Gjør seg klar til Publikums Favoritt

Hjemmebryggere fra store deler av landet gjør seg nå klare for Publikums Favoritt 2016. Einar Michelsen går for pallplassering med eisbock og flamsk rød.

Gjør seg klar til Publikums Favoritt

Førstkommende lørdag er det klart for et av årets viktigste arrangementer for hjemmebryggeri fra østlandsområdet. Arrangementet har i år blitt flyttet til Eventhallen på Bryn, og det er nå plass til langt flere publikummere så vel som bryggere. Opptil 950 ølinteresserte kommer til å smake på godt over 100 øl fra rundt 60 hjemmebryggere og bryggelaug.

Einar Michelsen er en av bryggerne som stiller i årets Publikums Favoritt. Lørdag stiller han i Publikums Favoritt for tredje året på rad. Ølportalen fikk bli med Michelsen mens han smakte seg gjennom ølene han har brygget til årets konkurranse. Han har de siste månedene brygget en rekke øl til konkurransen, i tillegg til flere øl som har vært lagret over lengre tid.

Se oppskrift på Dr. Michelsen lengst ned i saken

– Det er morsomt å få reaksjoner fra andre på noe du har laget selv og som du har funnet opp selv. På Publikums Favoritt får du hundrevis av tilbakemeldinger på noen få intensive timer, sier Michelsen på spørsmål om hvorfor han gir bort øl han har brukt mange timer og kvelder på å produsere. – Noen tilbakemeldinger blir du veldig glad for, mens andre gjør at du ser hvor du kan forbedre oppskriften til neste gang. Det er mange øldommere og bransjefolk på Publikums Favoritt, og det er interessant å treffe dem og høre tilbakemeldingene de gir, fortsetter han.

I fjor stilte Michelsen med en Oud Bruin som var lagret i 18 måneder. Denne fikk få stemmer, men etter stemmegivingen var over, var det mange som kom bort for å høre om ølet og smake mer. – Det er like viktig å få anerkjennelse for et øl du har laget fra andre bryggere, som at ølet vinner, sier Michelsen, som likevel understreker at han satser på en god plassering. Selv tror han at vinnerølet er et som klarer å stikke seg ut, som er noe ikke alle har smakt før, men som samtidig smaker godt.

Brygger lovlig eisbock

Michelsen stiller med flere øl i årets konkurranse. Da Ølportalen møtte Michelsen hjemme i Oppegård, stod valget mellom 7–8 forskjellige øl. Blant ølene han vurderte, er en eisbock lagret på eikefat på 13,5 volumprosent. Ølet er basert på en dobbelbock som er brygget til 8 prosent.

Mange i hjemmebryggermiljøet var sikre på at brygging av eisbock, som frysedestilleres etter gjæringen for å øke alkoholvolumet, var forbudt å lage i Norge. Michelsen stilte seg undrende til det og fikk overtalt et advokatfirma til å avklare lovligheten med Helsedirektoratet i bytte mot et ølbryggekurs. Resultatet ble at Helsedirektoratet konkluderte med at brygging av eisbock er lovlig, så lenge ølet holder under 22 prosent.

Som betaling til advokatfirmaet ble det holdt et ølkurs – Det er første gangen jeg har holdt ølforedrag til et publikum bestående av utelukkende menn med dress og slips, smiler Michelsen. Han kan også skilte med å være norgesmester i klassen for eisbock. – Jeg er riktignok den eneste som leverte inn øl i den klassen, ler han.

Nybegynnerutfordringer

Michelsen begynner å få god erfaring med bryggekonkurranser, men han husker fortsatt godt hvordan det var å stille i konkurransen som ny hjemmebrygger. Første gang han stilte, var kun ett år etter han satte sitt første brygg.

– Første året hadde jeg store problemer med at ølet bare skummet over. Jeg var ganske stresset med en halvtime igjen før dørene ble åpnet. Heldigvis hadde jeg noen erfarne bryggere rundt meg som hjalp meg med å få riktig trykk på fatene, forteller han.

– En vanlig utfordring for nye bryggere er å få riktig temperatur på ølet. Hvis du har en barley wine som skal serveres på 12 grader, så er det en utfordring å få riktig temperatur til arrangementet starter. En mulighet er å ha fatet i et gjæringskarene med vann som holder den temperaturen det skal serveres på, forteller Michelsen. Den vanlige utfordringen for bryggerne som deltar på konkurransen, er imidlertid en utfordring mange hjemmebryggere kjenner seg igjen i: å lage nok øl.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Øl etter Solera-metoden

I tillegg til eisbock, har Michelsen eksperimentert med surøl. Allerede et halvt år etter han begynte å brygge, prøvde han seg på sitt første surøl. Nå har han gått til innkjøp av to 50-liters eikefat. Det ene skal brukes til å lage en flamsk rød etter Solera-metoden. Det innebærer at det tilsettes ny vørter etter hvert som fatet tappes for øl. På denne måten vil fatet alltid bli fylt opp, noe som både sørger for at det blir minimalt med oksygen i fatet – når et fat lagres lenge, vil alltid noe av ølet i fatet fordampe – og med tiden vil ølet naturlig bli en blanding av både gammelt og nytt øl. Dette skal også gi et mer konsistent uttrykk over tid.

Michelsen har gitt Ølportalen tillatelse til å publisere oppskriften på ett av ølene han stiller med i konkurransen: Dr. Michelsen. Dette er en imperial IPA på 10 prosent. Michelsen beskriver ølet på følgende måte:

I Norge var det forbud mot omsetning av brennevin 1916 – 26, og hetvin 1917 – 23. Denne perioden kalles gjerne forbudstiden. Alkoholforbruket gikk noe ned, men prisen var høy: økt smugling, hjemmebrenning og reseptmisbruk. Det siste skyldtes legenes eksklusive rett til å skrive ut alkohol på resept, noe som av enkelte leger ble misbrukt til egen vinning. En lang rekke leger skrev ut resepter i et stort antall. Mannen som skrev ut aller flest, Dr. Gustav Michelsen , skrev ut nesten 50.000 resepter bare i 1923. Ølet er oppkalt etter ham… At bryggerens egen bror er lege, og kalles Dr. Michelsen, har naturligvis ingenting med navnet på dette ølet å gjøre.

Dr. Michelsen – Twenty Five Grams Ed.

Batch størrelse: 50 liter
Koketid: 90 minutter
OG: 1.092
FG: 1.020
ABV: 10
IBU: 120–150
Malt
Mengde Malttype EBC
13 kg Pale Malt 7
3 kg Vienna 7
0,45 kg Cara Munich 100
0,45 kg Cara Pils 37
1,2 kg Honning
1 kg Dy Light Extract 8
Humle
Mengde Humle Tid (minutter)
70 g Columbus 60
110 g Simcoe 60
70 g Chinook 45
70 g Centennial 30
70 g Citra 15
150 g Amarillo 10
150 g Amarillo 0
80 g Simcoe 0
200 g Simcoe Tørrhumling i 7 dager
Annet
Gjærnæring kok 10 min. 2 ts. Irish Moss.
Mesking
Meskes på 67 grader i 60 minutter
Gjær
Safale US-05 tørrgjær. Vørter ble tilsatt ren oksygen før gjær ble tilsatt. Gjæret på 18 grader i en uke. Temperaturen ble så økt til 20 ved tørrhumling.

Skriv en kommentar