Bokanmeldelse: Ølsmaking, finn dine favorittøl

Gustav Foseid kom for en tid siden med boken "Ølsmaking, finn dine favorittøl". Det har tatt litt tid å få ferdig anmeldeslen, men det hjalp godt at redaktøren fikk seg nye briller og her har dere den.

Bokanmeldelse: Ølsmaking, finn dine favorittøl

Etter å ha vært aktiv i bryggemiljøet i mange år og gitt ut «Håndbok i brygging» bør Gustav Foseid være kjent for de fleste av våre lesere. Dersom dere ikke kjenner til ham kan boken «Ølsmaking, finn dine favorittøl» være en grei start på bekjentskapet.

Boken er kort fortalt en grundig innføring i hvordan en behandler øl, smaker på det og dermed finner det en liker best. Oppbyggningen er nærmest som en lærebok. Han begynner med det grunnleggende, gir så eksempler, graver litt dypere og avslutter med forslag til «elevøvelser» og anbefalinger til øl i den aktuelle stilen.

Før en går på de spesifikke ølstilene lønner det seg å få med seg første 1/3 av boken som blant annet har kapitler som Smake øl, Kjenne igjen humlen, Serveringstemperatur og I ølet ditt. Med andre ord en grunnleggende innføring i hva øl egentlig er. Det er og tatt med et kapittel om å snakke om øl og et felles «språk» er som kjent greit for de fleste tema.

Boken passer nok bedre for dem som har begynt å lukte på ølets fasinerende verden enn for den innbarka ølnerd, men dette er samtidig er det en bok som mange som har utforsket øl og smaker en del kan ha glede av. Den passer med andre ord godt som julegave for både den ene og den andre. Bildene i boken er greie og informative, men en mer profesjonell fotograf kunne utvilsomt trukket totalopplevelsen litt opp. Jeg finner og enkelt småting som er mer irriterende en store feil. Grensen for butikkøl er f.eks. ikke lenger 4,75 men 4,7 og Bergen Ølfestival er ikke for norske og internasjonale bryggerier men kun for norske. Språket kunne også med fordel vært strammet opp litt i enkelte pasasjer. Er ikke dette forlagets jobb? Jeg vil imidlertid understrekes at disse småtingene ikke ødelegger totalopplevelsen, som er positiv.

ISBN: 978-82-489-1652-9
NOK 399,- (fra forlaget)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.

Skriv en kommentar