Hansa sulten på mer håndverksøl

Nyheten kom som lyn fra klar himmel. Hansa Borg Bryggerier eier nå halvparten av Trøndelags største bryggeri. Vi gjør et forsøk på å finne ut litt mer om hvorfor og hvor veien går videre.

Hansa sulten på mer håndverksøl

Denne uken kom det en nyhet som fikk både trøndere og ølnerder til å hoppe i stolen. Bergens- og Sarpsborgbaserte Hansa Borg Bryggerier (HBB) har kjøpt 50 prosent av aksjene i Trøndelags største bryggeri, Austmann. Et bryggeri startet av tre unge menn med penger fra tre gamle damer er plutselig en del av landets nest største bryggeriselskap.

Vi som har sett hvor mye innsats de tre unge mennene har lagt inn for å få bryggeriet i gang skjønte etter litt betenkningstid at de har behov for kapital for å komme seg videre, men hva ser Hansa Borg for seg å få ut av dette kompaniskapet? Vi tok kontakt med direktør i HBB, Lars Midtgaard, for å få noen svar.

Saken fortsetter under bildet

Representanter for Hansa Borg og Austmann i skjønn forrening

Representanter for Hansa Borg og Austmann i skjønn forrening: Karoline Wiig (t.v.), Lars Midtgaard, Hanne Egenæss Wiig, Vinko Lien Sindelar, Anders Cooper og Thomas Sjue.

Hvorfor valgte dere å gå inn i nettopp Austmann?

– Av flere grunner, men først og fremst på grunn av de dyktige gründerne og deres personligheter. Da jeg traff gutta i Tyskland tidlig i 2015 skjønte jeg raskt at her var det mye substans. Uten de unike egenskapene til Vinko, Thomas og Andres hadde ikke dette vært uaktuelt. Vi er overbevist om at det vil komme en eller annen form for avskalling i bransjen, og derfor er det viktig å skille seg ut. Gründerens engasjement har vært avgjørende for den raske veksten, og retningen og profilen de har valgt for Austmanns produkter er unik. Vi så tidlig at Austmann var en av flere som hadde det som skulle til for overleve på lang sikt.

Videre var vi opptatt av å vokse utfra en region der vi har begrenset tilstedeværelse. Danske Carlsberg dominerer tross alt trøndelagsfylkene. Og til slutt; vi har virkelig tro på «craftbeer», og investeringen i Nøgne Ø, som vi så langt vurderer som vellykket, har gitt oss lyst på mer.

Gir de 50 prosentene dere kontroll over Austmann eller behodles denne av grunnleggerne?

– Dette er et 50/50 partnerskap. Riktignok er det HBB som utpeker styrets leder, men vi har i forkant inngått en avtale som krever 2/3 flertall for alle viktige beslutninger i selskapet, og definert disse. Med andre ord må vi være enige om avgjørende forhold knyttet til Austmann Bryggeri AS.

Vil Austmann stå fritt til å produsere de variantene de ønsker eller vil det nye styret setter føringer for dette?

– Ja, bryggeriet står fritt til å produsere de variantene de ønsker.

Planlegger dere å ta Austmann inn i deres egen distribusjon for dagligvare og HoReCa?

– Austmann har en salgs- og distribusjonsavtale med Beer Enthusiast, og denne forholder vi oss selvsagt til. Hva fremtiden bringer er for tidlig å si, men vi er opptatt av å opprettholde en god relasjon til alle  nåværende samarbeidspartnere. Det som er viktigst på kort sikt er å legge til rette for økt produksjonskapasitet slik av kan vokse videre. Det er her skoen trykker.

Vil andre tilsvarende oppkjøp bli vurdert i tiden fremover?

– Vi er opptatt av å vokse i lønnsomme segmenter og å styrke vår profil som en regionalt forankret, norsk bryggerikonsern. Vi er overbevist om at «craftbeer» vil bli vesentlig større i Norge de neste 5–10 årene. Derfor utelukkes det ingen ting!

Ølportalen har også hatt kontakt med Austmann om oppkjøpet. Den artikkelen kommer senere i dag.

Skriv en kommentar