Fascinerende om norsk ølpioner i Japan

Bak alle de mer profilerte ølbokutgivelsene i år sniker det seg inn en bok om en eventyrlig nordmann. Historien om William Copeland er samlet mellom to permer av Hans Morten Sundnes og vi har fått Rolv Bergesen til å anmelde den.

Fascinerende om norsk ølpioner i Japan

På tampen av ølbokåret datt det enda en bok ned i postkassen. Dessverre for seint til å rekke Vestkasts Bokepisode.

Men strengt tatt faller nok denne boken utenfor definisjonen ”ølbok”. Her finnes ingen oppskrifter på berømte øl, ingen intervjuer med kjente figurer i ølmiljøet.

Derimot er boken en fascinerende fortelling om en nesten Hamsunsk figur; William Copeland (døpt Johan Martinius Thoresen i Arendal) og hans forunderlige reise frem mot grunnleggelsen av det store japanske bryggeriet Kirin.

Forfatter Hans Morten Sundnes har gjort grundig research og innrømmer at der han ikke har klare kilder har han foretatt kvalifiserte gjetninger. Slik syr han sammen fortellingen om William Copeland til en spennende reise over hele verden, gjennom flere tiår. Fortellingen tar avstikkere i hytt og pine, men det gjør bare lesningen mer interessant og lærerik.

Sundnes kan sin ølhistorie. Allerede på de første 50 sidene har han flettet inn store kunnskapsmengder om ølbryggingens historie og kultur. Selv gleder jeg meg til å kikke nærmere på de mange kildene og notene bakerst i boken.

Sundnes skriver ”blomstrende”, men til tider kanskje litt omstendelig. Allikevel kler det boken, nettopp fordi han klarer å flette inn så mye kunnskap i fortellingen.

Så; hvem skal få denne boken til jul? Alle som er interessert i øl, ølhistorie, eller bare historie generelt. Alle som like å lese en fascinerende fortelling og attpåtil lære litt.

Er du ute i siste liten (som de fleste av oss) er denne boken et godt gavetips.

 

Hans Morten Sundnes
”Copeland – Ølbryggeren ved verdens ende”
Biografi
235 sider
Bokbyen Forlag

Skriv en kommentar