Hattrick til Ramsvatn

Ole Petter Ramsvatn kunne juble for tredje året på rad da han nok en gang vant publikumsprisen i NM i hjemmebrygging lørdag kveld. God tålmodighet er en viktig årsak til suksessen.

Hattrick til Ramsvatn

Ole Petter Ramsvatn var fått for vane å vinne Norbryggs hjemmebryggerkonkurranse «Publikums Favoritt». Lørdag kveld stakk han igjen av med seieren med totalt 166 stemmer, over 50 stemmer foran neste plass på listen. Denne gangen vant han med en Westvleteren-kopi som er lagret i seks år på flaske.

– Etter seieren i fjor, sa jeg spøkefullt at neste års vinnerøl allerede var brygget, sier Ramsvatn til Ølportalen. Den spøkefulle kommentaren skulle vise seg å slå stikk. Ølet som gikk av med seiren ble brygget i januar 2010. Ramsvatn peker nettopp på tålmodighet som en årsak til suksessen han har hatt i konkurransen.

– Tålmodighet og respekt for råvarene er viktig. Med det viktigste av alt er å ha kontroll på gjæringsprosessen. Mange hjemmebryggere investerer mye i utstyr for å kontrollere meskingen, men det er på langt nær like viktig som gjæringen. Jeg har satset på utstyr for å ha full kontroll på det prosessen etter brygging. Da sikter jeg til gjæringstemperatur, gjærmengde, lagring til og med tapping, forteller Ramsvatn.

Tidfeldig med vellagret

Vellagrede øl har blitt en tradisjon for Ramsvatn. I fjor vant han med et øl som var lagret i fem år, mens han for to år siden vant med et øl som var lagret i tre år. Det er imidlertid en tilfeldighet at han startet seiersrekken med et lagret øl. Da han skulle velge ut øl før Publikums Favoritt i 2014, var han ikke fornøyd med ølet han hadde brygget til konkurransen. Han tok derfor en titt på hva han hadde på lager og fant en tre år gammel julebokk som han tok med seg. For hjemmebryggere som ønsker å prøve seg på lagring av øl, anbefaler Ramsvatn å brygge kraftige øl med lite humle. – Ølet må ha høy alkoholprosent, og det er maltet som må bære ølet hvis det skal lagres lenge, forklarer han.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

I år er seieren ekstra spesiell. For første gang får vinneren av «Publikums Favoritt» muligheten til å brygget vinnerølet hos Haandbryggeriet i Drammen. Om vi må vente hele seks år på å smake resultatet av årets vinnerøl, vil tiden vise. – Jeg ser frem til å brygge ølet mitt hos Haandbryggeriet. Hvorvidt de ønsker å lagre ølet i «årevis» er opp til dem, sier Ramsvatn spøkefullt.

God kvalitet

Årets «Publikums Favoritt» samlet over 1000 publikummere og hjemmebryggere på Bryn i Oslo lørdag kveld. Mer enn 100 øl ble servert, og det var god stemning og godt engasjement blant publikum. Arrangørene var også godt fornøyd med arrangementet.

– I år har vi satt alle rekorder som er mulig, både når det gjelder publikummer og antall øl. Arrangementet har også gått på skinner hele veien, sier Ken Robin Ruud til Ølportalen. Han er også godt fornøyd med ølet bryggerne har tatt med seg til konkurransen. –Kvaliteten på ølet har vært veldig bra, og det har vært få øl som har hatt preg av bryggefeil eller smakt dårlig, forteller han.

Under årets arrangement var det både en rekke hjemmebryggerveteraner, og en god del nye hjemmebryggere. Mange var også med på konkurransen for første gang. Blant de nye var Marianne Omdahl og Stein Kristian Dahl. De stilte med to øl – en amerikansk humlet saison og en kirsebærporter – og deres saison, som ble illustrert med en grafikk av presidentkandidat og miliardær Donald Trump, endte opp på en solid tredjeplass i konkuransen.

– Vi var inspirert av et øl som heter «Silly Saison». Vi endret oppskriften totalt og brukte mye amerikansk humle, og da ble navnet naturlig nok «Silly Americans Saison». Det falt da naturlig å bruke Trump, sa Omdahl til Ølportalen.

I en tidligere utgave av artikkelen stod det at Oslo Amatørbryggerlaug vant standkonkurransen. Korrekt vinner av standkonkurransen er Kristianiastudentene. Feilen er nå rettet.

Vis 4 kommentarer

  1. Var Kristianiastudentenes Haandbryggelaug som vant beste stand.

    1. Feilen er nå rettet, og vi har lagt til informasjonen i bunnen av artikkelen.

  2. Det var Kristianiastudentenes Haanbryggerlaug som vant beste stand, ikke oslo amatørbryggerlaug. Kristianiastudentene vant også 2.plass for beste øl med ølen Imperial Stouts Back.

    1. Feilen er nå rettet, og vi har lagt til informasjonen i bunnen av artikkelen.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.