Bok: Øl- og Matboka

Øl- og Matboka er en såkalt praktbok. Min erfaring er at dette i mange tilfeller vitner mer om en lite praktisk størrelse enn innholdet, men her har en virkelig fått til en bok som er lekker og inspirerende å bla i. Den eneste alvorlige "feilen" jeg finner er at jeg blir både sulten og tørst.

Bok: Øl- og Matboka

Boken begynner, som så mange andre om samme tema, med en rask innføring i hva øl er, ølhistorie, glassvalg og tilsvarende. Slikt er nyttig for utrente, mens vi som mener vi er veteraner skummer gjennom, like mye for å se om det er rett som for å lære noe. I denne boken stopper jeg imidlertid opp og leser mer enn i de fleste andre. Det er to grunner til dette. Først og fremst er det så tiltalende presentert at det ikke føles naturlig å bla fort forbi, deretter er alt i såpass små bolker at jeg ikke føler at jeg leser lange avhandlinger. Når innholdet i tillegg er så faglig korrekt en kan få det på så få sider gir det hele en god start på boken.

Det eneste jeg ikke helt liker i den første delen er et hjul som skal vise hvilken øltype som passer til hvilken mat. Jeg skjønner at dette kan være et godt utgangspunkt for mange, men for meg blir det litt for mye båssetting (som jeg aldri liker) og et par av mine favorittkombinasjoner passer heller ikke inn i hjulets oppsett. Disse er forøvrig gammelost med Old Ale (nei jeg tuller ikke) og Kveite med Saison. Tabellen over farge, sødme, friskhet, bitterhet og fylde litt lenger bak finner jeg langt mer nyttig.

Hoveddelen av boken omhandler selvsagt kombinasjoner av mat og øl. Her har Kvig først samlet inn en del oppskrifter før han har «låst seg inn» sammen med en gjeng kokker og et utvalg øl. De har så kokt, brassert, bakt, mikset og trikset i et par dager. Resultatet er en rekke delikate oppskrifter som absolutt bør være mulige for de fleste litt kjøkkenvante å få til hjemme og ikke minst forslag til ølfølge for de ferdige rettene. Det hele vakkert presentert med fristende bilder tatt av Kai Øveråsen og Jørn Idar Almås Kvig.

øl-og-matboka-oppslått-2

Ved første øyekast kan kapittelinndelingen i hoveddelen se litt rotete ut. Kapitlene begynner med navn på ølstiler og går så over i Sauser og Marinader og videre til Brød og Søte Saker. Det er imidlertid en god grunn for dette. De første kapitlene handler hovedsakelig om å matche øl til mat, selv om det og finnes øl i noen av rettene, mens de to siste er mer konsentrert om øl i maten.

Boken avsluttes med en presentasjon av norske, svenske og danske øl- og matbyer og presentasjon av kokkene som har vært med. Her skylder jeg forfatteren et solid spark bak for å ikke ta med Bergen.

Alt i alt en flott bok som selvsagt bør vurderes som julegave til de ølinteresserte i familien, men som jeg og mener bør passe greit for dem som er mer interessert i mat og vin. Mange av disse ser ut til å trenge ny inspirasjon for å få fokuset tilbake til utseende, duft og smak fremfor navn og områder. Øl- og Matboka bør passe godt til nettopp det.
ISBN: 9788282602983
NOK 395,- (fra forlaget)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.

Skriv en kommentar