Skikkelig Malt / Skikkelig Mat

Ikke helt i Bergen men veldig tett på Bergen har det åpnet opp en ny ølbutikk og eierne ser ikke bort fra at det kommer flere rundt omkring i Hordaland.

Skikkelig Malt / Skikkelig Mat

Interiør, kunder, betjening og sjef

Sartor Senter er et av de største kjøpesentrene i landet. Her finner du en rekke kjeder som er til stede på de fleste senter, noen som kun er til stede få plasser og noen som er unike for Sotra og Sartor. Skikkelig Mat og underbruket, eller var det sidebruket, Skikkelig Malt hører til den siste kategorien. Det finnes, så langt, bare en og den ligger litt i bakkant av senteret. Bakkant høres fort litt usentralt ut, men dette betyr samtidig at det er kort å gå til bilen, for dem som vet hvor de skal parkere. Det betyr og at Skikkelig Mat har inngang mot den lille gågaten, slik at de kan ha åpent for spise og drikkegjester når selve butikksenteret er stengt.

Skikkelig Mat/Malt er tredelt. Hovedlokalet er spisestedet, der en i tillegg kan kjøpe nybakt brød og annet for å ta med seg hjem. Her serveres og et greit utvalg av øl til gjestene. Ettersom en her i landet ikke har lov å selge alkohol ut av lokaler med skjenkebevilling er den delen skilt ut og det er innredet en svært trivelig liten butikk. En kan her kjøpe seg en kopp kaffe eller varmmat, og en kan handle med seg ferskt brød (hentet fra Mat-delen), i tillegg til ølet.
Den siste delen er et lokal med tilknytning til begge de to andre, der en kan holde smakinger eller litt mer lukkede forsamlinger. Den dagen vi var innom snublet vi over Gahr Smith-Gahrsen som skulle gå gjennom fem av ølene fra 7 Fjell Bryggeri. Ettersom dette er knytte mot skjenkeløyvet er det her ikke begrenset til øl i butikkstyrke.

I butikkdelen regjerer en gammel kjenning i det bergenske ølmiljøet: Stefan Williams Hansen, mannen bak Maltmisjonen og Haanbryggeriets representant på vestlandet. Vi tok en prat med Stefan en av de første dagene de hadde åpent.

Stefan Williams Hansen

Stefan Williams Hansen

Hva er din rolle i dette?

Jeg kom rekende på en fjøl etter at jeg hørte at de så etter noen med en litt over gjennomsnittlig interesse for øl. Min oppgave er vel i bunn og grunn å i vareta et godt spennende utvalg av i hovedsak norsk håndverksøl både i butikken og cafeen, ja og så har jeg tittelen butikksjef.

Det blir med andre ord sener morgener og lengre kvelder enn du hadde i oljeindustrien?

Det blir det nok. For en som er vant til å være på jobb i halv syv tiden så blir dette en overgang. Til gjengjeld får jeg lov å jobbe enda mer med norsk håndverksøl.

Hvordan blir dette opp mot ditt arbeid for Haandbryggeriet?

Min rolle for Haandbryggeriet vil nok fortsette så lenge Ole Richard og co, trenger meg til å pushe godsakene på folk her på Vestlandet.

Kan du kort beskrive utvalget i butikken?

Med ett ord: fantastisk!
Vi kommer til å ha ett sterkt fokus på sesongens matvarer og finne øl som passer til rettene som blir servert i cafeen, i tillegg til å vise frem små norske bryggerier som gjerne ikke er så godt representert i dagligvare generelt her på vestlandet. For meg er det litt meningsløst å gå over bekken etter vann og ha utenlandske øl som diverse f.eks. pale ales når norske bryggeri lager like bra, eller bedre. Når det er sagt, så forbeholder jeg meg retten til å iblant være litt fanboy og ta inn litt utenlandsk øl fra bryggerier som jeg liker spesielt godt. Det vi har tatt inn så langt av utenlandsk øl er f.eks. et surdeigsøl fra England, et eikefatslagret syrlig øl fra Belgia, og et alkoholfritt øl fra Tyskland.

I tillegg til flaske/boksøl så vil vi satse på salg av growlere og ha et spennende utvalg, Vi har ganske mange ideer og planer så det blir en veldig spennende høst! Growlersalget fikk forøvrig en brakstart. Det gikk 5 fat første lørdagen vi hadde åpent.

Hvilke åpningstider har dere?

10-20 på hverdager og 10-18 på lørdager

Klarer kundene finne dere i Sørvestlandets største kjøpesenter?

Det er bare å følge lukten av nytraktet kaffe og ferske brød så går det greit. Om ikke Norges største så blir vi i hvert fall norges koseligste ølbutikk.

Hvem står bak Skikkelig Malt.

De som står bak Skikkelig Malt er samme gjengen bak Skikkelig Mat som driver med servering av kortreist mat på Sartor. Det vil si Trond Birkeland, May-Britt Bildøy og Anette Rydeståle.

 

Growlers

Growlers

 

Vi gikk hjem fra Skikkelig Malt mette og fornøyde og med litt øl i posen som vi ikke finner der vi handler vanligvis. Den kombinasjonen kommer nok flere til å nytte seg av i tiden fremover.

 

Skriv en kommentar