Bådin til finalen i bryggeribråk
Bodøbryggeriet Bådin sikret seg den andre finale-plassen i årets utgave av Bryggeribråk etter å ha slått Florøs stolthet Kinn 2-1 i semifinalen.
Det sto mye ære på spill denne mandagen på Håndverkerstuene. Bryggeriet som lyktes best med å sette øl til maten denne kvelden, ville bli det beste norske bryggeriet i Bryggeribråk denne sesongen og gå videre til den store finalen mot Borg fra Island.
Bryggeribråk har i løpet av de tre sesongene de har holdt på, blitt en institusjon i Oslos ølverden. Konkurransen der to bryggeriet møtes for å se hvem som kan sette det beste ølet til en tre-retters middag, og der gjestene stemmer frem vinneren, har vokst jevnlig. I år har det vært med 24 bryggerier fra i alt fem nordiske land. Premiene er stort sett ære, men etter finalen er det tradisjon for at taperen må brygge et eget øl til ære for vinneren.
Matmenyen var den samme i de to semifinalene, så også denne uken ble det servert grillet brosme med blåskjellfrikassé, røkte blåskjell, grønne erter, bondebønner og persille til forrett, lammelår med karamellisert løkterte, søtpotet, syltet sopp, grønnkål og ristet hvitløkssaus til hovedrett og «Tilslørte håndverkerpiker», som er kryddermarinerte plommer med nyr og karamelliserte hasselnøtter, til dessert. Det var stor enighet i lokalet om at dette var mat av ypperste klasse.
Ølmenyen skilte seg dog vesentlig fra noen annen ølmeny som er servert under bryggeribråk. Ikke mindre en fire av seks serverte øl var 50/50-blends av to andre øl. Dette gjaldt alle tre ølene fra Kinn og dessertølet fra Bådin. Ikke nok med det, men alle tre blandingene fra Kinn inneholdt også 50 % av det samme ølet, nemlig ølet Pryl, ølet de ble tvunget til å brygge til ære for Ringnes etter å tapt mot dem i finalen i den første sesongen. Selv om Bådin stilte med to tradisjonelle øl og bare én blend, hadde de også noen morsomme poeng. Deres dessertblend besto av 50 % «Beer & Lothing in Bodø», et øl de har brygget i samarbeid med nettopp Kinns sjefsbrygger Espen Lothe, og som til og med har bilde av ham på etiketten. Dette var et poeng gutta fra Kinn mer enn gjerne fremhevet ved å stille i T-skjorter med bilde av flasken på. Den andre halvparten av blenden var det samme ølet de serverte «rent» til forretten.
Ølene som ble servert var:
Til forretten: Bådin serverte Mjelle, en wit med saison-egenskaper. Kinn serverte Kveldspryl, en blanding av Pryl og Kveldsbris.
Til hovedretten: Bådin serverte Vestfjorden, en maltrik IPA. Kinn serverte den anglobelgiske blenden Julepryl, en blanding av Pryl og Julefred.
Til desserten: Bådin serverte Beer & Lothing in Mjelle, blandingen av samarbeidsølet Beer & Lothing in Bodø og Mjelle. Kinn serverte Bryggmesterens kvadruppel, en blanding av Pryl og Tomasmesse.
Bådin ble kunngjort som vinner av forretten, mens Kinn ble lest opp som vinner av hovedretten. Det var derfor stor spenning frem til Hans Tryggvasson, daglig leder på Håndverkerstuene, til slutt løftet hånden til Bådins representant, Thomas Christian Strøm, på ekte boksermanér og Bodø-gjengen kunne slippe jubelen løs.
De skal nå få møte islandske Borg Brúgghus i finalen. Islendingene tok seg videre fra sin semifinale etter å ha slått svenske Stigbergets Bryggeri fra Gøteborg. Borg er en motstander gutta fra Bodø ikke tar lett på. Island-bryggeriet har vært tilgjengelig i Norge i et års tid nå med en begrenset portefølje, men for de som har fulgt med litt (eller var til stede på krankuppet de hadde i Oslo for en ukes tid siden), er det klart at de har et langt bredere sortiment å plukke fra. Der var det alt fra alkoholsvake surøl, via IPA-er og en red ale til en rekke fatlagrede mørke øl med tosifret antall alkoholprosent. Så her har Bådin virkelig noe å henge fingrene i, men etter å ha slått ut både trønderske Austmann, svenske Gotlands Bryggeri og finske Malmgården på veien, må jo selvtilliten være på topp.
I tillegg må gutta i finalen, som for lengst er utsolgt, ha nok øl til hele 90 gjester som, fordi det er finale, skal få servert ikke mindre enn fire retter hver.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer