Årets øl 2016 – Bahrainer Weisse

Årets øl 2016 er en alkoholsvak øl uten at dette går på kompromiss med opplevelsen. Vinneren er Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri. I alt 80 øl fra 34 bryggerier var påmeldt til kåringen Årets Øl 2016.

Årets øl 2016 – Bahrainer Weisse

Årets øl 2016 - Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri.

Årets øl arrangeres av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen. I konkurransen er det ikke bare smak som avgjør, men også kriterier som design, nyskapning og markedspotensiale.

Ølet som trakk det lengste strået og kan titulere seg Årets Øl 2016 er altså Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri.

Juryen uttaler om årets øl:

Dette er et tidsriktig syrlig øl med god fruktighet og tørrhet som sin lave alkoholprosent (3,5) til tross fungerer også godt til mat, som fish’n chips og kremet ost. 

Nøgne Ø åpnet sitt bryggeri for Norges beste hjemmebrygger i 2015 Petter Fornes som oppskalerte sitt surdeigsbrygg som for øvrig var tidenes mest soleklare hjemmebryggvinner. Resultatet er overbevisende og et godt bidrag til kategorien berliner weisse. Bahrainer forteller om opprinnelsen til surdeigen og er et morsomt ordspill på originalen, men også i større skala enn hjemme hos Fornes fungerer dette ølet veldig godt. Ikke minst fremhever juryen ølets lave alkoholprosent på 3,5 som en styrke. Ølets svakhet er designen som er moden for fornyelse. Dermed er utfordringen overlevert Nøgne Ø.

Videre ble det i år trukket frem tre andre øl som juryen synes fortjener hederlig omtale. Disse ølene kommer fra Lindheim Ølkompani, Amundsen Bryggeri og Færder Mikrobryggeri og representerer tre helt forskjellige ølstiler som alle er både tidsriktig og nyskapende på hver sin måte.

Lindheim Ølkompani – Sour Cherry Farmer’s Reserve 2014

Et fatlagret syrlig kirsebærøl i belgisk oude kriek-stil men med Lindheims klare signatur. Det betyr også kirsebær fra egen hage. Et øl som fungerer veldig godt til lam, storfe og svin, eller til ost.

Lindheim Ølkompani tråkker opp et velprøvd spor med sitt kirsebærøl, både flaskedesign og etikett peker mot belgiske tradisjonen med oude kriek og denne ølstilens vinøse karakter. Bruken av kirsebær fra egen hage gjør at har ølet sikret seg en plass både blant de ølinteresserte og blant landets gode restauranter med nordisk fokus. Skal det inn på disse restaurantene, bør det imidlertid investeres mer i det designmessige uttrykket som er en smule hjemmelaget.

Amundsen Bryggeri – Fear the Reaper Imperial Stout 2015

En kraftpakke av et øl som har mye av alt med en nærmest enorm konsentrasjon, men som bærer sin 11,5 prosent alkohol godt. Et øl som passer best til meditasjon og i små doser, derfor rekker flasken langt.

Denne kraftpakken av et øl er et øl du ikke glemmer så lett. Selve ølet er tilnærmet galskap siden det er modnet i tre så forskjellige fattyper som tidligere har inneholdt bourbon, single malt og rom. At det likevel blir harmoni er en bragd, også med tanke på alkoholen som er på solide 11,5 prosent.
Innpakningen er også med på å skille det ut fra mengden, enten du liker metal-flørten eller ei, Amundsens Bryggeri har nemlig valgt en relativt original vri med å pakke flaskene inn i papir med trykk, men illustrasjonene signert «hustegner» Peter-John de Villiers og den tilhørende historien kunne med fordel ha blitt bearbeidet mer. Selve flasken, uten papiret, kunne også hatt designelementer som underbygger kvaliteten i ølet.

Færder Mikrobryggeri – Classic Lager

Et tidsriktig lagerøl, økologisk og ufiltrert, tappet i Færders prisbelønte design, som fortsatt holder øl, tre år etter starten. Det har en lett sødme samt butikkstyrke som gjør det tilgjengelig for flere. Dessuten smaker det godt rett fra den nette flasken og har derfor et trendpotensial blant det yngre ølpublikum.

Småskalabrygget lagerøl er ingen nyhet, men Færder Mikrobryggeris innpakning og øvrige konsept er så helstøpt at deres siste øl i porteføljen oppleves som sådan. Ølet er ikke for feinschmeckerne, til det er det ikke bittert nok, men for dem som vil ha god munnfølelse og en lett sødme, er det et godt alternativ. Med 4,7 prosent alkohol er tilgjengeligheten og dermed suksesspotensialet stort.

Diplomer ble utdelt på Bergen Ølfestival lørdag 3. september klokken 18.15.

Vis kommentar

  1. Noen som vet hvor man får tak i bahrainer weisse i Stavanger-Sandnes regionen?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.