Årets hjemmebrygger 2016

NM i hjemmebrygging er hjemmebryggernes årlige festforestilling siden 1997. Konkurransen går på å lage øl som er typeriktige, og vinneren får brygget ølet sitt hos Nøgne Ø i Grimstad.

Årets hjemmebrygger 2016

Atlle Betten - Årets hjemmebrygger 2016

Årets hjemmebrygger er Atle Betten fra Kristiansund med ølet Gammel Jo.
2. plass ble tatt av Martin Bech-Ravn fra Oslo med ølet Brun Krig og 3. plass ble tatt av Henning Nilsen fra Langesund med ølet Globetrotter.

Ølene konkurrerer i typeriktighet, som er en beskrivelse av hva ølet skal lukte og smake, og bedømmes av Norbryggs sertifiserte øldommere landet over. 59 øldommere har bedømt klassene for lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale, porter og stout, IPA, imperial, belgisk og spesialøl i Oslo, Grenland, Grimstad, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Ølene blir bedømt blindt, der flaskene er anonymisert og dommerne bare har fått vite hva slags type bryggeren mener ølet skal være.

Årets klassevinnere

A – Lys lager Navn Brygger
1 Globetrotter Henning S. Nilssen
2 Angela Merkel Kurt Haugen
3 Tsunami Henning S. Nilssen
B – Mørk lager
1 Galematias Olaf Ryan Audin Nykrem
2 Doppelbock Arne Marius Haugen
3 Bacon Arne Jervell
C – IPA
1 Old Time Bjørn Vistvik
2 Winter IPA Espen Olaussen
3 Ad-Janz IPA Petter Buhagen
D – Lys Ale
1 Colibri Ørjan Rabben Kristiansen
2 San Francisco Smoke Joakim Olavesen
3 Gudlarina Dag Frode Aasnes
E – Mørk Ale
1 Gammel Jo Atle Betten
2 Bryllupsøl Joakim Amundsen
3 North West BW Atle Betten
F – Porter/Stout
1 baltiska portska Kåre Kristiansen
2 Kaffestout Erik Ingebrigtsen
3 Oregon Eirik Nygård
G – Imperial
1 Makers Imperialé Andreas Högfeldt
2 Daywrecker Anders Laengen
3 Rabalder goes 1349 Bernt Sandsmark
H – Belgisk
1 Fallen Madonna Kurt Haugen
2 mørk kjeller #2 Vegard Olsen
3 Quadrupel Christoffer Haugan
I – Spesial
1 Brun krig Martin Bech-Ravn
2 Nieuw Bruin Petter Fornes
3 Langgårdweissen Øyvind Langgård

Hver av klassevinnerne har blitt invitert til landsfinalen, som skjer under Norbryggs hjemmebryggerhelg, der forelesere fra kjente bryggerier og andre ølpersonligheter har foredrag. I år arrangeres dette med stor hjelp fra Haandbryggeriet og Aja i Drammen. Alle klassevinnerne får sponset reise og opphold, og får gavekort fra Norbryggs sponsorer Petit Agentur AS, Bryggeland AS, Bryggselv AS, og Vestbrygg AS.

I år har 171 hjemmebryggere sendt inn 376 øl, som er en svak stigning fra året før. Dommerne kommenter at kvaliteten på ølene blir høyere og høyere for hvert år, og at det er morsomt å se at både gamle og nye bryggere gjør det bra i konkurransen.

Finalejuryen beskriver ølet som «Old Ale er det ikke så ofte man ser, men denne er veldig typeriktig. Maltrikt med preg av tørket frukt, lett varmende alkohol. Den treffer spot on med å være en mellomting mellom barley wine og strong bitter.» Nøgne Ø har tilbudt seg å brygge vinnerølet hvert år siden 2009, og det blir spennende å smake dette når det kommer på markedet.

Atle Betten, Martin Bech-Ravn og Henning Nilssen  og ølene deres blir nå sendt videre til Skandinavisk finale i København den 21. mai, der de møter vinnerølene fra de svenske og danske mesterskapene. Vi ønsker våre vinnere lykke til videre i konkurransen!

Skriv en kommentar