller seg ut fra resten, fortalte Spendrup.

Krevende meny

Finalemenyen i årets Bryggeribråk er trolig den vanskeligste menyen å sette øl til så langt. Menyen viste også en enorm kreativitet, og kjøkkenet med kjøkkensjef Kim Mariasson i spissen fikk en velfortjent applaus fra gjestene og de deltakende bryggeriene. Til finalen var det satt opp fire retter, mot tre i de tidligere rundene. Det startet med en tørr fiskesuppe og fortsatte med Håndverkerstuenes variant av Grandiosa, deretter fulgte får i kål på vaffel. Måltidet ble avsluttet med en dessert bestående av terøkt Mascarponeis rullet i kvikklunsj og formet som en sigar med tilhørende aske laget av appelsin.

Menyen skapte utfordringer for bryggeriene, men de klarte likevel å finne gode parringer til maten. Til forretten valgte Spendrup i Gotlands Bryggeri en hvit IPA – Great White Bulldog – mens Lindheim gikk for en berlinerweisse med rabarbra, We Juice Rhubarb. Pizzaen stod for kveldens største overraskelse. Lindheim satset litt mer tradisjonelt med en fersk amerikansk session IPA, mens Spendrup satset på en tørr irsk stout. Det valget fikk mange til å sperre øynene opp, både fordi det var et utradisjonelt valg, men også fordi det fungerte godt.

De to siste rettene var jevne. Til får i kål på vaffel valgte Lindheim på ny en berlinerweisse, men denne gangen tilsatt kirsebær og moreller som Ingeborg og ektemannen har utstenet og presset for hånd. Spendrup gikk på sin side for et varmende vinterøl, Sleepy Bulldog Winter Ale. Også til desserten viste bryggeriene frem to helt forskjellige uttrykk. Lindheim gikk for en kaffestout – Afraid of the dark? – mens Spendrup valgte bryggeriets jubileumsøl, en saisson som også er brygget med en liten del karamelisert hvetemalt.

Du kan lese Ølportalens vurdering av de ulike rettene lenger ned i saken.

 

Får i kål på vaffel

Kjøkkenet stile med får i kål på vaffel som hovedrett i finalen av Bryggeribråk. Ove Haugland Jakobsen

Ulik tilnærming

Finalen viste med tydelighet det enorme spennet ølet har med tanke på å finne en god match til mat. Det årets finale nok vil bli husket for, er nettopp at bryggeriene hadde så ulik stil til hver enkelt rett, men at begge tilnærmingene fungerte godt til maten.

– Både i kvartfinalen og i semifinalen var et to like tilnærminger. Det har vært langt mer spennende i finalen av at vi har valgt så forskjellige øl. Dette har vært en slags «clash of the titans» når det gjelder smak, sier Spendrup. Han synes bryggeriene har lykkes i å vise at helt ulike øl kan fungere til samme rett, og håper at det var flere som fikk opp øynene for at smakskombinasjoner som på papiret kan virke usannsynlige, likevel kan fungere godt.

De svært ulike retningene til Lindheim og Gotland var også et tema rundt «bryggeribordet» hvor tidligere deltakere i Bryggeribråk var samlet.

– Med vin kunne du ikke valgt to så forskjellige uttrykk og likevel treffe på smaken med begge. Alle ølene som ble servert i kveld, fungerte på sin måte, forklarte stemningsskaper i Ringnes Sigrid Strætkvern, som vant fjorårets Bryggeribråk. Hun storkoste seg som gjest under finalen, selv om hun også hadde hatt lyst til å være med i finalen som deltaker. – Det hadde vært en ære å være der ute i finalen, men det er et privilegium å være her bak og kunne følge med, sa hun med et smil.

Stor interesse

Interessen for finalen av årets Bryggeribråk har vært stor. Denne gangen var det gjort plass til hele 95 publikummere – mot vanligvis 60 – men billettene ble likevel revet bort i rekordfart. Den store interessen for arrangementet ble trukket frem som en seier for ølets plass ved matbordet.

– Alle bryggeriene har vunnet når vi sitter her og diskuterer øl og mat i kombinasjon, sa Sigrid Strætkvern under arrangementet. Hun utdypet sitt syn til Ølportalen. – Jeg håper dette er en konsept som har kommet for å bli og at flere får med seg hva som skjer her på Håndverkerstuene. Dette er et konsept som får øl og mat i kombinasjon ut til den vanlige mannen i gata. Det er fortsatt en lang vei å gå for at ølet skal få den statusen vin har til mat, men dette arrangementet er med på å lære folk om ølets muligheter, forteller hun.

Også årets vinner var opptatt av at Bryggeribråk er med på å utvide horisonten for øl og mat. – Jeg er opptatt av at ølet skal få innpass i det finkulinariske kjøkkenet. Her er Bryggeribråk en budbringer for at ølet kan være en naturlig del av en smaksmeny, sa Spendrup til Ølportalen.

Ølportalens vurdering av finalemenyen

Første rett: Ingen av bryggeriene treffer helt blink på den tørre fiskesuppen. Lindheims valg av berlinerweisse med rabarbra har hakket for mye syre og rabarbraen finner ikke helt sin plass. Maltet i ølet fra Gotland blir for tungt for sjøsmaken. Totalt sett er det Lindheim som klarer å skape best balanse til den tørre suppen. Knepen seier til Lindheim.

Andre rett: Humlesterke øl er en utfordring til mat, og det blir ikke lettere med et helt ferskt øl. Lindheims valg av en session IPA blir for dominerende til Håndverkerstuenes tolkning av Grandiosa. Gotlands Bryggeri har valgt en wildcard i form av en tørr irsk stout. Dette valget viser seg imidlertid å være veldig smart. Her klarer Spendrup å skape både harmoni og kontrast. Klar seier til Gotlands Bryggeri.

Tredje rett: Denne retten viser hva Bryggeribråk handler om. Her har bryggeriene valgt to veldig ulike tilnærminger til retten, men begge passer godt. Til sammen viser de hvilken bredde ølet har. Lindheim klarer med sin berlinerweisse med kirsebær og moreller å skape en god kontrast til lammekjøttet og den chilisyltede rødkålen. Samtidig er det en god balanse til vaffelen. Gotlands Bryggeris valg av en vintervarmer – Sleepy Bulldog Winter Ale – passer ypperlig til kjøttet, men harmonerer ikke like godt til retten som en helhet. Seier til Lindheim.

Fjerde rett: Igjen er det svært jevnt. Bryggeriene har valgt helt ulike retninger, og begge passer på sin måte til den sigarformede mascarponen. Syrligheten fra kaffebønnene i Lindheims kaffestout Afraid of the Dark? passer ypperlig til desserten. Gotlands jubileumsøl sørger på sin side for en god harmoni som fremhever appelsinen i desserten. Når vi først må velge har vi likevel en vinner. Knepen sier til Gotlands Bryggeri.

Og totalt sett? Seier til Gotlands Bryggeri. Det uortodokse valget av tørr stout til pizza vil gå inn i ølhistorien som et sjakktrekk fra Johan Spendrup. Et usannsynlig, men glitrende valg som gjør at vi velger ut Gotlands Bryggeri som vinner.

 

Bla i bildene under ved å trykke på pilene:

Skriv en kommentar