Grünerløkka Brygghus med nytt samarbeidsøl med Jameson

Med Irish Rock Porter har Jamesons ølprosjekt Project Hops nådd Norge. Den unike porteren er brygget av Oslo-baserte Grünerløkka Brygghus, lagret på ferske, nytømte whiskyfat fra Jameson.

Grünerløkka Brygghus med nytt samarbeidsøl med Jameson

Emma White, Brand Ambassador i Jameson, og Kjetil Johnsen, daglig leder i Grünerløkka Brygghus, skåler for deres nye samarbeidsøl Irish Rock Porter.

Lanseringen av samarbeidsbrygget fant nylig sted på Vespa & Humla, og Kjetil Johnsen, bryggmester ved Grünerløkka Brygghus har i denne ølen hentet inspirasjon fra såvel irsk musikk og historien til Østersjøen.

– Vi har brukt en blanding av lys og mørk malt for smak og farge, havre for fyldig munnfølelse og litt moscovadosukker for røstet smak og høyere alkoholprosent. For å balansere maltsødmen har vi brukt klassisk engelsk humle, East Kent Golding, forklarer Kjetil Johnsen til Ølportalen.

Tønnene som er brukt til bryggingen er håndplukket av Jamesons bøkker Ger Buckley, som er femte generasjons tønnemaker hos Jameson. Irish Rock Porter har en alkoholstyrke på 7,3 prosent. Den ferdige porteren har en delikat smak av whiskey honning og vanilje. I følge Johnsen er ølet godt alene, men det kan også matche alt fra storfekjøtt til ost og dessert.

– Irish Rock Porter passer fint til en oksehalegryte kokt med ølet eller som drikke til grillet Entrecote. Den gjør seg også til vellagret Cheddar eller en kraftig blåmuggost som Gorgonzola Piquante. Jeg kan også anbefale den i sjokoladetrøffel, eller ved siden av vaniljeis med kirsebærcoulis, utdyper Kjetil Johnsen.

Grünerløkka Brygghus et opplagt valg

Jameson startet Project Hops allerede i 2013, og prosjektet retter fokus på hva som skjer når nysgjerrigheten styrer bryggeprosessen. Jamesons destillatør og bryggermesteren hos Franciscan Well Brewery i Cork ville teste hvordan Jamesons tønner kunne påvirke bryggeriets irske stout. Stouten var lagret på tønnene i skes uker og ble til en prisvinnende fatlagret øl. Siden da har Project Hops blitt utvidet til København, London, Chicago og Nairobi. Med Irish Rock Porter har prosjektet nådd Norge.

– Det var utrolig spennende da vi fikk muligheten til å gjøre prosjektet i Norge, både på grunn av tradisjonen med norsk mikrobrygg og veksten av mikrobrygget øl. Kvalitet ligger i kjernen til Jameson, så vi visste at vi ville samarbeide med et bryggeri som kunne produsere kvaliteten vi så etter. Grünerløkka Brygghus ble et opplagt valg. Lidenskapen Kjetil viser for bryggingen er inspirerende og det gjør at dette samarbeidet passer perfekt, sier Emma White, Brand Ambassador for Jameson i Norge.

Jameson og Günerløkka Brygghus er godt fornøyd med Irish Rock Porter, og er positive til nye fremtidige samarbeid. Johnsen har allerede lånt noen av fatene som ble brukt i prosjektet til å fatlagre et juleøl. Og nå har fatene blitt brukt på ny til en IPA.

– Vi vurderer å gjøre dette igjen. Vi får se hvordan det første brygget blir tatt imot. Men vi syns selv ølet er vellykket, og gjør gjerne dette igjen, sier Kjetil Johnsen.

Irish Rock Porter lanseres på fat på Grünerløkka Brygghus i dag, og planen er også at ølet skal finne veien til Vinmonopolets hyller.

Skriv en kommentar